Adele

Adele kinnitas novembris 2023, et ta on abielus oma armsama Rich Pauliga. Adele ja spordiagent Rich Paul astusid avalikkuse ette esmakordselt juulis 2021. aastal, kui nad käisid koos NBA mängul. Kuulujutud nende abielust jõudsid haripunkti septembris, kui Adele nimetas Richi oma abikaasaks Las Vegase kontserdil.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 12.01.2013 - 12:31
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 21.11.2023 - 15:13
Välismaine artist, Sooloartist, Alternative & Indie

Adele on viimase aja Briti suurim muusikasensatsioon, kes on ühtekokku võitnud üheksa Grammy't, 12 Billboardi muusikaauhinda ning mitmeid teisi auhindu. Tema kolm albumit on müünud üle maailma 60 miljonit koopiat.

Põhja-Londonist Tottenhamis pärit Adele Laurie Blue Adkins on sündinud 5. mail 1988 ning teadis juba 12aastasena, et tahab saada professionaalseks lauljaks. “Vaatasime perega saadet “The X-Factor” ja mu pere utsitas mind alati osa võtma,” meenutab ta. “Aga kuna saates on nii palju vanemaid, kelle laps ei oska üldse laulda, kuid kes ütlevad, et ta on kindlasti järgmine Mariah Carey, mõtlesin, et käige kuradile, te lihtsalt tahate, et mul oleks piinlik ja saaksite mu üle naerda…”

Adele otsustas minna Lõuna-Londonis Croydonis asuvasse Briti lavakunstikoolis, kus õppisid ka Amy Winehouse, Leona Lewis, Katie Melua, Jessie J ja Kate Nash. Kui ta õppis esimesel kursusel, ilmus plaat, mis suurendas tema kirge muusika vastu veelgi. “See oli Amy Winehouse’i esimene album. Fantastiline plaat, mis on siiani mu totaalne lemmik.” Pärast lõpetamist tahtis Adele minna edasi õppima, lootuses, et ühel päeval saab ta lepingu mõne uut talenti otsiva plaadifirmaga. See ei olnud allaandmine, aga sisimas ta ei uskunud, et tal on eriti suur tõenäosus kuulsaks saada. Läks aga teisiti.

Adele valmistus lõpueksamiteks ja oma 18. sünnipäeva eel kuulis, et üks plaadifirma soovib temaga kohtuda. “Sõber oli teinud mulle Myspace’i konto ja pannud sinna ka mõned minu laulud,” ütleb ta. “Niisiis, üks mees kirjutas mulle ja ütles, et töötab plaadifirma heaks ja soovib minuga kohtuda. Alguses arvasin, et tegu on internetiperverdiga, seega meilisin vastu ja ütlesin, et ta jätaks mind rahule. Aga siis ta küsis, kas mul on plaadileping. Vastasin talle eitavalt ja palusin, et ta võtaks minuga paari nädala pärast, kui mul on kool läbi saanud, taas ühendust.”

Üsna uskumatu, et tundmatu laulja sattus töötama firmaga XL Recordings, mis esindab populaarseid bände nagu Radiohead ja M.I.A. Adele aga ei teadnud plaadifirma taustast midagi, kui lubas nendega kohtuda. “Kui hakkasin kodust väljuma, guugeldasin mehe nime ja alles siis avastasin, keda ta esindab… Pidin peaaegu minestama! Saime kokku, meeldisin plaadifirmale ja kirjutasime lepingule alla. Natuke halb tunne on seda lugu rääkida, sest see kõik oli tõesti nii lihtne.”

Selle asemel et minna ülikooli, hakkas Adele kirjutama muusikat oma esimese albumi jaoks. “Mõned lood olid mul juba olemas, näiteks “Hometown Glory”, mille kirjutasin 16aastaselt – see lugu on sellest, kui kahju mul oli kooli tõttu Londonist lahkuda. Hetkel, kui pidin hakkama kirja panema uut materjali, polnud mul aga üldse inspiratsiooni ja ma ei suutnud midagi välja mõelda… Olin närvis, sest kartsin, et plaadifirma võib öelda, et ma pole küps.”

Kõik muutus, kui Adele kohtus Temaga. Adele sõnul sündis tema debüüt "19", kui ta oli meeletult armunud ning 19-aastane. Adele'ile meeldis vanasti oma murede eest alkoholipudelisse pugeda ning probleem, mis teda nõnda rängalt jooma ja laule kirjutama ajas, oli tema endise poiss-sõbra suhtealased šedöövrid, mille hulka kuulus ka neiu petmine teise mehega. Lõpuks otsustaski mees valida homoseksuaalse suhte. Adele pani lahkumisvalu oma laulu “Daydreamer“.

Adele’i läbilöök saabus 2008. aasta jaanuaris singliga “Chasing Pavements“, mille promo algas juba detsembri alguses esinemistega televisioonis ning singel oli UK edetabeli #2. Selle looga võitis Adele 2009. aastal oma esimese Grammy auhinna kategoorias "Parim uus artist".

28.jaanuaril 2008 ilmus debüütalbumiga “19”, millel kõlas 12 lugu. Neist 11 oli kirjutanud Adele ja lisaks kõlas kaver Bob Dylani “Make You Feel My Love“. Album tõusis albumimüügi edetabelite tippu Suurbritannias ja Hollandis. Ühtäkki olid kõik tema häälest tummaks löödud. Tõepoolest, Adele vokaalis on olemas see miski, mida Roland Barthes hääle tabamatuks “teraks” nimetab. Adele hääle pisimadki nüansid on kordades huvitavamad kui lugude üpris konservatiivne produktsioon või sõnum kokku. Adele hääl on soe ning turvaline, ent erutab ikka ja jälle. Nii üllatav kui see ka pole, nimetab Adele üheks oma olulisemaks mõjutajaks tüdrukutebändi Spice Girls: “Ma ei häbene kunagi öelda, et ma armastan Spice Girlsi, sest nemad tegid minust selle, kes ma olen”. Teiseks singliks plaadilt oli märtsis 2008 "Cold Shoulder".

27.jaanuarist 2008 kuni 12.juulini 2009 kestis Adele esimene kontserttuur, mille käigus andis ta 30 kontserti Euroopas ning 48 Põhja-Ameerikas. 2010 aastal võitis Adele oma teise Grammy parima naisvokaaliga loos "Hometown Glory".

29.novembril 2010 ilmus Adele teise albumi esimene singel "Rolling in the Deep". Lugu tõusis number üheks 11 riigis ning USA-s püsis sellel kohal 7 nädalat, müües uskumatult 7,6 miljonit koopiat. 28.augustil 2011 jagati Los Angelese Nokia teatris MTV muusikaauhindu. Adele muusikavideo “Rolling in the Deep“ võitis kuus auhinda, nende seas loomulikult aasta video, popvideo ja parim naislaulja video.

Adele’i teine album "21" anti välja 24.jaanuaril 2011 ja sellel kõlas 11 lugu. Album "21" tõusis albumimüügi edetabelite tippu 28 riigis. Teiste seas näiteks Argentinas, Brasiilias, Uus-Meremaal ja Mehhikos. Adele teine sooloalbum on sedasorti kvaliteetmuusika, mis vastuväideteks ruumi ei jäta. Adele laulab ikka ühte ja sedasama laulu luhtunud armuafäärist. Kord vihasel, siis haledal toonil – ilmselgelt ollakse lahkumineku selles perioodis, kus tarvis veel kõigest lõputult rääkida.

Singel "Someone Like You" oli Adele jaoks esimene UK #1 hitt, mida juuliks 2011 oli ostetud üle miljoni eksemplari. Adele'i superhitt "Someone like you" on kirjutatud tema kaotatud suurele armastusele. "Meie armastus lihtsalt lõppes.. ja ma pidin saama hakkama meeleheitega ja läbikukkumistundega, sest ma ei suutnud asju toimima panna," ütles ta ühes intervjuus. Teises usutluses paljastas ta veelgi: "Ta oli mõned aastad minust vanem. Ta pani mind elusana tundma.. pani mind tundma kirge söögi, veini, filmide, sotsioloogia, ajaloo ja reisimise vastu. Ta avas mu silmad paljudele asjadele."

4.juulil 2011 tuli singel "Set Fire to the Rain", mis sai eriti hea vastuvõtu Euroopas, olles #1 Belgias, Hollandis, Poolas, Slovakkias ja Tsehhis. Veel ilmusid 2011 sügisel singlitena "Rumour Has It" ja "Turning Tables", mille kaasautoriks Ryan Tedder.

21.märtsil 2011 algas kontserttuur “Adele Live“, mille käigus anti 51 kontserti nii Euroopas, Põhja-Ameerikas ning septembris 2011 Suurbritannias. Tuurist avaldati 22.märtsil 2012 “Live At The Royal Albert Hall“ CD/DVD, millel 17 lugu.

2011 aasta sügisel oli lauljatar sunnitud ära jätma oma plaanitud tuuri ning nii mõnedki muud üritused, mis olid planeeritud selleks aastaks, sest jäi haigeks. Tema haiguse põhjuseks olid õrnad veresooned kurgus, mis oleks võinud kirurgilise sekkumiseta lõhkeda. Kauni häälega Adele pidi novembris üle elama operatsiooni, mille viis läbi ka Steven Tylerit kurguprobleemidega aidanud arst Steven Zeitels.

Adele sai taas üle poole aasta esmakordselt esineda 12.veebruaril 2012 Los Angelesesis Grammyde jagamisel kus esitas "tagasitulekuloona" aasta laulu "Rolling In The Deep". Adele oli juukseid blondeerinud, nii et kuulsast leekivpunasest tupeeringust oli saanud elegantne plaatinablond soeng. Lisaks toonitas Armani kleit Adele'i salenenud figuuri. Adele viis endaga koju suisa kuus kuldset grammofoni, võites nii aasta parima albumi, vokaalalbumi, salvestise, laulu, sooloesituse, kui lühivormis muusikavideo eest.

15.veebruaril ajakirjale Vogue antud usutluses ütles lauljatar, et paus lubas tal keskenduda suhtele Simon Konecki’ga. "Vähemalt on mul nüüd aega, et üks õnnelik lugu kirjutada. Ja armastada ja olla õnnelik. Ja seejärel ma ei tea, mis teen. Abiellun. Saan lapsi.“ Armuleek lõi lõõmama 2011 aasta novembris, kui heategevusega tegelev Simon Adele’le kõrilõikusest paranemisel toeks oli. 19.oktoobril 2012 sündis neil poeg Angelo.

2012 aasta 6.oktoobri öösel avalikustati esmakordselt Adele lugu "Skyfall", mis oli samanimelise novembris linastunud Bondi-filmi tunnuslaul. 10 tunniga suutsid agarad fännid selle loo allalaadimistega iTunesis esikohale aidata ning tegid sellest kõige kiiremini esikohale jõudnud loo allalaadimishittide ajaloos.

9.jaanuaril 2013 avaldati uudis, et Adele kirjutab taas lugusid ning uus album võib valmida 2013 aasta lõpuks.

13.jaanuaril 2013 pärjati parima laulu eest Kuldgloobusega Adele'i lauldud James Bondi "Skyfall" tunnuspala.

Adele võitis 10.veebruaril 2013 järgmise Grammy auhinna parima sooloesitusega popmuusikas "Set Fire To The Rain" [Live at the Royal Albert Hall].

20.veebruaril 2013 võitis Adele Brit Awards 2013 parima singli auhinna ning 24.veebruaril 2013 Ameerika filmiakadeemia auhinna ehk Oscari Bondi-looga "Skyfall" koos kaasautoriga Paul Epworth.

Augustis 2013 teatati, et Adele kirjutab oma esimest lasteraamatut. Adele ise on raamatu kirjutamisest elevil ning võtab seda kui võimalust talletada oma mälestusi ja pühendada neid oma väikesele pojale.

Aprillist 2013 oli Adele taas stuudios koos produtsentidega James Ford ja Kid Harpoon. Oktoobris teatas Adelega koos lugusid kirjutav Ryan Tedder, et lauljatari hääl kõlab veelgi paremini kui varem.

21.jaanuaril 2014 avastasid Adele fännid, et Ameerika autorite lehel on registreeritud artisti Adele uus lugu "Devil On My Shoulder", mille autoriteks Adele Adkins ja Greg Wells. Samuti on teada, et Adelega on lubanud koostööd teha Phil Collins.

26.jaanuaril 2014 võitis Adele Grammy auhinna. Parim visuaalmeediale kirjutatud laul oli "Skyfall", mille autorid Adele ja Paul Epworth.

Adele järgmine album "25" ilmus 20.novembril 2015 XL Records plaadifilma alt ja plaadil kuuleb 11 lugu. Koostööpartneriteks on Brian Burton, Max Martin, Diane Warren ja Ryan Tedder. ""25" räägib sellest, kelleks ma enda teadmata saanud olen. Vabandust, et see nii kaua aega võttis, aga te ju teate, asju juhtub," kommenteeris Adele oma uut albumit.

Uue albumi esimene singel “Hello“ koos Xavier Dolan lavastatud muusikavideoga tuli välja 23.oktoobril. USA singliedetabelis püsis see esikohal kümme nädalat. Teiseks singliks on “When We Were Young”, mis ilmus 5.veebruaril.

Adele maailmatuur algas 29.veebruaril 2016 Belfastist. Selle aasta Brit Awardsilt viis ta koju neli auhinda.

Mais jõudis raadiotesse Adele järgmine singel “Send My Love (To Your New Lover)“, mis on albumilt "25" fännide lemmik ja mõnusalt suvine. Muusikavideot esitleti 22.mail Billboard Music Awardsil. Adele võitis lisaks Ivor Novello Awardsil aasta laulukirjutaja tiitli.

Adele leping XL Recordingsiga sai läbi ning uue plaadilepingu sõlmis lauljatar Sony Musicuca rekordilisele summale, 90 miljonit inglise naela.

12.veebruaril 2017 esines Adele Grammyde auhinnagalal, võites ise kõigis viies auhinnakategoorias, kus ta üles seatud oli. Peavõidud tõi singel "Hello" ja album "25".

Adele on esinenud 18 kuu jooksul üle 2 miljonile fännile ning müünud oma viimast plaati 21 miljonit koopiat. Plaadiesitlustuuri lõpetas ta Londoni Wembley Stadiumil 28.juunil 2017. Kontserdil oli kohal 98 000 inimest, mis on Suurbritannia muusikamaailma senine rekord staadioniüritusel. Lauljatar vigastas taas oma häälepaelad ning pole arstide sõnul enam võimeline esinema. "Olen pidanud ennast tavapärasest palju rohkem tagant sundima ning see on kahjustanud mu häälepaelu," selgitas laulja.

Aprillis 2019 teatas Adele, et lahutab abielu Simon Koneckist.

Adele kauaoodatud uus singel "Easy On Me" ilmus 15.oktoobril 2021 koos muusikavideoga. Laul on laulja sõnul kirjutatud pojale eesmärgiga, et ta mõistaks oma vanemate lahkumineku tagamaid. Lugu tõusis esimese nädalaga esikohale UK-s, Austraalias ja paljudes Euroopa riikides.

Adele album "30" tuli välja 19.novembril ning sisaldas 12 lugu. Uus album räägib Adele'i lahkuminekust tema eksabikaasast Simon Koneckist. Loo "Hold On" katkendit saab kuulata Amazoni jõulureklaamist, mis hoiab endas sõnumit ärevusest ja kaastundest.

Adele uus album "30" tõusis 26.novembril esimese nädalaga UK-s 2021 aasta kiiremini müünud plaadiks, müües 261,000 koopiat. Samas püsis singel "Easy On Me" #1 positsioonil kuues nädal järjest.

30.detsembril toimus Kultuurikatlas Raadio 2 aastahiti gala, kus aasta parimaks välismaiseks looks valiti Adele "Easy On Me".

12.jaanuaril 2022 esitles Adele Youtube'is loo "Oh My God" muusikavideot, lavastajaks Sam Brown.

8.veebruaril toimunud Briti Muusikaauhindade galal võitis parima laulu auhinna Adele "Easy On Me". Adele võitis lisaks aasta artisti ja aasta albumi auhinnad.

26.oktoobril esitles Adele loo "I Drink Wine" teemakohast videot, mille lavastas Joe Talbot.

5.veebruaril 2023 toimunud Grammy tseremoonial võitis Adele “Easy On Me” parima pop sooloesituse kategoorias.

Adele kinnitas novembris 2023, et ta on abielus oma armsama Rich Pauliga. Adele ja spordiagent Rich Paul astusid avalikkuse ette esmakordselt juulis 2021. aastal, kui nad käisid koos NBA mängul. Kuulujutud nende abielust jõudsid haripunkti septembris, kui Adele nimetas Richi oma abikaasaks Las Vegase kontserdil.

Faktid

Täisnimi: Adele Laurie Blue Adkins
Sünnipäev: 5.mai 1988
Sünnikoht: Tottenham, Põhja-London
Pikkus: 175cm
Poeg: Angelo sündis 19.oktoobril 2012 abielust Simon Koneckiga, kellega nad lahutasid 2019. aastal.

Saatebänd:
Ben Thomas - kitarr
Tim Van Der Kuil - kitarr
Miles Robertson - klahvpillid
Sam Dixon - basskitarr
Derrick Wright - trummid

Muud huvitavat