Delta Goodrem

Delta Goodrem uus singel "Hearts On The Run" ilmus 16.veebruaril 2024.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 06.03.2003 - 10:53
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 16.02.2024 - 07:36
Välismaine artist, Sooloartist, Pop

Läbi aastate on popist Austraalia teleseriaalist “Neighbours“ läinud ära andekaid näitlejaid ning siirdunud muusikukarjäärile. Kuulsaimad neist on muidugi Kylie Minogue, Natalie Imbrugila ning Holly Valance. Nüüd on saabunud viimati seriaalis üliõpilase Nina Tuckeri osa mänginud Delta Goodrem’i kord ning oma kodumaal on Delta suutnud teha juba imet, olles tõusnud kahe singliga Austraalia #1-eks. Nendeks lugudeks olid 11.novembril 2002 ”Born To Try” ning 03.märtsil 2003 “Lost Without You”.

Delta Goodrem sündis 09. novembril 1984 ja tema esimesed klaveritunnid algasid 8-aastaselt ja laulmistunnid 10-aastaselt. Oma esimesed näitlejakogemused sai tüdruk aga juba 7-aastaselt lühiosadega sarjades "Hey dad" ja "Police Rescue". Tema esimene demoplaat lindistati tüdruku 13-aastases vanuses näitlemisest teenitud rahaga ning sellel plaadil oli kuus laulu. Tähelepanu äratas plaadilt jalgpalliklubi Sydney Swans hümn, millest huvitus tuntud produtsent Glen Wheatley ning Delta kutsuti neljaks kuuks Melbourni vähe parema kvaliteediga demoplaati lindistama ning Delta sai plaadilepingu juba 15-aastasena.

Delta esimene singel oli “I Don't Care” ja see sai 2001 aastal Austraalia singlitabelis 64 koha, mis polegi väga paha saavutus nii noore ja tundmatu lauljatari kohta. Selle loo kirjutas Austraaliast pärit USA helilooja Steve Kipner, kes muide on ka Christina Aguilera vapustava hiti “Genie In A Bottle“ autoriks. Järgmisel aastal muutus aga kõik peadpööritava kiirusega ning Delta sai osa sarjas "Neighbours", milles kõlas esmakordselt ka lugu “Born To Try“. Innustatuna singli edust, hakkas Delta koos produtsentidega uusi laule kirjutama ning tema 13 laulu sisaldav album “Innocent Eyes“ ilmub Austraalias 24.märtsil 2003 ja UK-s suve hakul.

Vastupidiselt paljudele kuulsustele on Delta seni püsinud maitsekas ja tema laule kuulates tunned, et need tulevad otse südamest. Nii võtsid fännid Austraalias tema esimese singli “Born To Try“ väga hästi vastu ning juba novembris 2002 ilmunud plaat püsis Austraalia edetabeli kohal #1 seitse nädalat järjepannu. Kodumaal jõudis samale kohale ka teine singel “Lost Without You“ ning lauljatari esimene album “Innocent Eyes“ kordas sama plaatide edetabelis. Juunis lasti juba välja kolmaski singel – “Innocent Eyes“. Tänaseks on ta leidnud palju poolehoidu isegi rockisõprade hulgas ning loomulikult on tihe külaline televisioonis, seega juba superstaar.

Euroopas algasid Delta tihedamad ülesastumised 16.juunil 2003 kui Inglismaal lasti singlina välja “Lost Without You“ ning LP “Innocent Eyes“ ilmub 30.juunil. Plaat on vapustavalt hea ning pole ime, et see kodumaal Austraalias meeletult hea läbimüügi on saavutanud. Iga lugu siin 14-st on omaette hea ning kui oled plaati suutnud veidikenegi süveneda, sunnib see sind ikka ja jälle uuesti kuulama. Kuigi plaadi kolm singlit peaksid plaadilt teistest lugudest eristuma, ei juhtu seda tegelikult lugusid ilusasti järjest kuulates, sest plaat on niivõrd kenasti üles ehitatud. Parimateks lugudeks kujunevad hoopiski “Butterfly“ ning “My Big Mistake“, mis mõlemad on valminud Deltal koostöös heliloojatega Gary Barlow ja Eliot Kennedy. Hoopiski omaette teema on lugu “Throw It Away“, mille on aidanud kirjutada legendaarne helilooja Cathy Dennis. Kui otsida plaadi lugudele võrdlust varasemast muusikamaailmast, võiks seda võrrelda ehk selliste ansamblitega nagu The Cranberries ja The Corrs, sest peitub ju siin lugudes salajast kantrit ja folkigi. Aga kuulates veel sellist mõnusat klassikalise rocki ülesehitusega lugu nagu “Predictable“, võib Delta häälde ja klaverimängu lausa ära armuda. Ostke omale ka!

Delta neljas singel "Not Me, Not I" tegi 28.septembril 2003 Austraalia singlite edetabelis ajalugu, tõustes #1 singliks. Nii võimast edu pole sealmaal seni ühe plaadiga veel suutnud saavutada - neli #1 singlit ainsa LP-ga. Ausalt öeldes olen Eesti muusikahuvilistes pettunud, sest meil siin pole võrratu lauljatar üldse mingit tähelepanu saavutanud.

Inglismaal ilmus järgmise singlina "Not Me, Not I" 24.novembril 2003 ning siin oli peal ka vapustavalt hea video nimiloost endast. Lisaks pakkus kena jõulusingel asjakohased lood "Happy Xmas (Let The War Be Over)" ning lõbusama "Merry Christmas Everyone". Üllatusena lubas Yoko Ono Delta Goodrem’il muuta laulusõnu John Lennon'i loos "Happy Xmas (War is Over)" selliseks nagu eelpool mainisime, mis oli kena üllatus produtsendile, kelleks seekord on Vince Pizzinga. Maailma vapustanud sündmused Iraagis ja just austraallasi puudutanud Bali saarel lubavad Delta’l laulda fraasid 'let the war be over'. Delta, kes hakkab tõesti üle saama teda vaevavast Hodgkin'si tõbist, lindistas selle loo hiljuti Sydney’is ning Austraalias ilmus juba viienda singlina sama lugu 01.detsembril "Predictable" b-poolena. Selle singli nimiloo video pakub kontserti Delta esitluses kanalile Channel [V].

Delta esimene DVD "Innocent Eyes" anti UK-s välja samuti 24.novembril 2003 ja siin olid peal kõik lauljanna viie singli muusikavideod, lisaks veel videod lugudele "I Don't Care" ning "A Year Ago Today". Siis veel kontsertlood samast Channel [V] ülesastumiselt ja palju muud stuffi, mis pärineb nii Londoni kui Shveitsi kontsertidelt ja Austraalia televisioonist.

Delta Goodrem võitis oktoobris toimunud Austraalia muusikaauhindade ARIA 2003 jagamisel lausa seitsmes kategoorias ning purustas sellega eelmise rekordi, mis pärines aastast 1999 ja summeerus toona kuue auhinnaga lauljatarile Natalie Imbruglia.

Delta Goodrem andis oma teise albumi välja Austraalias 2.novembril 2004. 22.septembril 2004 kõlas Austraalia raadiotes esmakordselt uus singel "Out Of The Blue", mis ametlikult ilmus 11.oktoobril ning võitis kohe ka singliedetabeli #1 koha Austraalias. Nimiloo oli Delta kirjutanud koos nimeka autoriga Guy Chambers. Maxi-singlil kõlasid veel uued lood "Visualise" ning "Beautiful Madness". UK-s ilmus uus singel 08.novembril ning 22.novembril tuli välja Delta teine album nimega "Mistaken Identity". Video loole "Out Of The Blue" esilinastus esmakordselt 01.oktoobril 2004 ning selles näeb Delta taas väga hea välja, kõndides rannal ning mängides klaveril, mis põleb.

Albumi enamuse 15 loost oli Delta kirjutanud koos kuulsa inglise autoriga Guy Chambers. Lisaks osalesid autoritena veel Billy Mann, Cathy Dennis, Matthew Gerard, Gary Barlow, Elliot Kennedy ja Vince Pizzinga. Plaadil oli üllatusena esmakordselt Delta duetti laulmas ning väljavalituks osutus Brian McFadden loos "Almost Here".

Euroopas tuli Delta teine album müügile 31.jaanuaril 2005. Enne seda anti juba teise singlina välja nimilugu 'Mistaken Identity'. Loo kaasautoriks oli Billy Mann ning selle video baseerus filmiklassikale 'The Never-Ending Story', milles Delta viis meid fantaasiast tulvil reisile oma mitmetahulisse ellu. Video esilinastus kohe peale jõule 2004.

24.jaanuaril järgnes kolmanda singlina koos Brian McFaddeniga lauldud duett 'Almost Here' ning 20.juunil 2005 suvine singel 'A Little Too Late'.

13.novembril 2005 andis Sony Music välja dvd "The Visualise Tour-Live In Concert", millel salvestis kahelt Delta kontserdilt, mis anti 23. ja 24.juulil 2005 Sydney SuperDome'il. DVD-l kuuleb ja näeb lisaks lauljatari enda paremikule ka Delta versioone Carole King’i ‘I Feel The Earth Move’ ning Jet’i ‘Are You Gonna Be My Girl'. Lisaks tuleb esitusele koos boyfriend Bryan McFadden'iga Westlife hitt 'Flying Without Wings'. Kogupikkus 150 minutit ja 23 pala, dokumentaal, videod, fotod. Eestis on dvd saadaval jaanuari keskpaiku 2006.

Aprillis 2006 ilmus Austraalias uus singel "Together We Are One". Delta lõi kaasa Westlife uuel albumil loos "All Out Of Love" ja plaat ilmus novembris 2006.

2007 sügiseks oli Delta Goodrem valmis saanud oma kolmanda kauamängiva albumi "Delta". 12-looline plaat ilmus esmalt Austraalias 20.oktoobril ja selle esitluskontsert toimus Sydney's 09.10.2007. Esimese singlina tuli "In This Life", mille on Deltaga koos kirjutanud Brian McFadden, Stuart Crichton ja Tommy Lee James. Singli produtseeris John Shanks (Take That, Bon Jovi, Ashlee Simpson). "In This Life" video võeti üles Los Angelesis 09.augustil 2007 ning näitab lauljatari seksikamana kui eales varem ning mõnes stseenis näeb ta välja kui Brigitte Bardot.

Albumi teise singli "Believe Again" video, milles Delta kehastus merineitsiks, autoriks oli Michael Spiccia ning selle meeletult ilusaid stseene valmistati lausa kuus nädalat. Video esmaesitlus oli 04.detsembril 2007.

Delta Goodrem'i Austraalia "Believe Again" tuurist salvestati Sydneys majesteetlikus State Theatre'is kontsert-cd, mis tuli müügile 18.septembril 2009. Lisaks oli kaasas 3 tunni kontsertmaterjaliga DVD.

05.aprillil 2012 esilinastus video singlile "Sitting On Top Of The World". Austraalias jõudis singel müügile 13.aprillil ning esimesel nädalal tõusis ARIA Chartis kohale #2.

10.augustil 2012 avaldas Delta järgmise singli "Dancing with a Broken Heart" ning 12.oktoobril singli "Wish You Were Here", mis pühendatud tema sõbrale Liam O'Flaherty, kes hukkus mootorrattaõnnetuses. Kõik 2012 aastal avaldatud singlid pärinesid Delta järgmiselt albumilt.

Delta goodrem neljas album "Child Of The Universe" tuli Austraalias ja Uus-Meremaal välja 26.oktoobril 2012 ning sellel kõlab 15 lugu. Plaadiga oldi ametis juba aastast 2009 ning laule kirjutasid Gary Clark, Vince Pizzinga ning John Shanks. Sony Music ei kavatse esialgu plaati mujal väljapoole müügile tuua kui iTunes.

14.detsembril 2012 avaldas Sony Music Australia Delta esimesed jõululaulud, mis kõlavad viieloolisel EP-l "Christmas".

17.juunil 2013 ilmus digisingel "Heart Hypnotic".

12.septembril 2014 tuli digisingel “Love… Thy Will Be Done“, mis on kaver 1991 aasta Martika loost. B-poolena kõlab Delta esituses Shakespeare’s Sister klassika “Stay”.

13.märtsil 2015 avaldas Delta uue loo "Only Human", mille aitasid tal kirjutada Vince Pizzinga ja Pete Nappi. Lugu on promoks TV-seriaalile “Neighbors“ ning temaatiline Glenn Nutley lavastatud muusikavideo avaldati VEVOs 25.märtsil.

24.juulil 2015 ilmus Deltalt singel “Wings” ning muusikavideo tuli välja 6.augustil.

6.mail 2016 tuli Delta välja digisingliga “Dear Life“, mis pärines tema viiendalt stuudioalbumilt. Plaat “Wings of the Wild” tuli Sony alt välja 1.juulil ning sisaldab 13 lugu.

10.juulil 2016 esitles Delta Goodrem oma Facebookis kolmanda singli “Enough” muusikavideot, kus lööb kaasa Austraalia räppar Gizzle.

Delta Goodrem avaldas Facebookis 24.septembril järgmise singli “The River” muusikavideo.

9.detsembril jõudis Vevosse Matt Sharp lavastatud Delta Goodrem loo “Heavy” muusikavideo.

27.detsembril 2016 jõudis digiturule Ricky Martin singli “Vente pa’ca” (ing.k. Come Here) Austraalia versioon, kus laulab Delta Goodrem.

Delta Goodrem singel "Think About You" ilmus 16.02.2018 ning 4.aprillil välja singli "Welcome to Earth".

29.aprillil avaldas Delta dueti "Love Is A Gift" koos legendiga Olivia Newton-John. Lugu pärineb viimase elust kõnelevast filmist "I Honestly Love You", kus teda mängib Delta.

2.novembril 2018 avaldas Delta Goodrem "The Wings of the Wild" kontsert-dvd.

6.jaanuaril 2020 avaldas Delta Goodrem loo "Let It Rain", mille kogutulu läheb Austraalia päästekomandodele.

Delta Goodrem singel "Paralyzed" ilmus 17.juulil.

18.septembril avaldas Delta Goodrem singli "Solid Gold".

12.novembril ilmus Delta Goodrem jõulualbum "Only Santa Knows", kus kuuleb 13 lugu.

19.märtsil 2021 ilmus Delta Goodrem singel "Billionaire" ning 22.aprillil "All Of My Friends". "Sild probleemsete unenägude üle. Kui õpitud õppetunnid on olnud minu tasu. Iga laulu laulusõnade taga olevaid lugusid jagatakse minu esimeses raamatus... "Bridge Over Troubled Dreams". 11-looline album ja raamat ilmusid 13.mail.

18.novembril andis Delta Goodrem välja singli "Only Santa Knows" koos muusikavideoga. Järgmiseks jõulualbumi singliks koos muusikavideoga oli 25.novembril "White Christmas" ning 9.detsembril "Jingle Bell Rock".

4.augustil 2023 ilmus Delta Goodrem singel "Back To Your Heart".

Delta Goodrem uus singel "Hearts On The Run" ilmus 16.veebruaril 2024.

Faktid

Nimi: Delta Goodrem
Hüüdnimi: Delt
Sündis: 09.november 1984
Tähtkuju: Skorpion
Pikkus: 178 cm
Hobid: Korvpall, lumelauaga sõitmine, laulmine ja klaverimäng
Pere: Vend Trent, ema Lea ja isa Denis.
Esimene töökoht: Galoob Toys'i ameerika reklaamis osalemine
Lemmikloomad: Tal on kodus kaks jahikoera Maverick ja Mitzy

Lemmik:
Asjad: Fotod ja kaisukaru
Raamatud: "The Magic Faraway Tree" ja "Musice from the sea"
Filmid: "Grease" ja "Romeo & Juliet"
Laul: Ice Castles teema “Looking through the eyes of love”.
Seriaal: Neighbours
Näitlejad: Kate Keltie ja Patrick Harvey

Muud huvitavat