Frankie Animal / jonas.f.k

jonas.f.k esines 8.juulil festivalil Võnge pealaval.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 15.06.2013 - 08:03
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 09.07.2022 - 03:08
Eesti artist, Ansambel, Alternative & Indie

Frankie Animal on neljast liikmest koosnev Eesti noorema generatsiooni indie folk rokk-ansambel, mis on tegutsenud 2012. aasta kevadest alates. Bändi muusikat iseloomustab naturaalne sound, lihtsad meloodiad ning dünaamika, mille toob esile noorte muusikute omavaheline kooskõla.

Asutajaliikmed olid Marie M. Vaigla (vokaal), Jonas Kaarnamets (kitarr/taustavokaal), Aneta Varts (trummid/taustavokaal), Jan-Christopher Soovik (bass/taustavokaal). Bändi loomisele aitas kaasa Jani isast muusikamänedžer Peeter Soovik.

Frankie Animal andis oma esimese avaliku kontserdi 19. mail 2012. a. F-hoone "mustas saalis" (Telliskivi 60a, Tallinn) üritusel "Blinking Rabbit From Neptune". Lisaks esinesid sel õhtul veel The Blinking Lights, Tenfold Rabbit ja Elephants From Neptune. 25.augustil astuti üles Telliskivi Kirbufestivalil 2012 ning 20.septembril Vabaduse väljakul Tudengite Sügispäevadel.

5.oktoobril 2012 esitati ETV Terevisioonis esimest korda avalikult oma debüütsinglit "My Friend" ning lugu "Blind Man". Trummide taga oli näha istumas meest, kelleks oli Karl Eerik Valkna bändist The Blinking Lights.

25.oktoobril 2012 astuti võistlustulle konkursil Noortebänd 2012, kus pääseti finaali, millest 23.novembril küll võitjana väljus Slippery Slope. Konkursilt võitis Frankie Animal aga kaheksa eriauhinda, nende hulgas - Raadio 2 lemmik (ühe loo salvestusaeg Eesti Raadio legendaarses stuudios) ja publiku lemmik (Essence Pictures ja Widescreen Studios muusikavideo tegemine).

2012 novembris avaldati Marie Vaigla kirjutatud lugu “Loveless Man”, mis oli oma loomult õhulisem ja sissepoole vaatavam, kui nende paari kuu tagune “My Friend”. Sõnade autoriks Raul Kaevand. Uus lugu andis selgelt aimu bändi püüdlustest indieskene suunas, olles ühtlasi pigem tulevase LP meeleolusid ühendav, kui eraldi suurt hitipotentsiaali taotlev lugu. Siin kõlas omapärase lisavärvinguna paar erilise kõlaga lasteklaverit tekitamaks mõnusat lo-fi atmosfääri.

3.juunil 2013 esilinastunud “Loveless Man” video režissöörid on Sander Allikmäe & Thomas Hefferon produktsioonifirmast Widescreen Studios. Video jutustab loo nooruslikust energiast, mis tihtilugu vanas eas raugeb. Siiski jäävad meile alles me mälestused, mida keegi meilt ära võtta ei saa. Eriti eriliseks peavad bändi liikmed videos vanahärrat kehastavat Peter Moringut, kelle enda eluloo ja video vahel on palju sarnaseid hetki.

9.augustil astuti üles kahe kontserdiga Tartu Muusikanädalal Antoniuse Õues ja Vilde Kohvikus. 15.septembril 2013 avaldati Frankie Animal akustiline video loole “In The War“ leedukate videoblogis Vilnius Temperature. Video võeti üles 2013 kevadel Tallinnas. Sama lugu ning “Loveless Man” kõlasid eetris 30.mail 2013 ETV Terevisioonis.

12.oktoobril 2013 Tallinnas toimunud Euroopa Kergejõustikuliidu rahvusvahelisel auhinnagalal astus üles ka Frankie Animal oma looga "Loveless Man".

16.detsembril 2013 alustati oma esimese EP salvestamist, mis valmis koostöös Ewert and The Two Dragonsi kitarristi Erki Pärnojaga. Lood lindistas Karl Sirelpuu Birdeye Studios't, miksis Ago Teppand Sethh Soundist ja masterdas Minerva Pappi Chartmakersist Soomest.

EP-l "Obsessionil" kõlavad viis laulu on läbilõige Frankie Animali parimatest paladest, sest uusi lugusid oli neil kokku tervelt üheksa. "Seal on nii rokilikumat poolt, aga ka pehmemat ja melanhoolsemat meeleolu sisse põimitud. Kõik on tasakaalus, esimene pool on pigem andmine ja teine pool on kurvemate meloodiatega rahulikumad lood," kirjeldas Marie lähemalt.

29.märtsil 2014 anti kontsert Kinos Sõprus Positivuse ja I Love You Recordsi laval Tallinn Music Week raames.

10.aprillil 2014 avaldati Youtubes singli "Obsession" visuaalvideo, mille autoriks Jan-Christopher Soovik. Marie M. Vaigla rääkis, et lugu on kaasakiskuv ja paneb ehk isegi jala tatsuma. "Me loodame, et meloodia on meeldejääv ja äkki isegi jääb kummitama," kommenteeris ta.

Frankie Animali debüüt-EP "Obsession" esitluskontserdid toimusid 17.aprillil Pärnus Sütevaka gümnaasiumis, 18.aprillil Tartus Genialistide klubis ning 19.aprillil Tallinnas klubis Sinilind.

24.mail 2014 esines ansambel Tartus Indiefestil ja 20.juulil 2014 oldi laval Positivus festivalil Lätis.

1.augustil esines ansambel Intsikurmu Muusikafestivalil Põlvas ning 2.augustil Võsu Rannafestil. 23.augustil 2014 toimus Nordea kontserdimajas Balti keti 25. aastapäeva kontsert. Tasuta esinesid Frankie Animal ja Metsatöll.

6.septembril alustas Feel Good Live uut hooaega ning avaesinejaks oli Frankie Animal. Tartus asuva Feel Good music café miljöö on pühendatud nii Eesti kui maailma rokiklassikale.

5.detsembril 2014 anti raadiomajas väike live-kontsert ning kõigil huvilistel oli võimalik Menu vahendusel jälgida, kuidas sünnib üks raadiosaade. 9.jaanuaril 2015 anti kontsert Von Krahlis.

4.-17.jaanuaril 2015.esineti Euroopa mõjukaimal uute talentide leidmise festivalil Eurosonic Noordeslag.

26.märtsil esineti Tallinn Music Week raames Linnalaval Viru keskuses ja 27.märtsil Rock Cafes.

19. kuni 23. aprillini osaleti Ewert and The Two Dragons Saksamaa tuuril viiel kontserdil ning 5.mail Pärnus Rock Club Volume. 29.mail esineti Tallinna Kohvikus Sinilind kevadpeol koos Leedu indieroki lipulaevaga Garbanotas Bosistas.

17.märtsil 2016 ilmus bändil singel "The Backbeat". ""The Backbeat" märgib uue aja algust. See on pärit eluetapist, mil justkui esimest korda oli vaja ise päriselt otsuseid teha ja täiskasvanulikumalt käituda. Tagasi vaadates on asjade käik olnud loomulik, aga hetkes tundus kõik palju keerulisem. Kirjutasime loo tegelikult juba poolteist aastat tagasi ning see oli meie esimene samm uue albumi suunas. Tundsime, et oleme laulukirjutamise mõttes suure sammu edasi astunud. "The Backbeat" on meile uue hingamise andnud," kirjeldas bänd.

31.märtsil astus Frankie Animal üle pika aja lavale Tallinn Music Week raames klubis Sinilind. 18.aprillil esineti Nordea Kontserdimajas Manic Street Preachers külalistena.

18.aprillil andsid Frankied välja ka uue tempoka ja suvise singli “KICKDRUM KICKDRUM!”. “See lugu kirjeldab mõtteid ja tundeid, mis tekkisid, kui sattusin ühte elektroonilise popmuusika raadiojaama kuulama. Basstrummilöök oli sealt kõlanud lugudes väga olulisel kohal. Võib öelda, et “KICKDRUM KICKDRUM!” on pühendatud EDM-le,” räägib bändi kitarrist ja loo autor Jonas Kaarnamets inspiratsiooniallikatest.

Frankie Animal debüütalbum “The Backbeat” ilmus 26.aprillil 2016 ning esitluskontserdid toimusid 13.mail Genialistide Klubis Tartus ja 19.mail Kultuurikatlas Tallinnas.

19.mail astus ETV "Terevisioonis" lavale ansambel Frankie Animal, kes esitles lugusid oma värskelt albumilt "The Backbeat". Kõlasid laulud "Kickdrum Kickdrum!" ja "The Pipers".

28.juunil tuli Frankie Animal välja sensuaalse videosessiooniga, mängides Telliskivi Loomelinnaku vahel oma uue albumi ühte maagilisemat lugu "Kiss Me (On the Spine)". Video valmis koostöös Viljandi Vibes meeskonnaga. "See lugu on natuke ulakas, mis ühel hetkel justkui põlvest nõrgaks võtab, nagu ohutu flirt…" ütles ansambli kitarrist ja laulukirjutaja Jonas Kaarnamets, "põnev oli vaadata inimeste reaktsiooni, kui panime eksprompt tehnika üles, juhuslikel möödakäijatel polnud õrna aimugi mis juhtuma hakkab."

Frankie Animal on vastilmunud albumi saatel saanud tuule tiibadesse. Seda tunnistab eesolev tihe suvi, mil antakse nii Eestis kui ka Lätis mitmeid kontserte. 8.juulil 2016 esineti muusikafestivalil Õllesummer Saku Läte suvelaval.

16.juulil 2016 esineti Positivus festivalil TMW suvemajas ja 17.juulil Palladium / TMW laval.

Frankie Animal andis debüütalbumi "The Backbeat" välja ka vinüülplaadil ning tähistas seda alates 5.novembrist kuni 2.detsembrini seitsme kontserdiga Eesti erinevates paikades. 7.novembril tuli välja muusikavideo "The Pipers", mille autor on Nele Aunap.

16.jaanuari õhtul avaldas Frankie Animal uue loo "Nightlights" koos öise videoga. Loo "Nightlights" muusika on loonud bänd ühiselt, sõnade autor on aga Jonas Kaarnamets. Video värskele loole on filminud Ken Oja, monteerijaks oli Nene Aunap. Tantsijatena astuvad videos üles Janina Sarantšina, Rene Köster, Marek Vetik.

10.mail tuli välja singel “Pretty Late”, millele on filmitud ka värvikas muusikavideo. “”Pretty Late” on minu jaoks täielik meeleolulugu. See on see laul, mida kuulaksin reede õhtul enne peole minekut… siis kui tuju on juba piisavalt vallatu,” muigab bändi kitarrist ja singli sõnade autor Jonas Kaarnamets. Rocca al Mare koolis üles võetud muusikavideo süžee mõtlesid välja bändiliikmed ise, režissööriks on Ken Oja. “Ma arvan, et video täiendab loo cooli, kuid samas veidi eneseiroonilist ja totakat atmosfääri väga hästi,” kommenteerib Frankie Animali bassist Jan Christopher Soovik. 20.mail toimus Vaba Laval bändi suur viies sünnipäevapidu.

25.oktoobril anti välja singel "Misty". Loo muusika autoriteks on Frankie Animali liikmed ja sõnad kirjutas Jonas Kaarnamets. Bänd rõõmustab fänne novembris ja detsembris kontsertidega. "Tulemas on Eesti minituur - kontserdid toimuvad Tallinnas, Pärnus, Tartus, Viljandis. Rohkem infot ilmub ka lähiajal ikka meie Facebooki lehele," lubab Marie.

Eesti Laul 2018 finaalis Saku Suurhallis 3.märtsil osales Frankie Animal endakirjutatud looga “(Can’t Keep Calling) Misty”, mis avaldati 20.detsembril. 13.veebruaril avaldatud video peaosas on näitleja Henrik Kalmet.

10.mail avaldas Frankie Animal singli “Funny” koostöös Jüri Pootsmanniga. Lüürikavideo filmis Kristjan Taal.

Frankie Animal astus üles 22.juulil Lätis Salacgrivas Positivus festivalil. Tallinnas esineti Sweet Spot Festivalil 27.juulil. 2.novembril esines Frankie Animal Von Krahlis klubi 25.juubeli tähistamisel.

Marie Vaigla vokaalid kõlasid 13.mail 2019 ilmunud Joshua Stephenz elektroonilise souli vihjetega singlil “Let You Go”.

Frankie Animalil andis 7.juunil 2019 Made in Baltics (Sony Music) plaadifirma alt välja uue mängleva singli "Playful".

24.märtsil 2020 ilmus TIKS Rekordsi alt jonas.f.k viie looga lühialbum “buda.01”, mis on sulam tänapäevasest pop- ja sügavamast elektroonilisest muusikast ning sellel kompab Jonas oma piire laulukirjutaja, produtsendi ja artistina. “Sisuliselt on see album katkend ühe 25-aastase noormehe elust. Ma pakkisin eelmisel kevadel oma stuudio autosse ja sõitsin üksi kuuks asjaks Budapesti linna ja iseennast avastama. Kuu ajaga jõudis oma asjade üle päris palju mõelda ning ühel või teisel kujul jõudsid need mõtted nendesse lugudesse – see on omamoodi reisipäevik, kus iga pala on justkui üks sissekanne või emotsioon. Ühtlasi hakkasin sellel perioodil ka esimest korda elektroonilisemasse muusikasse süvitsi minema ning kindlasti jätsid lauludele jälje Nicolas Jaar, erinevad prantsuse electro artistid, aga ka Sander Mölder ja temaga TIKS071 plaadi juures töötamine,” kirjeldas Jonas Kaarnamets.

Frankie Animalil ilmus 1.mail uus suvine singel "Restless", mille kirjutas bassimängija Jan Soovik koos Jaanika Eigoga. Laulu esitluspidu oli 1.mail võimalik jälgida Raadio 2 kodulehel.

Jonas Kaarnamets aka jonas.f.k avaldas 27.mail videosinglil "Rockenrollah'". ""Rockenrolllah' oli algusest peale karakteri lugu. Seega, kui me video tegemise peale mõtlesime, oli selge, et loo atmosfääri edasi andmiseks on vaja mingit alter ego," rääkis Kaarnamets."Idee lavaliste karakterite kasutamisest on mulle alati meeldinud, kuna see võimaldab artistil ennast täiesti vabaks lasta, hullu panna ja pärast öelda, et see polnud ju mina, see oli see teine tüüp. See on vabastav mõte."

24.novembril avaldas Jonas Kaarnamets aka jonas.f.k andis kolmapäeval välja uue singli "LondonParisChicago", kus teeb muuhulgas kaasa sõbranna ja laulja Pille-Riin Karro ehk ELLIP. Loole tegi video Hindrek ''Masa'' Maasik.

Marie Vaigla osales 4.detsembril 2020 ilmunud Sound In Noise albumil “Shapes”, mille nimiloos saab kuulda Marie Vaigla emotsionaalseid crescendosid.

Frankie Animal avaldas 12.veebruaril 2021 singli “Peaches”. Loo sõnad on inspireeritud Luca Guadagnino auhinnatud filmist “Call Me By Your Name”. Loo pealkiri – “Peaches” – on vihje filmi kurikuulsale virsikustseenile. Muusikalise poole sünnile andis tõuke ansambel Gram-Of-Fun. Marie Vaigla: “”Peaches” räägib kahest inimesest, kes üksteist armastavad, kuid ei saa teiste ees koos olla. Seetõttu ootavad nad koidikuni, et lõpuks kokku saada.”

Frankie Animal järgmine singel “Night & Day” tuli välja 7.mail. Lugu on bändi sõnul justkui kummardus 2000. aastatele ja räägib sellest, kuidas kaks tuttavat inimest hakkavad üksteist nägema uues valguses ja need mõtted hoiavad üleval nii päeval kui ka ööl.

Jonas Kaarnamets aka jonas.f.k sõlmis lepingu Warner Music Balticsi alaharu plaadifirmaga Smuuv, mis tegutseb Anton Musta ja Mihkel Sirelpuu eestvedamisel. 26.augustil ilmus singel "(They're Calling Us) Loco". Muusikavideo tegid tegid Jaan Sinka ning Kristjan Taal.

24.septembril ilmus jonas.f.k teine lühialbum “TLL.02”, mille saaks kokku võtta kui vines kulgemist läbi sumeda suvepäeva.

30.septembril tuli TMW raames Kultuurikatla Black Boxis esmaesitlusele rahvusvaheline ühisprojekt „Themes For Great Cities: Tallinn”. Eesti muusikud Jonas Kaarnamets ja Erki Pärnoja ühendasid jõud Taani bändi Mew laulja Jonas Bjerre ning ameeriklasest muusiku ja ajakirjaniku Alex Maiologa. Visuaalpildi lõi videokunstnikt Alyona Movko-Mägi.

23.oktoobril 2021 leidis klubis Uus Laine aset jonas.f.k soolokontsert ja uue EP "TLL.02" esitlus.

18.veebruaril 2022 ilmus Frankie Animal uus album “Party Alone”, millel kõlab 9 lugu. Lisaks digitaalsetele kanalitele, ilmus album kassetil. Hoolimata sellest, et kogumiku pealkiri on sobiv kokkuvõte viimaste aastate meeleolust ja realismist, on tegemist siiski üdini positiivse ja tulevikku vaatava teosega. Esimene singel "Playful" jõudis kuulajateni juba 2019. aasta suvel.

jonas.f.k avaldas 18.märtsil koostöös mannaga olemuselt öise ning sensuaalse singli “AYO”, mis räägib ihast ning kiusatustest. Lugu paneb omamoodi punkti singlite jadale, mille jonas.f.k hiljuti välja on lasknud ning lubab võtta hingetõmbepausi enne uutlaadi katsetusi, mis peagi publiku ette jõuavad.

30.aprillil esines Frankie Animal Jazzkaare raames Fotografiskas.

jonas.f.k esines 8.juulil festivalil Võnge pealaval.

Faktid

Liikmed:
Marie M. Vaigla (laul/klaver)
Jonas Kaarnamets (kitarr)
Jan-Christopher Soovik (bass)
Karl Eerik Valkna (trummid)

Marie Margarite Vaigla on sündinud 11.aprillil 1995.aastal Murastes ja läks juba kolmeaastaselt Lasteekraani muusikastuudiosse. Praegu Rocca al Mare koolis gümnaasiumi lõpetav Marie on lastemuusikakoolis õppinud klaverit, kuid püüab kodus vahetevahel ka kitarri tinistada. Bassilegendist isa Raul ja eesti keele ja kirjanduse õpetajast ema Leila on Mariet ja tema venda Robertit (tuntud kui bändide Outloudz ja traFFic kitarrist) väiksest saati mõistlikeks inimesteks kasvatanud. Isa Rauliga kahasse kirjutatud lauluga "Maybe" osaleti laulukonkursil Eesti Laul 2013, kus poolfinaalis astus Marie üles isa, venna ja trummar Kallervo Karuga. Koostöös Fred Kriegeri ja Stig Rästaga valminud lugu "Oled olemas“ oli pikalt EMT tunnuslauluks. 10.juulil 2013 esineti Kabli Päikeseloojangu Festivalil perebändiga koosseisus Lenna Kuurma, Maria Vaigla, Raul Vaigla, Robert Vaigla. 17.novembril 2013 oli võimalus näha Vaiglate ansamblit Kaarli kirikus enneaegselt sündinud laste ja nende perede toetuskontserdil “Anna oma hääl“.

Jan-Christopher Soovik (bass) ja Karl Eerik Valkna (trummid) on "ülejooksikud" ansamblist The Blinking Lights, mis mäletatavasti rokkis nii Noortebändide konkursil, Tallinn Music Weekil kui erinevatel festivalidel. Kuulsate inimeste lastega bändi teha tundub olevat Karl Eerik Valkna ja Jan-Christopher Sooviku saatus, kuna nende endine bändikaaslane Aleksander Seeman on näitleja Sepo Seemani poeg, kes hetkel USAsse õppima siirdus. Karli isa on režissöör ja lavastaja Priit Valkna ning Jani isa muusikamänedžer Peeter Soovik. Karl ja Jan õpivad Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis.

Jonas Kaarnamets on Marie Vaigla poiss-sõber ja Frankie Animal kitarrist. Ta on sündinud 13.detsembril 1993 ning õpib Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis. "Frankie Animali mõjutajad on peamiselt Bon Iver, Matt Corby...selline rahulikum muusika," teab Jonas. 25.juunil 2013 esines Jonas bändi The Blinking Lights koosseisus Green Day kontserdil Lauluväljakul ja kontserdi järelpeol Rock Cafes.

Muud huvitavat

Seotud videod

Frankie Animal - Peaches
Frankie Animal - Peaches

Artist: Frankie Animal

Lugu: Peaches

Aasta: 2021

jonas.f.k  - (They're Calling Us) Loco
jonas.f.k - (They're Calling Us) Loco

Artist: jonas.f.k

Lugu: (They're Calling Us) Loco

Aasta: 2021

jonas.f.k - Rockenrollah'
jonas.f.k - Rockenrollah'

Artist: jonas.f.k

Lugu: Rockenrollah'

Album: buda.01

Aasta: 2020

jonas.f.k feat. ELLIP - LondonParisChicago
jonas.f.k feat. ELLIP - LondonParisChicago

Artist: jonas.f.k feat. ELLIP

Lugu: LondonParisChicago

Album: buda.01

Aasta: 2020

Frankie Animal - (Can't Keep Calling) Misty
Frankie Animal - (Can't Keep Calling) Misty

Artist: Frankie Animal

Lugu: (Can't Keep Calling) Misty

Aasta: 2018

Frankie Animal - Nightlights
Frankie Animal - Nightlights

Artist: Frankie Animal

Lugu: Nightlights

Aasta: 2017

Frankie Animal - Pretty Late
Frankie Animal - Pretty Late

Artist: Frankie Animal

Lugu: Pretty Late

Aasta: 2017

Režissöör: Ken Oja

Frankie Animal - The Pipers
Frankie Animal - The Pipers

Artist: Frankie Animal

Lugu: The Pipers

Album: The Backbeat

Aasta: 2016

Režissöör: Nele Aunap

Frankie Animal - Obsession
Frankie Animal - Obsession

Artist: Frankie Animal

Lugu: Obsession

Album: Obsession EP

Aasta: 2014

Režissöör: Jonas Kaarnamets

Frankie Animal - Loveless Man
Frankie Animal - Loveless Man

Artist: Frankie Animal

Lugu: Loveless Man

Aasta: 2013

Režissöör: Sander Allikmäe