Grete Paia

Sky Plus esitles: Pür Müdd & Friends @ Kultuurikatel 14.10. Koos bändiga olid laval Ines, Koit Toome, Gameboy Tetris, Grete Paia ja Emily J.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 09.07.2013 - 11:02
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 15.10.2023 - 08:15
Eesti artist, Sooloartist, Pop

Saaremaalt pärit nooruke lauljatar Grete Paia on vaieldamatult üks andekamaid uustulijaid tänases Eesti muusikamaailmas.

Grete Paia sündis 27.augustil 1995 Kuressaares ning on ainus laps peres. Lisaks laulmisele ka klahvpille mängiv Grete hakkas muusikat kirjutama 13 aastaselt ja 14 aastaselt valmis tal lugu “I’m over you”, mille eestikeelne versioon “Lõpp sellel lool” oli 2011. aasta alguses raadio Elmar edetabelis kolm nädalat esikohal.

Ligikaudu aasta aega oli Gretel oma bänd Paia, millega võideti Noortebändi konkursil Superbänd 2011 tiitel ning samal aastal saavutati ka Saaremaal Sadhu Jami stipendiumite jagamisel esimene koht. Oma lühikese karjääri jooksul jõudis bänd esineda Kuressaare lossihoovis ürituse Saarefest raames koos Lenna ja Ultima Thule´ga. Bändiga on Gretel salvestatud endakirjutatud sõnade ja viisiga lood “Viirastus” ja “Falling”.

2012. aastal liitus Grete Moonwalk agentuuriga ning koostöö esimene käegakatsutav vili oli 9.jaanuaril 2013 ilmunud singel “Päästke noored hinged”, mis saavutas konkursil Eesti Laul 2013 teise koha. “Päästke noored hinged” oli algselt Grete enda kirjutatud inglisekeelne lugu “Spirits' Whispers“, millele Sven Lõhmus kirjutas eestikeelsed sõnad ja andis kaasaegse produktsiooni.

Grete sõnul oli Eesti Laul poolfinaali pääsemine suur üllatus. “Mingit plaani lugu sinna esitada algselt ei olnud. Tahtsime loo singlina avaldada eelmise aasta lõpus, aga kuna selle valmimine pidevalt venis ja samal ajal lähenes ka laulude esitamise tähtaeg, siis otsustasime ilma igasuguste ootusteta loo ˛üriile testimiseks saata. Kui poolfinalistid välja kuulutati, siis oli üllatus muidugi suur” rääkis Grete.

“Päästke noored hinged” oli juuliks 2013 YouTubes vaadatud juba üle miljoni korra ja aasta suurima hiti menu on vaid napilt poole aastaga teinud Grete Paiast ühe Eesti populaarseima artisti. Juunist alates esineb Grete koos oma uue live-bändiga.

8.juulil 2013 jõudis Youtube’i vahendusel esmakordselt avalikkuseni Grete Paia uus ja kauaoodatud singel “San Sebastiano”. Laul, mille nimi on tuletatud itaallaste kaitsepühakust ning pühast San Sebastiano mäest, räägib kahest noorest ja nendevahelistest suhetest. Raadiojaamades oli Sven Lõhmuse kirjutatud lugu juba nädal varem.

Grete esitles uut singlit "Armageddon" 27.detsembri õhtul Eesti Spordiaasta Tähed 2013 galal. Lugu pärines 30.12.2013 avaldatud “Armageddon” digitaalsel EP-lt, millelt leiab kokku viis lugu. Ametlik raadiosingel ja YouTube versioon tulid välja 8.jaanuaril.

27.märtsil 2014 võitis Grete Paia Kuldne Plaat 2014 aasta artist internetis auhinna.

2014 sügisest omandas Grete Paia Estonian Business Schoolis (EBS) ingliskeelset majandusharidust. Grete plaanib tulevikus end siduda turunduse, kommunikatsiooni ja reklaamivaldkonnaga. Augustist 2015 siirdus ta EBSi vahetusüliõpilasena väga kõrgelt hinnatud äriülikooli Universtią Commerciale Luigi Bocconis. Grete võttis seal poole aasta jooksul finantsalaseid ja turundus- ning juhtimisvaldkonna aineid.

27.augustil 2015 andis Grete välja oma neljanda singli "Püüame droone".

Sven Lõhmus kirjutatud lugu "Stories Untold" Grete Paia esituses jõudis Eesti Laul finaali, mis toimus Saku Suurhallis 5.märtsil 2016. Lugu tuli välja 9.detsembril ning eestikeelne versioon "Rääkimata lood" 25.jaanuaril.

Getter Jaani, Grete Paia ning Uku Suviste andsid 17.juunil välja ühise loo nimega “Teemant”, mille autor on Sven Lõhmus. Ootamatu trio ühine lugu räägib peamiselt suvest, tüdrukutest ja ilusast ilmast. Teemant on ühtlasi ka 2016. aasta "Suvereporteri" tunnuslugu ja laulu nimi selgus televaatajate abiga.

6,jaanuaril 2017 ilmus Grete Paia singel "Öö meid saadab veel". Loo sõnade kaasautor ja produtsent on Priit Uustulnd. Grete sõnul valmis lugu tegelikult juba neli ja pool aastat tagasi algselt ingliskeelsena ("Warm Nights"). "Tol hetkel libises see kuidagi sahtlisse jäi ootele. Ei olnud nagu õige aeg selle laulu jaoks. Küll aga taasavastasin loo möödunud aasta kevadel ja hakkasin vana hea tuttava Priit Uustulndiga selle kallal koheselt nokitsema," meenutas Paia. "Olen pigem suvearmastaja ning minu jaoks on just see lugu selline, mis toob killukese suve praegusesse külma ja pimedasse talve. "Ööloomana" on mind alati paelunud öine linn oma müstilise iluga. Usun, et pea igaühel on olnud niisugune suveromanss või seiklus, mis jääb teda igavesti saatma. Olgu tegemist esimese armumise või millegi pöörasemaga," lisas Paia.

14.veebruaril 2017 tuli välja loo "Warm Nights" muusikavideo, mille autor on Jevgeni Bõstrov.

11.augustil ilmus Grete Paia uus singel “Wasted Youth” (eesti keeles “Raisatud noorus”). Laul sai alguse märtsikuus toimunud Music Estonia poolt korraldatud laulukirjutajate laagris, kus Grete tegi loo koos Hugo Martin Maasika ja Soome meloodiakirjutaja Axel Ehnströmiga. Hiljem liitus nendega ka Kris Evan Säde, artistinimega Futuristik. Loole on valminud ka muusikavideo, millega on seotud peagi algav Coca-Cola kampaania – nimelt on Grete praegu Coca-Cola Lime’i reklaamnägu ning karastusjoogifirma tegi talle teisegi koostööpakkumise. Selle tulemusena jõuab augustis üle Baltikumi müügile poolteist miljonit purki Coca-Colat Grete Paia pildi ja tsitaadiga ning purgil on skännimise kood, mis viib laulja uuele muusikavideole.

Eesti Laul 2019 poolfinalistiks oli Grete Paia looga "Kui isegi kaotan", mille autoriteks Grete Paia, Mihkel Mattisen, Timo Vendt ja Kerli Puusepp. 1.detsembril avaldatud lugu kõlas 2.veebruaril poolfinaalis Tartu ülikooli spordihoones.

Grete Paia andis 20.juunil 2019 välja singli “Kinni mind püüda saa”, mille meloodia on Grete enda tehtud ja sõnad samuti 95% tema loodud. Produktsiooniga aitasid Crius ja ansambli Púr Múdd endine laulja Joonas Alvre.

Grete Paia laul “Maru” ilmus 20.aprillil koos 90ndate hõngulise muusikavideoga. Aapo Ilvese sõnadele kirjutatud lugu on mõnusalt gruuvi ja suvise minekuga träkk, mille kohta peab paika üldtuntud ütlus “kaua tehtud kaunikene”.

3.septembril toimunud Eesti filmi- ja teleauhindade galal esinesid uue looga “Johnny Bravo” ja spetsiaalse lava-show’ga Grete Paia ja Pluuto. Lugu heidab pilgu tänapäeva suhtekeeristele. “Soovitakse kõike kohe nullist sajani, olles ise segaduses, mõnikord ka endid lõhkudes. Lõpuks leiad end taas alguspunktist – a kuidas sa tead, mida ma tahan, kui ma ei tea seda ise ka? Nagu ütlevad ka laulusõnad,” kommenteeris Grete Paia. Muusikavideo tootis A³ Creative Agency ning nii lugu ise kui ka ametlik video nägid ilmavalgust 4.septembril.

23.veebruariks 2021 valmis Grete Paia ja Pluuto ühisest hitist “Johnny Bravo” uusversioon koos Eesti Kaitseväe orkestriga, mille arranžeeringu tegi Teet Raik.

1.juunil avaldas Grete Paia muusikavideo palale “Manna”, milles said kokku nii enese kui lähedaste sõprade-tuttavate elukillud. Ilmselt on loos kuuldav ja tuntav tunne tuttav päris paljudele. Uue loo kaasautor, produtsent, miksija ja masterdaja oli Gevin Niglas.

Ambitsioonikas, tegus, iseseisev – need kolm sõna iseloomustavad Grete Paiat kõige enam. Estonian Business Schooli lõpetanud Grete, kes eelistab, et teda tuntaks rohkem laulja ja laulukirjutajana, läks sügisel uuesti õppima, seekord Tallinna Tehnikakõrg­kooli rõivaste tehnilist disaini. Peagi särab ta uues teleseriaalis "Armastus", kus kehastab Beritit, kes on harjunud elus saama kõike, mida ta tahab.

27.11 võistlesid Eesti Laul 2022 teises veerandfinaalis Andrei Zevakin ja Grete Paia lauluga "Mis nüüd saab", mille autorid on Andrei Zevakin, Henry Orlov, Grete Paia. "Kui süveneda "Mis nüüd saab" teksti, siis kõik on öeldud loogiliselt ja selgelt. Suhetes ongi olukordi, kus kõik tunded on segi ja peas on vaid küsimus – mis nüüd saab? Elus ei peagi alati kõik keeruline olema ja midagi võib ka otse ja kergemalt välja öelda", kirjeldas Grete Paia. Lugu võistles edasi 3.veebruaril poolfinaalis.

12.veebruaril 2022 võistles Andrei Zevakin feat. Grete Paia "Mis nüüd saab" Saku Suurhallis Eesti Laul 2022 Finaalsaates.

Grete Paia ja pop-elektrooniline duo Pür Müdd avaldasid 12.mail tantsulise uusversiooni Smilersi peagi 20 aastaseks saavast legendaarsest hittloost. "Ma üldiselt olen skeptiline uusversioonide ja remixide osas, aga Pür Müdd'i "Ainult Unustamiseks" toimib väga hästi!" tõdes Sal-Saller, kelle aegumatule loole uus hingamine anti.

Grete Paia pärjati 9.juuni õhtul Eesti Meelelahutusauhinnad 2022 peol Eesti seksikaimaks naiseks.

27.augustil esinesid Eesti Sõjaväeorkester koos Uku Suviste ja Grete Paiaga Tallinna Merepäevadel Lennusadamas. Grete Paia esines 16.septembril Alexela kontserdimajas Eesti filmi- ja teleauhindade galal.

Pür Müdd ja Grete Paia esinesid looga "Ainult Unustamiseks" aasta parima muusika auhinnagalal Raadio 2 Aastahitt, mille otseülekanne oli Raadio 2-s ja ETV-s 29.detsembril.

14.jaanuaril 2023 Eesti Laul teises poolfinaalis naasid lavale Grete Paia ja Sven Lõhmus, kelle lugu “Päästke noored hinged” lõi laineid kümme aastat tagasi. 17.jaanuaril valmis loole video, mille tegi Sander Allikmäe.

22.juunil esines Grete Paia Pühajärve jaanitulel. 29.juulil esinesid Pür Müdd ja Grete Paia Võsu Rannafestivalil.

Grete Paia avaldas 13.oktoobril tantsulise loo “Võluväel”, mida saadab lauljanna enda meisterdatud muusikavideo. “Kui viimased aastad on kuidagi nii sattunud, et pigem olen lauludel olnud featuring artist, siis nüüd tundsin, et oleks õige aeg midagi päris enda oma taas välja anda,” rääkis lauljanna. “Võluväel” valmis koostöös Eesti, Soome ja Rootsi laulukirjutajatega ning lüürikaidee sai alguse ühest kindlast fraasist. “Mul ketras nädalaid peas “musttuhat mustrit maas.” Laul ise on mõnusalt tempokas.

Sky Plus esitles: Pür Müdd & Friends @ Kultuurikatel 14.10. Koos bändiga olid laval Ines, Koit Toome, Gameboy Tetris, Grete Paia ja Emily J.

Faktid

Bändimehed: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Mathei Florea – klaver – 28.07.1989
Oliver Rõõmus – trummid – 10.06.1993
Siim Avango – basskitarr - 18.05.1989
Kalle Pilli - kitarr

Muud huvitavat

Seotud videod

Grete Paia - Päästke Noored Hinged X
Grete Paia - Päästke Noored Hinged X

Artist: Grete Paia

Lugu: Päästke Noored Hinged X

Aasta: 2023

Grete Paia - Võluväel
Grete Paia - Võluväel

Artist: Grete Paia

Lugu: Võluväel

Aasta: 2023

Grete Paia - Manna
Grete Paia - Manna

Artist: Grete Paia

Lugu: Manna

Aasta: 2021

Grete Paia - Maru
Grete Paia - Maru

Artist: Grete Paia

Lugu: Maru

Aasta: 2020

Grete Paia - Kinni mind püüda saa
Grete Paia - Kinni mind püüda saa

Artist: Grete Paia

Lugu: Kinni mind püüda saa

Aasta: 2019

Režissöör: Sander Allikmäe

Grete Paia - Kui isegi kaotan
Grete Paia - Kui isegi kaotan

Artist: Grete Paia

Lugu: Kui isegi kaotan

Aasta: 2018

Grete Paia - Warm Nights
Grete Paia - Warm Nights

Artist: Grete Paia

Lugu: Warm Nights

Aasta: 2017

Režissöör: Jevgeni Bõstrov