Gregorian

18.jaanuaril 2025 alustab Gregorian juubeliturneed kui täitub 25 aastat seerial “Masters of Chant“.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 22.09.2013 - 22:34
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 20.12.2023 - 08:43
Välismaine artist, Ansambel, Rock

Gregorian alustas oma tegevust 1998. aastal ning on muutunud populaarseimaks oma þanri esindajaks maailmas. Oma eduka karjääri jooksul on bänd välja andnud 21 täispikka heliplaati, lindistanud üle 300 laulu ja müünud üle 10 miljoni albumi.

Nad on esinenud kokku 3 miljonile inimesele, andnud 2900 showd, külastanud 35 riiki - Gregorian on vaieldamatult üks Saksamaa edukamaid artiste. Gregorian, kes on Eestis varemgi esinenud ja saanud siin erakordse vastuvõtu osaliseks, segab oma muusikas kirikliku gregoriaani laulustiili ja populaarsed hitid täiuslikuks showks.

Algupärane gregoriaani helilaad tekkis muistsetel Lähis-Ida aladel, kust ta koos ristiusu levikuga jõudis aastatel 300-400 pKr Lääne-Euroopa kirikute repertuaari. Gregooriuse laul oli algselt diatoonilistel helilaadidel põhinev ühehäälne instrumentaalsaatega Rooma katolikukiriku laul, mis sai nime paavst Gregorius (valitses 590-604 AD) järgi, kes neid kogus ja süstematiseeris. Hiljem muutus see mitmehäälsuse arenedes polüfoonilise heliteose (missa, moteti) oluliseks osaks. Algselt lauldi gregooriuse laulu vaid ladina keeles. Tänases popkultuuris on see kinnistunud omalaadse stiilina, mis eemaldunud ladina keelest ja tundmatutest autoritest, saanud uue instrumentaalse kuue, kaasaegse rütmi ning pannud elama uut elu kümned pop-muusika kullafondi kuuluvad palad.

Gregoriani idee autor on saksa produtsent Frank Peterson, kes seisis Enigma algse edu taga ja on hiljem olnud seotud Sarah Brightmaniga. Peterson on produtseerinud ka maailmakuulsa Brightmani ja Andrea Bocelli hiti “Time To Say Goodbye“. 1998. aastal asutatud Gregoriani taga seisid lisaks Petersonile veel Jan-Eric Kohrs, Michael Soltau ja Carsten Heusmann. Algsest koorikoosseisust on tänaseni rivis bassid David Porter-Thomas ja Christopher Tickner. 2000 aastast on kollektiivis kitarrist Gunther Laudahn, naissolist Amelia Brightman ning bariton Richard Collier.

Gregorian on omamoodi Enigma idee ümberpööratud kujul. Kui Enigma tegi gregooriuse laule kaasaegse muusikana, siis Gregorian teeb vastupidi. Frank Petersoni muusikalised eksperimendid osutusid üle ootuste edukaks. Gregoriansi lauljad on klassikalise koolitusega professionaalid, kes laulavad regulaarselt kirikumuusikat peamiselt Londonis. Gregooriuse laulustiili ja pophittide omavahel sidumine on neile eelkõige värskendav vaheldus.

Gregoriani laulja Richard Collieri sõnul on ta mitu korda kokku puutunud arvamusega, et kiriku- ja popmuusika peaksid eraldi seisma ja nende ühendamine on mõnevõrra labane. “Mina laulan igal pühapäeva hommikul kirikus ja tunnen, kuidas see inimesi ühendab ja neile rõõmu valmistab,“ rääkis ta. “Gregorian viib sama efekti suurde kontserdisaali ja nii jõuab see ka mitte tõsiusklike inimesteni – see ei ole ju kuidagi vale või labane.“

Kui tavaelus on Gregoriani liikmed Collieri kinnitusel pigem jutukad ja rõõmsameelsed, siis lavale minnes muudavad nad ilmed tõsiseks ja tõmbavad selga sünged kapuutsiga rüüd. Sestap ei tunne neid keegi tänaval ära ja popstaaridele omast sära nende peale ei lange. “Minu meelest on see lihtsalt fantastiline, et meid tuntakse laval ja televisioonis meie esinemiskostüümide järgi,“ tõdes ta. “Kuulus olemise juures ongi ju kõige õudsem, et sul pole eraelu, aga meil seda muret ei ole.“

Kontsertversioonis astub Gregorian lavale munkade koorina 8-10 liikmelisena, mille esilaulja on Amelia Brightman. Gregoriani kontsertidel lööb alati kaasa ka erinevatest Euroopa muusikutest koosnev saatebänd, mis omakorda annab kogu esitlusele juurde täiesti omapärase värvingu.

Kõik Gregoriani albumid valmivad Hamburgis Frank Petersoni Nemo Studios. Oma plaatide lauluosasid lindistavad nad ainult kirikutes, et säilitada muusikale omane salapära ja müstilisus. Salapärased tuled ja põlevad küünlad loovad meeleolu, mis pole võimalik külmas ja tehnikast tulvil stuudios. Plaadiseeria kannab nime “Masters of Chant“ ning neist esimene valmis 1999. aastal, teine osa “Masters of Chant Chapter II“ aastal 2001, kolmas osa “ Masters of Chant Chapter III“ aastal 2002 ning neljas “Masters of Chant Chapter IV“ aastal 2003. Singlitena ilmusid “Still Haven't Found What You're Looking For?“ (2000), “Moment of peace“ (2001), “Voyage, Voyage“ (2002), “The Gift / Angels“ (2003) ja “Join Me“ (2003).

Esimene Euroopa tuur algas 3.aprillil 2003 Saksamaalt, mille käigus esineti 24.aprillil 2003 ka Eestis Saku Suurhallis. 2004.aastal valmis eelmiste plaatide kogumikalbum “The Masterpieces“ koos live DVD-ga.

2004. aasta album “The Dark Side“ sisaldas pealkirjale viidates vaid töötlusi suurtest rockhittidest nagu Nine Inch Nails või The Doors. Uuema aja hittidest kõlasid “My Immortal“ (Evanescence) ja “In the Shadows“ (The Rasmus).

11.veebruaril 2005 esines Gregorian tuuri “Dark Side“ raames taas Saku Suurhallis. Kuuenädalase tuuri käigus esitati raskemat rokki nii uuelt plaadilt kui vanemate albumite lugusid, sest raske rokk oli toona väga trendikas. Kombinatsioon külmast veebruarikuust, reserveeritud munkadest ja kiriklikust lavakujundusest moodustas selle nii eestlasliku tagasihoidlikkuse võimendumiseks ideaalse keskkonna. Kahetunnise kontserdi avalauluna kõlas Metallica “Nothing Else Matters“ ning kontserdi lõpetas Led Zeppelini “Stairway to Heaven“, vahepealsed kulminatsioonid olid lugudes Robbie Williamsi “Angels“ ja Desirelessi “Voyage Voyage“.

Viies seeria “Masters of Chant“ album avaldati 31.märtsil 2006. Lisaks väga õnnestunud töötlustele "Lady in Black" (Uriah Heep) ja "The Unforgiven" (Metallica) kõlas plaadil taas kaks originaali, mille autoriteks Jan-Eric Kohrs, Amelia Brightman ja Carsten Heusmann.

Sama aasta novembris ilmus Saksamaal aasta edukaima jõulualbumi tiitli pälvinud “Christmas Chants“, milles Gregorian hiilgas klassikaliste kiriklike jõululauludega oma stiilis. Värskust lisasid uuemad hitid "Happy Xmas (War Is Over)" (John Lennon) ja "Last Christmas" (Wham!). Plaadist ilmus kaks aastat hiljem kordusväljaanne “Christmas Chants & Visions“, millega kaasasolev DVD kandis endas Gregoriani jõulutuuri kontserti salvestatuna 2007. aasta detsembris Berliinis.

2006. aasta sügisel jätkus bändil aega salvestada keskaegses Kreuzensteini kindluses Viini lähedal kontsert-dvd “Live at Kreuzenstein Castle“ DVD, mis ilmus Euroopas märtsis 2007.

Kuues seeria “Masters of Chant“ album tuli 28.septembril 2007. 14st lugu sisaldavalt plaadilt jäid meelde gregoriaani stiilis Annie Lennoxi kuulus armastuse hümn "Miracle of Love" (Eurythmics), Queeni surematu hitt “Who Wants To Live Forever“ ning Lenny Kravitzi ilusamaid ballaade „Belive In Me“, lisaks Coldplay “Fix You“.

2009. aastal maailmatuuriga „Masters Of Chant, 10th Anniversary Tour“ oma kümnendat edukat tegevusaastat tähistanud Gregorian esines 9.novembril 2009 Nokia kontserdimajas. Gregorian oli äsja välja andnud stuudioalbumi „Masters Of Chant: Chapter VII“, mis kandis kuulaja läbi tänapäeva muusika aastakümnete. Plaadilt kõlasid gregoriaani stiilis "One" (U2), "A Whiter Shade of Pale" (Procol Harum) ja "Arrival" (ABBA).

2010. aastal andis Gregorian välja täiesti omanäolise albumi “Dark Side of the Chant”, mida ilmumise hetkest saatis suur menu. Ühtlasi oli see ka esimene plaat, mis anti välja uue plaadifirma Sony Music Entertainment alt. Koostöö uue plaadifirmaga on andnud bändile suuremad võimalused levitada oma muusikat uutele turgudele ning muuta kontserdid veelgi ekstravagantsemaks. 19. märtsil 2011 astuti taas Nokia Kontserdimaja lavale, kus kõlasid avaloona ka singlina ilmunud "O Fortuna" (Carl Orff) ja teiste seas vägev "Hell's Bells" (AC/DC).

30.septembril 2011 tuli kaheksas “Masters of Chant“ seeriaplaat, mida ilmestasid Amelia Brightmani originaalid “Everything is Beautiful“ ja “River of Life“. Muidugi ei puudunud klassikaks saanud lugude töötlused kui “Heaven“ (Bryan Adams) või “Red Rain“ (Peter Gabriel), aga ka lood Gwen Stefani, Green Day ja The Killers repertuaarist.

2012. aasta septembris andis Gregorian välja albumi “Epic Chants”, kus ettekandele tulid töötlused filmimuusika suurtest hittidest nagu "Batman Forever", Against All Odds", "Titanic". 11.veebruaril 2013 algas The Epic Chants Tour, kus esmakordselt kaasati teine naissolist, kelleks oli Eva Mali. 11.märtsil 2013 Nokia Kontserdimajas tuli esitamisele Gregoriani looming läbi aastate, samuti uued lood värskelt plaadilt. Valmis dvd Epic Chants Tour 2013 "Live In Belgrade".

Frank Peterson, Jan-Eric Kohrs ja Carsten Heusmann lõpetasid töö järgmise plaadiga ning Gregoriani uus album “Masters of Chant - Chapter 9“ ilmus Sony Musicult Saksamaal 13.septembril 2013. Plaadil kõlab 13 lugu, neist nimekaimad "Everybody Hurts“ (REM), "Leningrad“ (Billy Joel), "Precious" (Depeche Mode) ja "Where The Streets Have No Name (U2)". Plaadi avaloos “Gloria“ laulab külalisena Rumeenia eurolaulja Narcis. "Gloria" videot esitleti 17.septembril.

31.oktoobril 2014 tuli välja 18-looline album "Winter Chants", mille tuuri käigus esines Gregorian 15.detsembril Nokia kontserdimajas, kus esitati nii jõululaule kui töötlusi maailma kullavarast.

2015 mais alustas Gregorian tööd 10nda albumiga seeriast "Masters of Chant". Saksamaal tuli 14-looline plaat "Masters of Chant X - The Final Chapter" müügile 06.11.2015.

Plaadiga "Final Chapter" kaasnes aastal 2016 massiivne tuur, mis jõudis 4.märtsil Tallinna. 23.septembril tuli müügile duubelplaat ja Blu-ray "Gregorian - LIVE! Masters Of Chant-Final Chapter Tour", millel kõlab 26 lugu.

24.novembril 2017 ilmus Gregorian 12-looline jõulualbum "Holy Chants". Samal päeval toimus Nordea Kontserdimajas Royal Christmas Gala, kus esinesid Sarah Brightman, Gregorian, Royal Symphony Orchestra.

22.novembril 2019 andis Gregorian 20. juubeli tähistamiseks välja duubelalbumi "20/2020“. 32 lugu sisaldavel plaadile on 21 bändi klassikaks saanud hitti praeguse koosseisuga uuesti salvestatud. 11 lugu on uued ning sisaldavad enda hulgas edetabelihitte nagu Alan Walker "Faded“, Coldplay "Viva La Vida“ ja klassikat kui "Blowing In The Wind“ ja "Mary, Did You Know“.

25.veebruaril 2020 astus Alexela Kontserdimajas lavale oma 20. juubelit grandioosse maailmaturneega tähistav Gregorian. Rohkem kui kahetunnise juubeliprogrammi raames kanti ette kõik kuulajatele tutttavad lood, muuhulgas ka "Moments Of Peace", "Nothing Else Matters", "With Or Without You" ja paljud teised. "Kõige täpsem kirjeldus Gregoriani eduloole oleks: ideaalne lugude valik koos väga võimsa lavalise produktsiooniga, mis muudab Gregoriani esinemise nauditavaks visuaalseks tervikuks," lausus Frank Peterson.

17.detsembril 2021 ilmus Gregorian album "Pure Chants". 16 loo hulgas kõlavad aegumatud kirikulaulude klassikad kui "Pie Jesu", "Non Nobis Domine" või "Ode To Joy". 3.detsembril avaldati singel "The Sound Of Silence (Pure Version)" koos muusikavideoga.

11.novembril 2022 tuli välja album "Pure Chants II", millel taas 16 aegumatut laulu, seekord talveteemalised lisaks.

29.septembril 2023 ilmus album "Pure Chants" üle maailma nime alla "Pure Chants I". 1.detsembril 2023 esines Gregorian uue plaadi tuuriga Alexela kontserdimajas.

18.jaanuaril 2025 alustab Gregorian juubeliturneed kui täitub 25 aastat seerial “Masters of Chant“.

Faktid

Gregorian liikmed:
David Porter-Thomas (bass) – s. 04.07.1964, alates 1999
Christopher Tickner (bass) – s. 19.04.1950, alates 1999
Richard Collier (bariton) – s. 23.01.1967, alates 2000
Jonathan Clucas (tenor) – s. 04.03.1965, alates 2003
Lawrence White (bariton) – s. 07.05.1978, alates 2003
Robert Fardell (bariton) – s. 19.06.1961, alates 2004
Richard Naxton (bariton) – s. 26.09.1973, alates 2005
Gerry O'Beirne (tenor) – s. 20.04.1959, alates 2005
Ashley Turnell (tenor) – s. 05.01.1973, alates 2010
Brendan Matthew (tenor) – s. 17.07.1985, alates 2013
Daniel Williams (tenor) - s. 02.03.1990, alates 2013

Amelia Brightman (solist) – s. 31.01.1979, alates 2000
Frank Peterson (boss) – s. 20.12.1963, alates 1999
Jan-Eric Kohrs (klahvpillid) – s. 03.07.1970, alates 1999
Carsten Heusmann (klahvpillid) – s. 11.09.1969, alates 1999
Gunther Laudahn (kitarr) – s. 12.08.1960, alates 2000
Harry Reischmann (trummid) – s. 15.09.1977, alates 2011

Albumid:
1991 - Sadisfaction
2000 - Masters Of Chant
2001 - Masters Of Chant (French & Belgium release)
2001 - Masters Of Chant Chapter II
2002 - Masters Of Chant Chapter III (French & Belgium release)
2003 - Masters Of Chant Chapter IV
2004 - Dark Side
2005 - The Masterpieces Decade I
2006 - Masters Of Chant Chapter V
2007 - Chants & Mysteries (Earbook)
2007 - Masters Of Chant Chapter VI
2008 - Christmas Chants & Visions
2008 - Masters Of Chant (Barnes & Noble Edition)
2009 - Masters Of Chant Ñhapter VII
2010 - Christmas Chants & Visions (Super Deluxe Edition)
2010 - The Dark Side Of The Chant
2011 - Masters Of Chant 8
2011 - Best Of 1990-2010
2012 - Epic Chants (Saturn Exclusive)
2013 - Masters of Chant - Chapter 9
2014 - Winter Chants
2015 - Masters of Chant X - The Final Chapter
2016 - Gregorian - LIVE! Masters Of Chant-Final Chapter Tour (2LP)
2017 - Holy Chants
2019 - 20/2020 (LP)
2021 - Pure Chants
2022 - Pure Chants II

Muud huvitavat