Mari Jürjens

16.märtsil 2024 andis laulja ja laulukirjutaja Mari Jürjens MUBA suures saalis autorikontserdi, et tervitada saabuvat kevadet. Jürjensi kevadkontserdil tulid esitlusele ka lood, mis pole kusagil veel salvestatud. Mariga koos musitseerisid Marti Tärni (bass, klaver) ja Andre Maaker (kitarrid).
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 17.11.2013 - 00:53
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 17.03.2024 - 06:24
Eesti artist, Sooloartist, Alternative & Indie

Mari Jürjens on Eesti näitleja, laulja ja laulukirjutaja, kelle sulest on ilmunud neli autoriplaati. Ta on kirjutanud muusikat teatrilavastustele ja filmidele, tema laulud on kõlanud nii laulu- kui ka tantsupidudel. Neiuna kandis nime Pokinen.

Mari Pokinen sündis 27.mail 1988 Tartus. Kuuenda eluaastani elas ta koos perega Põlvas. 1994. aastal kolis pere Tartumaale Ülenurmesse, kus ema Maarika ja isa Margus elavad siiamaani. Maril on kaks nooremat õde Paula ja Liis.

Mari Pokinen on õppinud Ülenurme Gümnaasiumis ja Tartu Mart Reiniku Gümnaasiumis ning lõpetas 2011. aasta suvel Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias näitekunsti 8. lennu. Alates 2012. aastast on ta Von Krahli Teatri näitleja. Mari Pokinen kihlus 23.aprillil 2010 Linnatetri näitleja Mikk Jürjensiga. Noorte armastus lõi lõkkele Sergei Kibuse filmi "Vikatimehe poeg" võtetel.

2003. aastani käis Mari Ülenurme Muusikakoolis, kus õppis viiulit. Ta on laulnud erinevates koorides, nendest kõige pikemat aega Eesti Koolinoorte Segakooris. Samuti on ta osalenud laulukonkurssidel, nagu 2004. aastal toimunud omaloomingukonkurss Võruvisioon, mille ta võitis lauluga "Olematu sina". Sellest ajast peale on ta kirjutanud ise rohkem laule, millest sai alguse ka tema 16.detsembril 2010 ilmunud debüütalbum "22".

Mari kirjutab oma plaadil: "Minu laulud on loodud minust endast ja räägivad omast ajast. Ometi püüavad need kuidagi igavikku tähendada. Ma loon hetkel, mil miski on minus valitsev. Ja inimest valitsevad siiski väga igavikulised tundmused, arvan." Ta oli toona 22-aastane ning plaadi kõik 11 laulu on autori omalooming. Plaadi esitluskontserdid olid veebruaris 2011 Tallinnas, Tartus, Viljandis.

Mari toob oma isiklikud laulud kuuldavale peamiselt akustilise kitarri saatel, mida ta ise mängib. Kitarr ei ole aga sünnist saati Mari kaaslane olnud. Seitse aastat tagasi sai ta selle pilli jõulukingiks, asus seda siis omal käel õppima ning seejärel hakkas ise ennast laulmise aegu saatma. Mari laulis sisse Tallinna Linnateatris 9.aprillil 2011 esietendunud "Vaata, ma kukun" tunnuslaulu. Helilooja: Veiko Tubin / Sõnad: Diana Leesalu. Estonian Air’i reklaamklippi sattunud laul “Sõpradele“ sai rahva seas hitiks, nii et seda suisa mobiilihelina kujul endale hankima hakati.

2012 novembris salvestati koos Noorteorkestriga Reaalmaþoor uus versioon Mari Pokineni kirjutatud laulust “No näed“, mille orkestri jaoks arranþeeris Rasmus Puur.

2013 ilmus 11-looline album “Maa saab taevani“, mis salvestatud kevadel 2013 Viljandis ja Tallinnas. Plaadil löövad kaasa Aivar Surva (klaver, trompet) ja Sten Olle Moldau (laul, elektrikitarr). Plaat anti välja lauljatari 25. sünnipäeval 27. mail. Samal päeval toimus ka plaadiesitluskontsert Salme Kultuurikeskuses.

Mari, Sten-Olle ja Aivari näol on tegemist uhiuue koosseisuga, kes alles otsib endale õiget nime. Õige kõla on nad aga juba leidnud – sulnis segu indie- ja folkmuusika elementidest ning nende vokaalide kokkukõla sisaldab endas nii ülimat selgust kui salapära. Kolmiku mahe helikeel, siiras sõnum ja intiimne esituslaad loovad atmosfääri, milles on korraks kergem olla avatud ja aus. Sten-Olle ja Aivar on koos musitseerinud Rapla bändis nimega Malena ning eraldi kuulunud ansamblitesse Not, Troubletec ja Outist.

26.septembril 2013 andis Mari Pokinen välja esimese ametliku muusikavideo loole "Laps", mille autorid on Elen Lotman ja Madis Tüür. Laul ise räägib peaasjalikult Mari õest. "See laul sündis kord, kui oma pisikest õde vaatasin ujumas. Niisiis laulan temast, aga ka endast ja tegelikult igast lapsest, kelle sees juba tema täiskasvanu kasvab ning igast täiskasvanust, kelle sees alati on laps."

“Kord saan” sündis nii, et Ilmar Raag palus mul oma uuele filmile “Kertu” muusika teha, ja kuna selle filmi lugu mind väga puudutas, siis mul oli, millest laulda. Selle loo otsustasin ka plaadile panna. Mari Pokineni originaallooming viies laulus kõlas 8.oktoobril 2013 esilinastunud Ilmar Raagi mängufilmis “Kertu”.

5.detsembril 2013 esilinastus multifilm Ellen Niidu legendaarse lasteraamatu “Suur maalritöö” ainetel, mille Vaiko Epliku kirjutatud tunnusmeloodiat esitab Mari Pokinen.

18.-29.detsembrini 2013 toimusid üle Eesti Mari Pokineni ja Riho Sibula kirikukontserdid "Teistmoodi jõulud".

29.jaanuaril 2014 tähistas Mamm oma "Loojad" EP ilmumist kohvikus Must Puudel.

20.märtsil 2014 esinesid Jaan Pehk ja ansambel Mamm Sinilinnus kontserdiga "Kevadine pööripäev".

12.aprillil 2014 abiellusid Rapla Maarja-Magdaleena kirikus Mari Pokinen ja Linnateatri näitleja Mikk Jürjens. Mari kannab nüüd perekonnanime Jürjens. Juulis sündisid perre kaksikud poisid.

Mari Jürjens andis 17. detsembril Kumu auditooriumis südamliku talvise kontserdi, mis kandis pealkirja "Pühendus" ning kestis kaks tundi.

20.detsembril 2014 avaldas ansambel Curly Strings SoundCloudis uue loo pealkirjaga “Teispool nurme”, mille autoriteks on lapsepõlvesõbrad Eeva Talsi ja Mari Jürjens.

Curly Stringsi ja Mari Jürjensi ühine kontserttuur "Kohe näha, et vanad sõbrad..." toimus 2015. aasta veebruaris viies kontserdimajas üle Eesti. Kontserdil kuulis nii Mari Jürjensi kui Curly Strings uuemaid ja vanemaid lugusid.

4.juunil 2015 esinesid Mari Jürjens ja Riho Sibul kontserdisarjas Kaunid Kontserdid Käsmus 2015 ning 15.juulil esines Mari XI Hiiumaa Pärimusmuusikafestivalil Kärdlas Villalaos.

Mari Jürjens kujundas Ugala lasteetenduse "Väike Pii ja kiigelaud" muusika, mille esietendus toimus 7.12.2015.

27.mail 2016 tuli välja Mari Jürjensi uus album “27”, mille singiks oli “Viin Sind” koos Vaiko Eplikuga. “Minu kolmas sooloalbum on osa minu viimasest eluperioodist, mil olen end avastanud seismas kusagil vahepeal – lapsepõlve ja suureks kasvamise vahel. Aga see pole selge. Sest ma ei tea, millal lapsepõlv lõppeb? Ja millal kasvatakse suureks? Mulle on antud võimalus avastada seda maailma justkui päris otsast peale. Ja võibolla ei lõppegi lapsepõlv siis kunagi ära. Ja võibolla olen ma alati suur olnud,” ütleb Mari. 23.mail esitas Mari ETV Terevisioonis laulud "Kuues kevade" ja "Kiigume".

Plaadiesitlusteks astus Mari sõpradega rõõmsalt lavalaudadele (26. mai - 29. mai · Tartu, Tallinn, Viljandi). Esinejat toetasid Sten-Olle Moldau (kitarr), Aivar Surva (klaver) ja Tanel Kadalipp (kontrabass).

6.oktoobril tuli Mari välja muusikavideoga laulule "Nüüd ja igavesti", mille elava pildi salvestas andekas operaator Madis Reimund.

Mari Jürjens andis 19.-30.oktoobril kuus sügisest kontserti Kuressaares, Raplas, Tallinnas, Tartus ja Viljandis koos kolme sõbraga, kes ka tema kevadel ilmunud albumil "27" kaasa lõid.

Mari Jürjens lõi kaasa Sten-Olle Moldau teisel albumil "Kaustik", mis nägi ilmavalgust 2017 aprilli alguses.

Mari Jürjens jagas 3.juunil 2018 soundcloudis uut laulu "Sinu sülle"."Eelmise aasta lõpus, kui sügis oli juba karge, sündis üks laul. Täna saan teile seda jagada," kirjutas lauljatar.

Mari Jürjens andis 27. ja 28.oktoobril Tallinnas Kadriorus asuvas Kumu auditooriumis traditsioonilised sügiskontserdid. Mariga koos astus lavale pianist Aivar Surva.

20.detsembril 2018 andis Mari Jürjens soolokontserdi Eesti Rahva Muuseumis. “Mul on alati hea meel jõuda inimeste ette oma sünnilinnas Tartus. Eriti soe tunne on seda teha enne jõule, mil linn on ehteis ja inimesed otsivad enam lähedust ja rahu. On suur rõõm sel pühade eelsel ajal olla koos teiega ja laulda meel rahulikuks.” Mariga koos oli laval pianist Aivar Surva.

Laulja, näitleja ja laulukirjutaja Mari Jürjens andis 2. ja 3.novembril traditsioonilise sügiskontserdid Kumu auditooriumis. Mari tuli tänavu lavale üksinda, oma lugude ja lauludega, nii uute kui vanadega. 21.detsembril esines Mari Jürjensi kontserdiga Eesti Rahva Muuseumis.

Mari Jürjens andis üle pika aja välja uue loo, mis on ühtlasi ka tema sügisel ilmuva albumi "Omaenese ilus ja veas" nimilugu. "27. mail neli aastat tagasi nägi ilmavalgust minu album "27" ja nüüd saan välja hõigata, et raskete ja kummaliste aegade kiuste näeb sügisel ilmavalgust minu neljas album," ütles Jürjens. "Viimase nelja aasta jooksul olen kogenud suuri muutusi, kasvamist ja sukeldunud rohkem kui kunagi varem inimeseks olemise küsimustesse," lisas ta.

16.septembril esilinastus muusikafilm “Õhtust hommikuni. Põlvas.”, mis jälgis Mari Jürjensi värsket loomingut ühel imekaunil suveööl maalilises Põlva linnas. Mari Jürjens rääkis filmis oma loomingulisest teekonnast, lapsepõlvest ja viimastel aastatel kirjutatud lugudest. Mariga rändasid kaasa Aivar Surva, Ain Agan, Robert Jürjendal, Indrek Mällo, Sten-Olle Moldau ja Tanel Kadalipp.

2.oktoobril andis Jürjens plaadilt välja singli pealkirjaga “Kallis”. “”Kallis” sündis umbes aasta tagasi hästi järsku ja tugevast sisetundest. See on sõnum ühelt inimeselt teisele, oma kallile. Elu on habras. Pangem üksteist tähele!” kirjutas Mari Jürjens sotsiaalmeedias. “Laulule tegi keelpilliseade kallis sõber Pärt Uusberg, sisse mängis selle imekaunilt VHK keelpilliorkester Rasmus Puuri juhatamisel. Salvestas ja miksis Aivar Surva, masterdas Minerva Pappi.

Uus album “Omaenese ilus ja veas” ilmus 10.oktoobril ning novembris tuli Mari kontsertidega Tallinnasse, Tartusse, Pärnusse, Rakverre ja Raplasse.

16.detsembril täitus 10 aastat Mari debüütalbumi "22" ilmumisest ning juubeli tähistamiseks andis Mari albumi välja vinüülil.

Eesti Muusikaauhindade jagamisel 28.jaanuaril Saku Suurhallis pälvis Aasta Autorilaul/Rahvalik Albumi tiitli Mari Jürjens – Omaenese ilus ja veas.

30.märtsil 2021 jagati Eesti popmuusika aastaauhindu “Kuldne Plaat”. Aasta Naisartist 2021 – Mari Jürjens.

29.juulil said ühisel laval ainult üheks õhtuks kokku eestlaste poolt armastatud Mari Jürjens ja ansambel Kõrsikud. Kontsert toimus Kiidjärve mõisapargis.

Mari Jürjens andis 16.detsembril Tartus Eesti Rahva Muuseumi Hurda saalis talvise soolokontserdi. Seekord astus Mari lavale üksi, kaasas vaid kitarr. Esitusele tulid nii vanemad kui uuemad lood.

Detsembris andsid Jaan Tätte ja Mari Jürjens 5 ainulaadset kontserti "Hingeasjad" kui kauaoodatud kohtumisel kontserdilaval helisesid koos nende kitarrid. Saatemuusikud olid Andre Maaker kitarridel ning Marti Tärn bassil ja klahvpillidel.

8.maill oli Haldil, Hele Kõrvel ja Mari Jürjensil rõõm laulda emadele üle Eesti Estonia Kontserdisaalist, kus toimus traditsiooniline Emadepäeva kontsert, mida oli võimalik nautida ka ETV vahendusel.

25.veebruaril 2023 andsid Vaiko Eplik ja Mari Jürjens kontserdi Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias! Kuulda sai nii muusikalist loomingut kui ka toredaid lugusid.

20.märtsil andis Mari Jürjens Tallinnas Theatrumi saalis kontserdi koos Ain Agana ja Krista Citra Joonasega. Esitamisele tulid nii Mari enda uuemad ja vanemad laulud kui ka Krista Citra palad bambusflööt bansurile.

2.juunil andis Mari Jürjens tunnise kontserdi Tallinna vanalinna päevade raames Stenbocki maja õuel. 4.augustil toimus Mari Jürjens tunnine kontsert Põlvas metsa- ja atmosfäärifestivalil Intsikurmu.

16.märtsil 2024 andis laulja ja laulukirjutaja Mari Jürjens MUBA suures saalis autorikontserdi, et tervitada saabuvat kevadet. Jürjensi kevadkontserdil tulid esitlusele ka lood, mis pole kusagil veel salvestatud. Mariga koos musitseerisid Marti Tärni (bass, klaver) ja Andre Maaker (kitarrid).

Faktid

Ansambel Mamm on kolmeliikmeline ansambel, mille moodustavad Mari Jürjens, Sten-Olle Moldau ja Aivar Surva, kes kõik on eraldiseisvalt loonud muusikat juba veidi aega. Olles aga 2013. aasta jaanuaris ühe loo tegemiseks kokku saanud, otsustatigi ühist loomingut otsima hakata. Koos avaldati 11-looline album “Maa saab taevani“. Mamm tahab laulda eesti keeles, luua sellest, millest süda kõneleb ja minna sinna, kuhu kolmepealine otsing teda kannab.

Mari Jürjens - laul, kitarr, viiul - 27.mai 1988
Sten-Olle Moldau - laul, elektrikitarr - 26.aprill 1987
Aivar Surva - klaver, trompet - 29.juuni 1988

Muud huvitavat

Seotud videod

Mari Pokinen - Laps
Mari Pokinen - Laps

Artist: Mari Pokinen

Lugu: Laps

Album: Maa saab taevani

Aasta: 2013

Reþissöör: Elen Lotman / Madis Tüür