traFFic

Traffic oli soojendusesinejaks Ivo Linna 75. sünnipäevakontserdil 15.märtsil Unibet Arenal.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 08.12.2013 - 19:19
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 16.03.2024 - 18:51
Eesti artist, Ansambel, Pop

traFFic on kitarripoppi viljelev bänd, mis on võtnud endale sihiks teha head eestikeelset muusikat. traFFicu alguseks võib pidada 2006. aastat, mil said kokku kitarrist ja laulukirjutaja Stig Rästa bändist Slobodan River ning laulja Silver Laas - akadeemilise muusikalise haridusega, tipporkestrantide peres kasvanud nooruk. Koos hakati tegema muusikat, mis meeldis mõlemale, liitusid Tõnis Kivisild bassil ja Reigo Ahven trummidel ja nii sündiski traFFic.

Bändi esimene singel “Kallis Ära Küsi“ oli praktiliselt kõigi Eesti raadiojaamade playlistides ja ülimenukas mobiilihelinate seas. R2 Aastahitt 2006 valimistel jõudis lugu esikümnesse. Raadioedetabelites läks praktiliselt sama hästi ka bändi teise singliga “Vastassuunas“. Ansambli tasemest rääkis seegi, et mitmed telesaated (Reporter, Meie kangelane, Mine metsa) kasutasid nende muusikat tunnus- või taustamuusikana.

2007. aasta alguses lahkus bändist trummar Reigo Ahven Lenna Kuurmaa saatebändi ja liitus Ivo Priilinn, kes mängis seni G. Otsa nimelises muusikakooli bändis Enken Tumbaram ning lauljatari Ithaka Maria saatebändis.

Märtsis 2007 ilmus bändi kolmas singel “Meie laul“, kus tegi kaasa üks Eesti tuntumaid naislauljaid Maarja. Laul sai Raadio Uuno aastaedetabelis eesti laulude hulgas 7. koha ja Raadio 2-e aastahiti tabelis 8. koha.

Mais 2007 ilmus traFFic esimene omanimeline album. Albumiga tõusis traFFic eesti muusikataeva tippu, võites korraga nii Kuldse Plaadi kui Eesti Muusika Auhinna aasta uustulnuka kategoorias. Ka albumi neljandast singlist “Päevast Päeva“ kujunes tõsine raadiohitt.

2007. aastal liitus bändiga kitarrist Robert Vaigla bändist Slide-Fifty.

2008. aasta alguses võttis ansambel traFFic osa Eurovisiooni lauluvõistluse Eesti rahvuslikust eelvoorust Eurolaul 2008. Koos lauljatari Luisa Värgiga esitati laul "It's Never Too Late", mis platseerus 8. kohale.

Aprillis 2008 tuli välja bändi järgmise plaadi singel "Sõnad", mis jõudis taas edetabelite tippu ning järgnes 2008 aasta üks edukaim raadio- ja klubihiti “Kesköödisko“, millele valminud kõmuline muusikavideo põhines anonüümsest eraarhiivist avastatud videomaterjalil. Tegemist on 1980. aastast pärit saatega Elukool, mis keelustati kerglaste kapitalistlike elukommete varjatud propageerimise pärast. Kuna osa materjalist oli kasutuskõlbmatu, pidi traFFic osa videost taaslavastama. Lisaks bändipoistele astusid klipis üles näitlejad Tõnu Oja ja Anu Lamp. Ove Musting lavastatud videot esitleti 22.septembril 2008.

4.detsembril 2008 ilmus traFFic teine album “2“, millelt võib leida 11 lugu. Albumi esitluskontserdid toimusid 10. detsembril Tallinna klubis Hollywood, 12. detsembril Tartu klubis Atlantis, 13. detsembril Haapsalu klubis Africa ja 27. detsembril Pärnu Kuursaalis. Albumiga koos ilmus samuti singel “Tuul“.

Märtsis 2009 osales traFFic konkursil "Eesti Laul 2009", kus saavutas looga "See päev" teise koha Urban Symphony "Rändajad" järel.

Aprillis 2010 oli üle pika aja Eesti raadiojaamades kuulda traFFicu uut singlit nimega “Öösel“, mis oli esimene singel kolmandalt stuudioalbumilt.

Juulis 2010 esitleti muusikavideot koostöös Contraga valminud loole “Elekter“, mis filmiti Türgi lõunarannikul Alanya lähistel kuhu reisi aitas teoks teha reisikorraldaja Novatours. Videos figureerivad tegelased teiselt planeedilt, kellele Türgi on veel eksootilisem koht kui pika talve külma käes vaevelnud eestlastele. Videos veedavad viis tulnukat oma puhkust ehk tegelevad kõikide asjadega, mida turistid tavaliselt teevad - hullavad basseinis, sõidavad banaaniga, veedavad aega hotellitoas ja lõpuks peavad maha ühe korraliku peo. Kõiki rolle kehastasid traFFicu bändiliikmed ise. “Elekter“ valiti R2 aastahitil 3.kohale.

Stig Rästa ja Robert Vaigla bändi Outloudz singel “I Wanna Meet Bob Dylan” osales edukalt lauluvõistlusel Eesti Laul 2011, saavutades seal teise koha. Bändi kuuluvad veel Bedwettersi trummar Karl-Kristjan Kingi ning koos Iirisega lugusid kirjutav Ago Teppand ehk Sethh. Bändi debüütalbum "Wide Awake" ilmus 26.mail 2011.

17.veebruaril 2012 ilmus traFFicu kolmanda plaadilt singli “NASA“ Johannes Veski lavastatud video. Laul jõudis konkursil Eesti Laul 2012 finaali, kus saavutati 10. koht. Loo muusika autoriks oli noor autor Ago Teppand ning sõnad kirjutas Jaan Pehk.

15.märtsil 2012 avaldas Star Management ansambli kolmanda albumi “Siirius“, millel kõlas 10 lugu. Helikandjalt leidis juba kuulsaks mängitud hitid nagu “Elekter“ ja “NASA“. Kindlasti üks üllatavamaid lugusid plaadil oli “Tulgu tuuled“, milles koos solisti Silver Laasiga laulsid Toomas Kõrvits (Kukerpillid) ja Toomas Lunge (Justament). Samuti oli plaadil noore produtsendi ja muusikakirjutaja Taavi Paometsa loodud plaadi nimilugu “Siirius“. Viiendaks singliks oli mais 2012 “Siidripuu“.

traFFic esines 22.mail 2012 Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Camp Bastionis eestlaste transiitbaasis rotatsiooni lõpetavale Eesti kontingendile. Juunis mindi kaasa bändi Terminaator 25ndale juubelituurile.

19.augustil 2012 suundus bänd stuudiosse uut materjali salvestama. Viis uut lugu sisaldav EP “Eeter“ ilmus 31.oktoobril 2012. Kõlasid: Kas keegi kuuleb?, Kohtumistund, Üheskoos, Maailmaparandaja, Läbipaistev naer.

1.detsembrist 2012 oli poodides saadaval A Le Coq kuuspakid nimega music box vol 9, kus peal traFFicu täitsa uute lugudega plaat nimega “Eeter“. 9-loolise plaadi meeldejäävamaks looks sai “Maailmaparandaja“. Boonuseks olid plaadil veel aegade suurimad hitid “Kallis ära küsi“, “Kesköödisko“, “Elekter“ ja “Sõnad“.

1.märtsil 2014 osales Eesti Laul 2014 finaalis Stig Rästa, Silver Laasi ja Fred Kriegeri laul "Für Elise", mis saavutas 3. koha. Muusikavideo valmis Viimsi vabaõhumuuseumis, režissöör ja operaator Joosep Jürisson.

Silver Laas usub, et "Für Elise" eristub teistest Trafficu lauludest päris palju. "Ta on kindlasti palju naturaalsema soundiga. Me oleme üritanud üldse Trafficuga uusi lugusid tehes eristuda vanadest, et mitte jääda täpselt sama rada tallama," rääkis ta.

21.märtsil 2014 esines traFFic klubis Panoraam Tre.ee suurel sünnipäevapeol.

31.mail 2014 esines traFFic Aserbaidžaani pealinna Bakuu keskväljakul Euroopat tutvustaval minifestival. Edasi ootab neid ees kontserte täis suvegraafik ja uue singli väljaandmine.

Stig Rästa loob muusika koguperelavastusele "Dara-bara", mida mängiti alates 9.juulist kümme korda Tallinna teletorni õuel.

Traffic esines 18.septembril 2014 "Valgus Kõnnib Kadriorus” peaesinejana erakordse show’ga, mis oli kokku pandud vaid selle ürituse jaoks. Lisaks tavapärasele Trafficu koosseisule oli laval nii pillimeeste kui lauljate näol mitmeid üllatusi – ansambel Justamendist tuntud Toomas Lunge, Kukerpillide laulja ja kitarrist Toomas Kõrvits, laulev näitlejanna Evelin Võigemast, noor lauljatar Marie Vaigla ning Vanemuise teatri solist Reigo Tamm.

21.veebruaril 2015 võitis Stig Rästa ja Elina Born lugu "Goodbye to Yesterday" Eesti Laul 2015. Loo on kirjutanud Stig Rästa. 16.märtsil avaldati muusikavideo, mille režissöör on Masa ehk Hindrek Maasik.

Traffic esines Euroopa päeva pidustuste Türgis 9.mail Haydarpaşa ajaloolises rongijaamas Istanbulis ning 10. mail Ankaras, Seğmenler pargis.

23.mail 2015 esindasid Elina Born ja Stig Rästa Viinis toimuval Eurovisiooni finaalvõistlusel Eestit palaga “Goodbye to Yesterday” ning saavutasid 7. koha.

Traffic avaldas 18.juulil 2015 uue singli "Sekundiga". Loo muusikavideo režii pärineb Silver Laasilt ning see valmis koostöös veidi rohkem kui 40 tuntud Eesti inimesega.

Stig Rästa oli R2 Aastahitt 2015 võitjapala "Segased lood" kaasautor, lisaks jõudis “Goodbye to Yesterday” kohale #4.

28.aprillil 2016 toimus ERR Telemaja 1. stuudios ansambli akustilises võtmes live-plaadi salvestus. Esitusele tulid täiesti uued arranžeeringud nii kõigile varasemast tuntud hittidest kui ka paar verivärsket lugu. Tegemist oli osaga ansambli 10. sünnipäeva tähistamisest. ETV LIVE’i sai näha ETV vahendusel juuni alguses 2016.

21.juunil tuldi välja uue singliga “Natukene veel”, mille muusika autoriks on Stig Rästa ning sõnad kirjutasid Stig Rästa, Kristjan Vardja ja Silver Laas. “Nii selle laulu valmimine kui ka videovõtted oli bändi ühine ettevõtmine, kus suurele tööhoole lisandus hunnikus nalja ja naeru.”

Ansambliga traFFic sai koos laulda 2.juulil Tartu laululaval toimunud viiendal Popkooripeol. Bänd esines 7.juulil 2016 muusikafestivalil Õllesummer TV3 laval.

Stig Rästa teatas 12.septembril 2016, et pärast kümmet aastat koos musitseerimist lähevad tema ja ansambel Trafficu teed lahku.

7.mail 2017 tuli traFFicult singel "Varjud" koos Lenna Kuurmaaga. Loo muusika autorid on Isabelle Ljunggren, Krzysztof Zalewski ja Stig Rästa. Sõnad Lenna Kuurmaalt ja Stig Rästalt.

Ansamblil Traffic ilmus 15.mail 2018 uus singel “Vead”, millele filmiti ka tantsuline muusikavideo. Loo autoriteks on Stig Rästa, Fred Krieger ning Vallo Kikas. “”Vead” räägib tegelikult sellest, kuidas üksteise kiiksude ja eripäradega, soovide ja huvidega paremini toime tulla, neid arvesse võtta ja rõhub sellele, et üksi ei ole parem,” ütles üks laulu autoreist, Stig Rästa.

Septembri lõpus andis Trafficu koosseisus oma viimase esinemise
trummar Ivo Priilinn, kellega bänd ligi 12 aastat koos musitseeris. Trafficu uueks trummariks on Boriss Hrebtukov ehk Borka, kes on
muusikasõpradele varasemalt tuntud eelkõige Tanel Padar & The Sunist.

29.oktoobril 2018 avaldas traFFic tempoka singli "Ei anna alla" koos lüürikavideoga. Autorid: Stig Rästa, Karl-Ander Reismann, Joosep Eendra. Hommikuses saates "Terevisioon" mängiti ette lood "Ei anna alla" ja "Vead" peagi ilmuvalt albumilt.

Traffic avaldas 28.oktoobril 2019 uue singli "Teisiti ei saa", mida saadab ka värske muusikavideo, mis kokku pandud eksklusiivselt bändiliikmete endi filmitud materjalist nii lava tagant, lava kõrvalt kui ka lava pealt. "Uus lugu on parimas mõttes ehe Trafficu lugu," ütles ansambli solist Silver Laas. "Kõlalt mõnus bändikas, mis nagu viimase kuu jooksul, kui seda juba klubides mänginud oleme, on näidanud, et läheb rahvale väga hästi peale ja sobib kaasalaulmiseks ja -hüppamiseks" lisas ta.

Traffic oli 29.veebruaril toimunud Eesti Laul 2020 finalist Victor Crone, Fred Krieger, Vallo Kikas ja Stig Rästa kirjutatud looga "Üks kord veel". 30.novembril avaldatud loo video tegi Hindrek Maasik.

Silver Laas mängib kaasa Vanemuise Teatris 28.novembril esilinastunud muusikalises komöödias "Nunnad hoos".

20.11 võistles Eesti Laul 2022 esimeses veerandfinaalis Traffic lauluga "Kaua veel", mille autorid on Karl Killing, Andreas Poom, Fred Krieger, Silver Laas ja Vallo Kikas.

7.detsembril avaldas muusik ja laulja Jon Hazel debüütsingli „Corner Of My Eye“. RnB mõjutustega looa teevad kaasa YASMYN ja Gram-Of-Fun. Jon Hazeli nime taga peidab end Joonas Mattias Sarapuu, keda kuulajad teavad nii Lexsoul Dancemachine’i, Trafficu, Anetti kui Jüri Pootsmann bändi ridadest. Loo valmimisele aitas kaasa Gram-Of-Fun’i liige PhilGood.

21.veebruaril 2022 ilmus Traffic viimatisele loole "Kaua veel" värske tantsuline remiks, mille loojateks on Josh Jay ja Sven Arusoo. Silver Laasi meelest täiustab uus remiks mõnusalt originaallugu ning kindlasti loob kuulajale sellel külmal talvel juba suvisema tunde. "Remiks peegeldab praegu Euroopa CHR raadiojaamade playlist'ides figureerivat pop- ja tantsumuusika žanri," rääkis Sven Arusoo.

20.mail tuli välja traFFic uus singel “Viis hommikut”, mille autoriteks on Stefan Airapetjan, Vallo Kikas ja Markkus Pulk. 25.mail avaldati koosseisule iseloomulik humoorikas muusikavideo, kus Trafficu ansambli liikmed on maskeerunud eakateks härrasmeesteks. Idee: Silver Laas, Fred Krieger, Martti Hallik. Produtsendid: Kertu Mägar, Kristjan Vardja . Operaator: Ako Lehemets.

30.juulil esines Traffic Võsu Rannafestivalil.

2.oktoobril andis Trafficu teada basskitarristi vahetusest. Lahkunud Tõnis Kivisilda asendas Marti Tärn.

Eesti Laul 2024 15. poolfinalisti seas oli Traffic "Wunderbar", autorid Stig Rästa, Silver Laas. Eesti Laulu poolfinaal toimus 20.jaanuaril Tartus. Esmakordselt kuulis tänavusi võistluslugusid 8.detsembril.

Traffic avaldas 28.veebruaril loost "Wunderbar" akustilise versiooni, kus kaassolistiks on Merilin Mälk.

Traffic oli soojendusesinejaks Ivo Linna 75. sünnipäevakontserdil 15.märtsil Unibet Arenal.

Faktid

traFFic on: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Silver Laas – vokaal – 22.10.1985
Robert Vaigla – kitarr - 19.04.1986
Marti Tärn – basskitarr - 30.10.1983
Boriss Hrebtukov – trummid - 05.10.1985
Joonas Mattias Sarapuu - klahvpillid - 07.06.1994

Lahkunud:
Tõnis Kivisild – basskitarr – 29.01.1985
Ivo Priilinn – trummid - 21.12.1982
Stig Rästa – kitarr - 24.02.1980

Muud huvitavat

Seotud videod

Traffic - Wunderbar
Traffic - Wunderbar

Artist: Traffic

Lugu: Wunderbar

Aasta: 2023

Traffic - Viis hommikut
Traffic - Viis hommikut

Artist: Traffic

Lugu: Viis hommikut

Aasta: 2022

Traffic - Kaua veel
Traffic - Kaua veel

Artist: Traffic

Lugu: Kaua veel

Aasta: 2021

Traffic - Üks kord veel
Traffic - Üks kord veel

Artist: Traffic

Lugu: Üks kord veel

Aasta: 2019

Traffic - Vead
Traffic - Vead

Artist: Traffic

Lugu: Vead

Aasta: 2018

Režissöör: Reino Aedmäe

Traffic - Natukene veel
Traffic - Natukene veel

Artist: Traffic

Lugu: Natukene veel

Aasta: 2016

Režissöör: Stig Rästa

Elina Born & Stig Rästa - Goodbye To Yesterday
Elina Born & Stig Rästa - Goodbye To Yesterday

Artist: Elina Born & Stig Rästa

Lugu: Goodbye To Yesterday

Aasta: 2015

Režissöör: Hindrek Maasik

Traffic - Sekundiga
Traffic - Sekundiga

Artist: Traffic

Lugu: Sekundiga

Aasta: 2015

Režissöör: Silver Laas

Traffic - Für Elise
Traffic - Für Elise

Artist: Traffic

Lugu: Für Elise

Aasta: 2014

Režissöör: Joosep Jürisson

traFFic - NASA
traFFic - NASA

Artist: traFFic

Lugu: NASA

Album: Siirius

Aasta: 2012

Režissöör: Johannes Veski

traFFic - Elekter
traFFic - Elekter

Artist: traFFic

Lugu: Elekter

Album: Siirius

Aasta: 2010

Režissöör: Fred Krieger