Zebra Island

Andres Lõo ja Helina Risti avaldasid 1.juunil 2022 loo "There's No Time", mis allub autorite sõnul meelevaldsetele interpretatsioonidele. "Sirgjooneliselt, ent popilikult lendlevale meloodiale kontrastiks pole ühest tõlgendust sõnadele, mis dueti tüüne dihhotoomia üheks paelub," selgitasid nad.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 24.12.2013 - 08:39
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 01.06.2022 - 14:47
Eesti artist, Ansambel, Electronic & Dance

Zebra Islandi muusika juures võib leida mõjutusi nii dream popist kui ka shoegaze´ist. Nende muusikat iseloomustavad eredad vokaalid koos elavate süntesaatorikäikude, rütmide ning tagasihoidlike kitarrihelidega, mis kõik kokku loobki just neile omase helipildi.

Bändi algatajaks on Rasmus Lill, kes sai 2008.aastal tuntuks Tallinna retrofuturistliku instrumentaal-ansambliga Kosmofon. Rasmusel oli salves palju lugusid, mis tundusid heade popplugudena, kui seal oleks peal vokaal. Ühe tuttava kaudu sattus ta kokku Helina Ristiga. Rasmus näitas talle oma ideid, mis kujutasid endast sündiga klimberdatud meloodiaid, ning tehti oma paar esimest lugu niimoodi kahekesi. Peale seda hakati juba bändi kokku panema ja kampa sattusid bassimees Magnus Morel ning kitarrist Lauri Raus. Esmakordselt saadi neljakesi kokku 2011. aasta veebruaris. Nii hakati Rasmuse helipõhjasid üle käima ja ideid koondama. Kui Magnus pidi sügisel sõjaväkke minema, liitus bändiga trummidel Caspar Salo, kes tõi endaga hiljem kaasa basskitarristi Martti Laasi ning nüüdne koosseis ongi viieliikmeline.

Esimene lugu “Falling Through“ avaldati Läti raadiotele 15.detsembril 2011. Muusika autoriks oli Rasmus Lill, sõnad Helina Risti ja Jonas Taul. Peale teise loo “Glow” tulekut 7.jaanuaril 2012 ja selle menu, kutsuti Zebra Island esinema kahele Läti suvefestivalile. 5.aprillil 2012 avaldati video “Falling Through“, mille lõid Nele Aunap, Toomas Savi, Rasmus Lill. 23.mail valmis järgmine lugu “Everything Might“.

Oma lühikese tegutsemisstaaži kohta on Zebra Islandil olnud juba ka märkimisväärne hulk värvikaid esinemisi ning oldigi live-bänd, sest salvestatud lugusid on olnud vaid 2–3. Esimestele esinemistele märtsis 2012 Riias I Love You baaris ning klubis Piens. Eestis esineti esmakordselt 31.märtsil Tallinn Music Weekil, järgnesid ülesastumised Riias klubis Palladium Zola Jesuse soojendajana, Summer Sound festivalil Liepajas, Kultuuritolmul Tallinnas, Positivuse festivalil Salacgrīvas, Uue Ajastu Festivalil Põlvas, Cita Vide festivalil Ogres ning klubis Studio9 Vilniuses.

2012 varasuvel sõlmiti plaadileping Läti indie plaadifirmaga I Love You Records, mis on tuntust kogunud ka Ewert and The Two Dragons´i rekordeid purustanud albumi “Good Man Down“ väljaandmisega ning 14.juunil sai bänd omale ametliku internetisaidi. Pärast intensiivset esinemiste lainet võttis bänd 2012 aasta teises pooles hoogu natukene maha, et keskenduda oma märtsi lõpus ilmuva debüütplaadi salvestamisele, harjutamisele ning uute idee genereerimisele, et olla koos debüütplaadiga valmis vastu astuma uutele, senistest veelgi põnevamatele väljakutsetele.

15.veebruaril 2013 anti välja promosingel “Thank Yourself“, mis andis avalikkusele esimese vihje nende kauaoodatud albumi kohta.

Pea poole aastast pausi lavalaudadelt oli Zebra Island tagasi ja seda uues sädelevas kuues! Heade vanade ning veel paremate uute lugudega esineti 23.veebruaril Tartus Muusika ÖÖl. 28.veebruaril esineti Sinilinnus, kus avanes võimalus näha Zebra Islandi teist, veel ühelegi inimsilmale seni nägemata Janar Aronija lavastatud muusikavideot loole “Everything Might“.

Zebra Island avaldas 1.aprillil 2013 debüütalbumi "Saturnine", millel kõlas 9 lugu. Neist viimane oli kõige uuem lugu “Not Alone“. Bruno Roze I Love You Recordsist: “Kuulasin just nende plaati üle ja jäin mõtlema, et kuidas on juhtunud nii, et see muusika võiks pärit olla kust tahes. Nad kõlavad nagu mõni über hipster über modernne bänd Brooklynist. Kui nad Londoni või New Yorgi kuulajate ette viia, ei oskaks keegi arvata, et nad on kuskilt tundmatult maalt.”

Plaati esitleti Tallinna klubis Sinilind ning Tartu klubis Kink Konk. 6.aprillil 2013 esineti taas Tallinn Music Weekil Von Krahli baaris. Suvised kontserdid algasid 1.juulil Vilniusest, edasi tulid Summer Sound festival Liepajas, Kultuuritolm Tallinnas ja Positivus Salacgrivas. 30.augustil esineti Rootsis Eskilstunas.

20.detsembril 2013 esineti Tallinnas klubis "Sinilind", kus soojendati Rootsi päritolu, kuid hetkel Berliinis elutsev nostalgilise süntesaatoripopi trubaduuri, maagiliste meloodiate majesteeti ja personaalselt lähenevate poeesiate kuningannat Molly Nilssonit.

Rasmus Lill osales 14.veebruaril konkursi Eesti Laul 2014 poolfinaalis looga "Flame", mis kirjutatud koos soomlase Markus Rafael Nylundiga. Esineti koosluse The Titles nime all.

Peale aastast vaikust avaldas ansambel 4.jaanuaril 2015 uue singli "Lights and Shadows".

19.veebruaril 2015 avaldati loo "Jewels" muusikavideo, mille lavastas Helina elukaaslane Rain Tolk. Bänd on välja vahetanud kitarristi ning loobunud bassistist, kuid ülejäänud muusikud koosseisus on jäänud samaks.

28.märtsil esines bänd Tallinn Music Week raames Homeartis ja Erinevate Tubade klubis.

Zebra Island andis 14.juulil välja värske loo “House of Thunder”. Itaalia õudusfilmidest inspireeritud meeleoluga lugu saab kuulata Soundcloudis. Elavas esituses mängiti uut singlit 18.juulil Lätis Salacgrivas Positivus Festivalil I Love You plaadifirma ja muusikaklubi laval.

Eesti elektroonilise muusika magusaimad artistid Zebra Island ja Kali Briis esinesid 21.augustil Kultuurikatla Aias. Samal päeval avaldati ühine singel "Fool Me". 15.oktoobril 2015 tuli välja musaklipp singlile “Lights and Shadows”.

Rasmus Lill ja Helina Risti Zebra Island esitatav lugu "How Many Times" jõudis Eesti Laul 20 parima hulka. Muusikavideo avaldati 12.veebruaril 2016. Inimeste kukkumistest ja tõusmistest, lootusetusest ja lootuse tagasitulekust pajatava video taga on rahvusvaheline tiim eesotsas Poola režissööri Pawel Dyzio Włazewiczi’ga.

Helina Risti: “Oleme Rasmusega ise tihedalt filmimaailmaga seotud – tema on monteerija, mina olen aastaid filmikostüümidega tegelenud –, mistõttu oleme alati sekkunud ka oma videote tegemisse, ent seekord otsustasime teha erandi ja anda Pawelile vabad käed. On suur julgus anda kellegi kätte oma “beebi” ja lasta tal sellega teha, mis soovib. Teinekord tasub aga riskimine ära!”

31.märtsil 2016 astuti üles Tallinn Music Week raames Eesti Pops esitlusel kinos Sõprus. Zebra Island esines 23.aprillil 2016 Tallinnas klubis Rock Cafe Rootsi elektropopi trio Kate Boy soojendajana. 5.augustil 2016 esineti Intsikurmu festivalil Põlvas.

2.novembril 2016 avaldas ansambel Zebra Island värske muusikavideo "Close". Video režissöör on Heleri Saarik, operaator Heiko Sikka.

20.jaanuaril 2017 esines Zebra Island Tallinnas, Kultuuriklubis Kelm. Bänd kirjutab parajasti uut kauamängivat ning lahkub veebruaris Euroopa tuurile.

7.märtsil 2020 avaldas punkansambel Tabloited koos Helina Ristiga videosingli “Hipsterid öös”. Tabloitedi kitarrist ja loo autor ning muusikavideo kokkulõikaja Mart Niineste kommenteeris: “Mul on teooria, et kui sa kirjutad laulu ning otsid sellele solisti, siis esmatähtis on leida see õige inimene, kes on ise ka elanud ja hinganud seda, mille sa lauluks kirjutasid ja mida tema nüüd esitama hakkab. See laul on nullindate noorte igavesest noorusest. Ja kes võiks olla sellele õigem solist, kui mitte ööklubi Uus Laine direktrissist Helina Risti, kelle vokaal ja meie bassimehe Georgi Maksimovi käest saadud vanad Alternative Kids Go Pop pidude järelfilmid muusikavideoks – see kõik tegi end ise, mina olin ainult vahend,” märkis Niineste.

Helina Risti oli solistiks Tabloited 17.12.2021 ilmunud albumil “Võõrad suled” loos "Blondie".

Andres Lõo ja Helina Risti avaldasid 1.juunil 2022 loo "There's No Time", mis allub autorite sõnul meelevaldsetele interpretatsioonidele. "Sirgjooneliselt, ent popilikult lendlevale meloodiale kontrastiks pole ühest tõlgendust sõnadele, mis dueti tüüne dihhotoomia üheks paelub," selgitasid nad.

Faktid

Liikmed: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Helina Risti – laul - 12.09.1985
Rasmus Lill – sünt - 02.11.1988
Ivar Mägi - kitarr - 01.09.1986
Caspar Salo – trummid - 29.08.1988

Muud huvitavat

Seotud videod

Zebra Island - How Many Times
Zebra Island - How Many Times

Artist: Zebra Island

Lugu: How Many Times

Aasta: 2016

Režissöör: Pawel Wlazewicz

Zebra Island - Close
Zebra Island - Close

Artist: Zebra Island

Lugu: Close

Aasta: 2016

Režissöör: Heleri Saarik

Zebra Island - Jewels (Live)
Zebra Island - Jewels (Live)

Artist: Zebra Island

Lugu: Jewels (Live)

Aasta: 2015

Režissöör: Rain Tolk

Zebra Island - Lights and Shadows
Zebra Island - Lights and Shadows

Artist: Zebra Island

Lugu: Lights and Shadows

Aasta: 2015

Režissöör: Ivar Murd

Zebra Island - Everything Might
Zebra Island - Everything Might

Artist: Zebra Island

Lugu: Everything Might

Album: Saturnine

Aasta: 2013

Režissöör: Janar Aronija

Zebra Island - Falling Through
Zebra Island - Falling Through

Artist: Zebra Island

Lugu: Falling Through

Album: Saturnine

Aasta: 2012

Režissöör: Rasmus Lill