Margus Vaher / KOBRA

1.veebruaril 2024 avaldas Margus Vaher erakordselt avameelse seksiromaani "Võrgutaja". Raamatu esitlused toimuvad 07.02 kell 18 Solarise Apollos, 08.02 kell 17.30 Tartu Kaubamaja Apollos ja 10.02 kell 14 Pärnu Keskuse Apollos.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 19.01.2014 - 12:09
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 02.02.2024 - 08:56
Eesti artist, Sooloartist, Jazz

Margus sai tuntuks 2007. aasta detsembris, kui võitis televaatajate lemmikuna lauluvõistluse “Kaks takti ette“. Pingelisse finaali oli pääsenud lisaks temale kaks väga head ja omanäolist lauljat Mihkel Ratt ja Iiris Vesik. Marguselt kõlasid Joe Cockeri “Summer in the city”, Urmas Alenderi “Kui mind enam ei ole” ja kohustuslik lugu Elmar Liitmaa “Wanting so many things”.

Lauluvõistluse võitjale lubas euroloo kirjutada Elmar Liitmaa ning 2.veebruaril 2008 osales Margus Vaher “Eurolaul 2008“ finaalis ETV stuudios ning saavutas viienda koha. Loo “God Inside Your Soul“ autoriteks olid Elmar Liitmaa ja Liis Lass.

"Enne, kui võitsin saate "Kaks takti ette", olin ma Tartus tööl kinnisvarabüroos Uus Maa ning müüsin maid ja maju. See tuli mul väga hästi välja, aga mingil hetkel, kui mul hakkas muusikas edukalt minema, palus juhataja mul kinnisvara ja muusika vahel valida. Minu süda oli rohkem muusikas. Pärast seda valikut ei ole ma pidanud muretsema, et ma ei saaks muusikaga ära elatud ja endale leiba lauale," nendib Margus Vaher.

Margus Vaher on sündinud 16.jaanuaril 1984 Kuressaares ning lõpetanud Kuressaare Gümnaasiumi. Laulma hakkas teismeeas ning õppis ennast kitarriga saatma. Kui ta läks Tartusse ülikooli usuteadust õppima, sai 2004. aastal tema lauluõpetajaks Ursel Oja. Margus proovis pääseda laulukonkursile “Kaks takti ette” juba ka 2005. aastal, kuid jäi siis eelvoorudes ukse taha ehk 45 parema hulka ei mahtunud. Üks laul, mida Vaher kaks aastat hiljem võiduloorberid toonud konkursil esitas, oli briti noore jazzitähe Jamie Cullumi “These Are the Days”.

Margus Vaher laulab kahes ansamblis. Üks on jazzilikku, bossalikku ja folgilikku omaloomingut esitav Kesköö, kuhu kuuluvad veel Martin Matt kitarril ja Robert Sikk saksofonil. Koos Martini ja Robertiga teeb Margus Vaher ka ansamblit Alkeemikud, mis esitab Queeni, Jimi Hendrixi, Elvis Presley, The Beatlesi jt lugusid. “Kuigi enamik minu kontserte toimub tavaliselt jazz-kitarri ja saksofoni või klaveri saatel, naudin väga täisbändiga musitseerimist – selles, kuidas rahvas lava ees vabalt kaasa elab ja rokib, on mingi eriline lummus,” tunnistas laulja. Margus oli konkursil “Tudengilaul 2007“ parim vokalist ning tema lugu “Igatsus” valiti Tartu raadiojaama Sun Fm publikulemmikuks.

Margus Vaheri esimene plaati ilmus 2008 aastal Urmas Alenderi loominguga “Minu Eestimaa”. “Minu esimese helikandja, millel esitasin Urmas Alenderi loomingut, võtsid kuulajad soojalt vastu – minu kummardus ja aitäh neile selle eest,” ütles Vaher.

“Teine, koos ansambliga Kesköö välja antud album “Kui tahad kuulda, tule lähemale ...” erineb esimesest peaasjalikult selle poolest, et on omaloominguline. Plaadi kõlapilt on soe ja intiimne ning sellel kõlavad selliste luuleklassikute tekstid, nagu seda on Doris Kareva, Ernst Enno ja Betti Alver,” kirjeldas Margus, kes pühendas albumi oma pojale. "Kirjutasin neid lugusid, nii et poeg oli sealsamas ja sikutas ka kitarrikeelt," räägib laulja. Sestsaadik, kui Margus 2006. aastal lapse emast lahku läks, elab poeg Maru ema juures.

2011 detsembris ilmus Margus Vaheri sulest ka tema kolmas heliplaat, mis kannab pealkirja “Lähedal“. Seekordne album oli osalt tublisti rockilikum ning kaasa lõid kitarrist Martin Matt, trummar Dmitri Nikolajevski ja klahvimees Rain Rämmal. Album oli Marguse muusikaline päevik, kus ta väljendas oma tundeid kõige suhtes, mis elus oluline – armastus, väärtused, kodumaa. Albumil kõlavad lisaks uutele lugudele nagu “Meeletu” ka need, mis on paari aasta jooksul kontsertidel enim sooja tagasisidet saanud. Nii leiab plaadilt juba saates “Kaks takti ette” esitatud “Lähedal”, aga ka “Naer”, “Kes sind on näinud”, “Ajavoogude sees”.

Marguse filmidebüüt oli detektiivina Silver Siilaku ja Heigo Lepla lühimängufilmis “Priceless”, kus mängin detektiivi. Film esilinastus 22.detsembril 2011 Tallinnas.

9.detsembril 2013 ilmus Margus Vaherilt neljas album “Kui me kohtusime“. Uuelt helikandjalt leiab 12 laulu, millest kuue puhul on tegu laulja enda autorlusega. "Käesolev aasta on minu elu seni parim. Tunnen, et lõpuks ometi olen loominguliselt täielikult avanenud ja inspiratsiooni on palju nii uute lugude kirjutamiseks kui elus üldisemalt," ütles Vaher.

Ta lisas, et tahtis seekord pakkuda kuulajale midagi erilist ja veidi teistmoodi. Plaadi pealkiri on inspireeritud Sulev Olli luulekogust "Printsessi voodikohendaja päevaraamat", millelt kõlavad albumil laulude vahel Priit Võigemasti esituses kolm vimkaga luuletust. Plaadil löövad põhikoosseisus muusikutena kaasa Jaan Jaanson (kitarr), Rain Rämmal (klahvpillid), Kaarel Liiv (bass), Dmitri Nikolajevski (trummid). Albumil lööb kahes loos kelmika naisvokaalina kaasa Vaheri kauaaegne sõber Inger Lilles, kellega koos avaldati albumi singlina "Leekiv armastus".

15.jaanuaril 2014 esines Margus Vaher sünnipäevakontserdiga Tallinnas kohvikus XX Sajand. Esitlusele tuli akustilises võtmes lugusid nii uuelt plaadilt "Kui me kohtusime" kui ka varasemat loomingut, sekka Marguse lemmikuid maailmamuusika klassikast.

"Kui me kohtusime" esitluskontserdid toimusid 7.märtsil Tartu Jazzklubis, 14.märtsil Tallinnas ja 18.aprillil Kuressaares.

17.juulist kuni 16.augustini 2014 toimus Sandra Nurmsalu ja Margus Vaheri suvetuur "Aita mööda saata öö". Valmis saadi ühine pala "Puudutus".

17.septembril 2014 esinesid Margus Vaher ja Paul Neitsov ETV Terevisioonis looga "Bulletproof" peatselt ilmuvalt albumilt.

Margus Vaheri autoriplaadile "Margus Vaher Unleashed" saadi Hooandja abiga 6.detsembril vajalik toetus kokku. Plaat ilmus 16.detsembril.

16.detsembril 2014 jagas Margus Vher singlit "Vampire Queen" autoriplaadilt "Unleashed".

Helen Adamson ja Margus Vaher avaldasid 1.märtsil 2015 dueti "Lõpuks sind leides". Tegu on laulu “Joy and Sorrow” (Vaheri autoriplaadilt “Unleashed”) eestikeelse versiooniga.

12.märtsil toimus Sinilinnus kontsert, kus Margus esitas bändiga otsast-lõpuni albumit "Margus Vaher Unleashed". Live's kõlas ka tunnetest tulvil duett "Lõpuks sind leides" Helen Adamsoniga.

7.mail 2015 avaldas Margus Vaher oma viimaselt albumilt "Unleashed" singli "Pandoras Box". "Jagan teiega enda viimase albumi kõige tähenduslikumat lugu minu enda jaoks," kirjutas muusik oma Facebooki lehel.

Margus kirjutas mõnusas sügiseses tormis ühe uue loo "Ma valin Sind", mida esitab koos Grete Kleiniga. Youtube'i jõudis lugu 8.detsembril.

4.juulil 2016 tuli Margus Vaher välja värske suvise looga "Taevas ja maa". "Igaühte meist kõnetab muusika erinevalt ja erinevad inimesed leiavad loost enda jaoks oma tähenduse. Ja nii ongi hea. Minu jaoks oli loo inspiratsiooniks üks väga eriline inimene, kes ehk ise enda erilisusest siiani aru pole saanud. Äkki nüüd saab," selgitas laulja uue pala tagamaid. Margus Vaher Band esines 7.juulil 2016 muusikafestivalil Õllesummer Retro FM laval.

Margus Vaher koos kitarrist Paul Neitsoviga esitasid Alenderi autoriloomingut 13 kontserdil ajavahemikus 09.02 kuni 23.03 üle Eesti.

2.mail 2017 tuli välja uus lugu "Naerata", mille muusika on kirjutatud koos kitarrist Paul Neitsoviga. Loos musitseerivad veel bassil Eduards Glotovs, toonmeister ja trummid Asko-Rome Altsoo ning naishäälena heliseb loos Brigita Murutar. Lugu kustub inimesi elu voolu usaldama ning teineteisega oma elu naeratades jagama.

Margus Vaher ja Peter Põder kirjutasid koos loo “Sinuga”, mis avaldati 13.märtsil 2018. "Lugu räägib andmisest armastuses ning sellest erilisest inimesest, kellega koos viibides tunned, et oled enda parim versioon ja et Sul on tiivad,” ütleb laulu kaasesitaja Peter Põder.

Alen Veziko ja Margus Vaher andsid 1,5 tunnised akustiliselt romantilised kontserdid ''Lähedal'' 6.detsembril Tartus Athena Keskuses ja 7.detsembril Tallinnas Kumu Auditooriumis. Laval oli lisaks kitarrist Peter Põder.

Nargus Vaheri eestvedamisel moodustus originaalmuusikat viljelev vanakooli rocki ja bluusi viljelev ansambel KOBRA. Bändi kuuluvad Margus Vaher – vokaal, Mart Veski – bass, Erkki Reimann – kitarrid, Tarmo Sillaots – klahvpillid ning Eimel Kaljulaid – trummid, vokaal. 29.jaanuaril 2019 avaldati esimene lugu "Nii ma siis lendan". KOBRA esimene live kontsert leidis aset 6.märtsil Tallinnas U3 Kontsertklubis. Teiseks singliks oli "Veidi veel".

12.juunil esitles KOBRA kolmandat singlit "Suvetuul" ETV Terevisioonis. Järgmisena saab neid laval näha juba 13.juulil Tallinna Merepäevadel, kus mehed lubavad anda unustamatu show ja astuda sammu lähemale enda eesmärkide teostamisele üllitada sel aastal ka esimene täispikk stuudioalbum.

19.augustil avaldas Kobra loo "Tuulte poolt tallatud maa", mis on bändilt kingitus Eesti Vabariigile. "Bändi soov on aidata Eesti rahval meeles hoida, kui oluline on vabadus ja ühtehoidmine selleks, et seda säilitada", ütles ansambli klahvpillimängija Tarmo Sillaots. Loo muusikaautor on Eimel Kaljulaid ning sõnade autor Margus Vaher. Bänd filmis oma muusikavideo Kommunismiohvrite memoriaali juures, mis puudutab bändiliikmeid ka isiklikult. Ansambel kutsub üles väärtustama meie põhjamaist karget olemust, meie sitkust ja vastupidamist.

Margus Vaher ja ansambel Kobra avaldasid 29.oktoobril uue singli ja video "Nõidus". "Lugu "Nõidus" on sügisene mõtisklev ja jõuline ballaad, mis räägib vabaduse puudumisest suhtes, mida varjutab armukadedus," avaldas bändi bassist Mart Veski. "Samas jutustab laul iga kuulaja jaoks oma lugu," lisas ta. Uut singlit "Nõidus" saab kuulata elavas esituses 22.novembril Kochi aidas, kus toimub Gunnar Grapsi 16. mälestuskontsert.

12.novembril toimus Viru Keskuse Rahva Raamatus laulja Margus Vaheri uue raamatu “Kuidas armastada naist?” esitlus. "Raamat, mida käes hoiad, on ühe mehe siiras, otsekohene ja humoorikas nägemus naisest,” kirjeldas Vaher oma teist raamatut.

Merlin Purge tuli 18.novembril välja armastusest pakatava soolosingliga “Koos”, mille on kirjutanud neiu kallim, kirjanik ja muusik, Margus Vaher. Õrnadest tunnetest pakatav lugu sai ka helge ja hella muusikavideo, mille lõppu kroonib ka üks magus musi.

11.detsembril avaldas Kobra jõululoo "Jõulud on käes", mille muusika autor on Eimel Kaljulaid, sõnad Margus Vaherilt. Loole valmis ka pühademeeleolus muusikavideo, mis filmiti hubases palkmajas keset Kloogaranna maagilist metsa. Videos löövad lisaks bändiliikmetele kaasa ka bändiliikmete südamedaamid.

30.märtsil 2020 avaldas Merlin Purge teise videosingli „Andesta mul“, mis räägib armastuse pahupoolest, sõltuvusest, armuvalust ning sellest tervenemisest. Loo sõnad ja viisi on kirjutanud Margus Vaher. Muusikavideo filmiti kevadistel ent tühjadel Tallinna tänavatel.

1.juulil ilmus Merlin Purgel videosingel "Südasuvi". Loo sõnade ja muusika autor on Margus Vaher. "Südasuvi" räägib palavatest seiklustest, armumisest ja ootusest. Merlin iseloomustab ise lugu nii: "Suvi paneb alati silmad särama ja pidevalt on peas mõtted- mida kõike tahaks jõuda ära teha kuniks võrratu soe aeg kestab. Tahaks koguda palju ägedaid mälestusi, mida külmemal ajal mõnus meenutada."

1.veebruaril 2024 avaldas Margus Vaher erakordselt avameelse seksiromaani "Võrgutaja". Raamatu esitlused toimuvad 07.02 kell 18 Solarise Apollos, 08.02 kell 17.30 Tartu Kaubamaja Apollos ja 10.02 kell 14 Pärnu Keskuse Apollos.

Faktid

Margus Vaher
sündinud 16. jaanuaril 1984
tähtkujult Kaljukits
pikkus 190 cm

KOBRA on:
Margus Vaher – vokaal
Mart Veski – bass
Erkki Reimann – kitarrid
Tarmo Sillaots – klahvpillid
Eimel Kaljulaid – trummid, vokaal

Muud huvitavat

Seotud videod

KOBRA - Tuulte poolt tallatud maa
KOBRA - Tuulte poolt tallatud maa

Artist: KOBRA

Lugu: Tuulte poolt tallatud maa

Aasta: 2019

Margus Vaher & Kobra - Jõulud on käes
Margus Vaher & Kobra - Jõulud on käes

Artist: Margus Vaher & Kobra

Lugu: Jõulud on käes

Aasta: 2019