Hukkunud Hinged

8.juulil 2022 esineti Barbar Feastil Viikingite külas.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 06.02.2014 - 20:02
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 09.07.2022 - 18:50
Eesti artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

2007. aastal kokku tulnud Hukkunud Hinged on võtnud auasjaks seista eheda vanakooli doom-metali eest, tehes seda endale kõige südamelähedasemal viisil, eestikeelselt ja eestimeelselt. Nende muusika on segu doom-metalist, bluesist, kõrberokist ja psühhedeeliast, mida vürtsitavad mitmehäälne emakeelne laul, teatraalne esitluslaad ja kõikehõlmav eksistentsiaalne nukrameelsus.

Ansambel tõusis mais 2007 thrash/punk metallistide Tige Vile varemetest. Hukkunud Hinged ninamees ja kitarrist Martin Kalling ja bassimees Madis Piits asusid rajama teed põletavalt sügavasse metalli ning leidsid noore ja andeka trummari Anton Veeremetsa. Mikrofoni haaras nende kauane sõber Janek Saareli. Nime pakkus bändile välja Anton ja see lõi kõigil kohe tulukese põlema. Laiemas mõistes on aga hukkunud hinged kõik need, kes pole elust välja tulnud võitjatena.

Alguses oli bändil vaid kaks lugu, "Kahe Katku Vahel" ja "Surmasuudlus", mis oli Martin kirjutanud Tige Vile ajal ent need jäid räigelt aeglasteks. Kuniks Martinilt uusi lugusid oodati, harjutati neid kahte ning kasvati kokku. 2007 aasta lõpuks oli koos neli pikka ja doomimat lugu.

2008 asuti kolme demo salvestama ning juba jaanuaris 2008 tuli esimene raadiosingel “Hukkunud Hinged“. Edasi sisustati oma prooviruum ning harjutati kokkumängu, et leida lugudele omanäoline kõla. 5.juunil 2008 tehti esimene etteaste Vanalinna päevadel Raekoja Platsil, soojendades ansamblit Süütu Vanaema. "Juurte Nukrus" ja "Loojangu Laul" ilmusid 2008 aastal kogumikul "Doom in Native Language".

Novembrist 2008 liitus ansambliga Katrina, hämmastavalt madala hääletämbriga naisterahvas. Muusikas astuti suur samm edasi ning meloodiatele lisandus veelgi rohkem kurblikke toone. Kohe novembris 2008 avaldati raadiosingel "Tühjusesse suurde".

2009 aastal lahkus Anton, sest ta pidi minema aastaks teenima kodumaad ja kuna soov muusikat edasi teha oli suur, siis ei saadud jääda aastaks käed rüpes ootama ning uueks trummariks võeti Ville Veering. Villel on oma punt - elektroonilise muusika grupp Tiger Milk. Ville ja Kati tulek andis loomingule ja kõlapildile juurde palju omapära. Detsembrist 2009 asus bänd Tallinnas esimest plaati salvestama.

20.mail 2010 ilmus Hukkunud Hingede album "Hukkunud Hinged", millelt leiab 8 lugu kogupikkuses 73 minutit. Plaat on salvestatud ja valmendatud MKDK stuudios Heikki Tikase ja Kaur Faltise poolt, välja antud Hukkunud Hingede poolt. Plaadi väljaandmine oma kuludega oli vajalik selleks, et esimene plaat üldse ilmuda saaks. Albumi tuumikusse kuulusid "Loojangu Laul", "Surmasuudlus", "Juurte Nukrus", "Tulesorg" ja "Unetus". Väga head tagasisidet saadi arvustuste näol Ameerikast, Poolast, Itaaliast, Saksamaalt ja Ukrainast.

Hukkunud Hinged on kui valuvari kogu elava kohal, külvates süngust ja kadu läbi tummiste doomriffide ja mitmehäälse karje, raputades maapinda ürgse ängi ja taevalaotust igavese needusega. Vähem tähtsustamata hukutavate ja karmikoeliste riffide ürgset jõudu, on Hukkunud Hingede muusika läbivaks jõuks siiski lüürika, kaunis sügav ja kurblik emakeelne poeesia, mis vähemal või rohkemal määral matab kuulaja hinge, sest mööda sellest ilmselgelt vaadata ei saa.

Edasi läksid bändi teed lahku Madisest. "Meie arusaamad bänditegemisest olid lihtsalt sedavõrd erinevad, et ühel hetkel hakkas see ühiseid tegemisi häirima ja otsustasime lahku minna“. Bassimeheks tuli Kent Märjamaa (Boom Truck). Uues kuues esineti Viljandis Puhtas Kullas 1.oktoobril 2010 ja Tallinnas Rock Cafes 2.oktoobril 2010.

Hinged olid alates 2.maist 2011 jälle külastamas MKDK stuudiot, et Heikki Tikase hellade käte all voolida äng ja süngus kenadeks lugudeks. Hingede ridades oli alates 2011 kevadest uus bassimees Margo Pajuste (Steel Scream). Uues koosseisus oli neid võimalik näha juba juulis 2011 Rock Rambil, kus mängiti ka mitu uut lugu ja mõned vanemad, mida kunagi lavalaudadel esitatud polnud.

Augustis 2011 avati oma Facebook, millel üleval oleva logo valmistas Sten Klemm. Esimese uue loona tuli sinna playerisse üles raadiosinglina ilmunud "Raske Igavik". Uus lugu kergitas ansambli loomingu uuele, senisest veelgi tumedamale tasemele.

23.märtsil 2012 esineti Von Krahlis üritusel "Tume päike" koos Estoneriga, kelle trummariks on endine hing Anton Veeremets. 31.märtsil 2012 astuti üles Tapperis Tallinn Music Week raames ning 21.aprillil 2012 osaleti Rockstarsis Record Store Day’l. 5. tegevusaasta vääriliseks tähistamiseks astus Hukkunud Hinged üles 30.juunil 2012 Vana-Vigalas Hard Rock Laagril.

14.oktoobril 2013 avaldasid Hukkunud Hinged uue plaadi nimega "Puhastustuli", millelt leiab 9 lugu. Muusika salvestati H.L.Production stuudios, muusika salvestas, miksis ja valmendas Tauno Napritson. Albumi produtseerisid Ville Veering ja Martin Kalling. Sõnad ja muusika Martin Kalling. Album on välja antud Hukkunud Hingede poolt.

Hukkunud Hingede plaadiesitluskontsert toimus 18.jaanuaril 2014 Von Krahlis. Plaat kanti ette täispikkuses.

28.märtsil 2014 esineti Tallinn Music Week raames Rockstarsis Estonian Thrash Metal Club showcase’il.

8.juulil 2022 esineti Barbar Feastil Viikingite külas.

Faktid

Tänases koosseisus on:
Katrina Tammiksalu (laul) – 11.oktoober 1989
Janek Saareli (laul) – 10.mai 1972
Martin Kalling (kitarr) – 14.august 1973
Margo Pajuste (basskitarr) – 01.juuli 1970
Ville Veering (löökriistad) – 26.mai 1974

Members
Anton Veeremets (2007-2009) - trummid
Madis Piits (2007-2010) - bass
Kent Märjamaa (2010-2011) - bass

Muud huvitavat