Miljardid

Miljardid tegid 28.detsembril 2023 etteaste Tallinnas asuvas kontsertklubis D3. Kontserdil mängiti teoseid, mis pole kaua aega prožektorivalgust näinud, nagu "Selgrooootus" ja "Kivinugis".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 07.03.2014 - 23:37
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 29.12.2023 - 08:44
Eesti artist, Ansambel, Alternative & Indie

Miljardid on Marten Kuningas, Raul Ojamaa, Peedu Kass ja Kristjan Kallas. Selle nime all alustas koosseis 2015 aasta juulist.

Marten Kuningas on sündinud 28.detsembril 1985 Tallinnas. Ta oli 2009 aasta "Eesti otsib superstaari" kolmanda hooaja finalist, saavutades saates 3. koha. Laulma hakkas ta lapsepõlves oma kuus aastat vanema venna Taneli eeskujul. Kitarri õppis mängima omal käel ning oli gümnaasiumi ajal solistiks bändis Leegitsev Sidrun. Koos Martin Laksbergiga tehakse retrohopiduot Doktor Normal & MC Roki.

12. märtsil 2010 osalesid Marten Kuningas & Mahavok looga "Oota mind veel" Eesti Laul 2010 finaalis Nokia Kontserdimajas. Heini Vaikmaa ja Oskar Ove kirjutatud lugu saavutas 5. koha. 1.novembril 2012 avaldasid Laika Virgin ja Marten Kuningas ühisloo "Süütaja".

Marten on lõpetanud Tartu Ülikooli ajakirjanduse eriala ning juhtis teles "Laulupealinna" saadet. Alates septembrist 2010 oli ta ETV2 telesaate "Eesti TOP 7" saatejuht.

Marten Kuninga esimene soolosingel "Tuul on pöördunud" ilmus 2011 aasta septembris. Novembris tuli "Küll nokib hästi" ja 5.juunil 2012 viimase piirini timmitus suvelugu "Teel voorusesse".

14.juunil 2012 tuli plaadifirmalt Morss välja Marten Kuninga esimene album "Janu", mille 10 laulu on loodud üsna pika perioodi vältel. Laulud on küsimusi ja kahtlusi tulvil sisekauemused, mis otsivad väljapääsu. “Ma ei ole eriti jutukas inimene, ma olen käsn, kes kogub endasse kogemusi. Lugudekirjutamine ja esinemine aitavad mul seda infot maha laadida,” on laulja öelnud. Tema lood kannavad küll väga isiklikke tähendusi, kuid omal viisil tunneb nii mõnigi kuulaja neis lauludes ära enda.

"Janu" võitis nii Eesti Ekspressi Areeni kui Postimehe Arteri 2012. aasta parimate albumite edetabelis teise koha. Samuti märgiti "Janu" Eesti muusikaauhindade jagamisel ära nelja nominatsiooniga. 13.juunil 2013 ilmus album vinüülil.

Kuningat toetavad lavalaudadel Etturid, mille ridadesse kuuluvad Martin Laksberg bassil, Hans Kurvits trummidel ning Raul Ojamaa kitarril ja Liina Kuill klahvidel. Kuigi võib öelda, et laias laastus on tegemist rock-muusikaga, vürtsitavad nende kontserte improvisatsioonidoosid, mis tuleneb ilmselt asjaolust, et Etturid on suuresti džässi taustaga pillimehed.

5.septembril 2013 ilmus singel "Valjult ja valesti", mis oli Kuninga teise albumi avasingel. Loo autor on Marten Kuningas ise, klaveri- ja vokaalipartiidega aitas Valter Soosalu, bassi mängis Sten Sheripov ja kitarri Raul Ojamaa. "Valjult ja valesti" on inspireeritud igapäevastest kokkupuudetest inimestega ja kommunikatsioonist. "Sellest, kuidas me elame oma isiklikus mullis ega taha kellegagi ega millegagi pistmist teha. See lugu on eestlase pentsikust puisusest," lausus Kuningas.

22.novembril 2013 toimus Tartu Genialistide Klubis "Valjult ja valesti" muusikavideo esilinastus. "Kuna olen suur loodusfilmide fänn, siis on video kokku pandud BBC loodusdokkide klippidest. Oluliseks abiliseks on mulle video monteerimisel olnud Valter Nõmm ansamblist Shelton San", kõneles Marten Kuningas. Bänd oli laval uues koosseisus.

7. detsembril 2013 esietendus Rakvere Teatris koguperelavastus "Hobune, kes kaotas prillid ära", mille muusikaliseks kujundajaks oli Marten Kuningas omaloodud originaalmuusikaga. Lääne-Virumaa on Martenile lähedane, tema lapsepõlv möödus vanaisa-vanaema juures Huljal Rakvere külje all ning tädi elab Vinnis.

7.märtsil 2014 avaldati muusikavideo "Te quiero" ("Armastan sind"). Siidise erootikaga tegelesid Marten Kuningas, Johanna Ulfsak, Rain Tolk, Edith Karlson, Helina Risti ja Rein Jakobson. "See laul on toorest kirest – sellisest, mida ma ei ole võimeline eesti keeles väljendama. Voolujoonelised naisevormid ihalevad pehmema keele järele. Hispaania keel sobib selleks imehästi," kommenteerib Kuningas oma värsket pala. Mahedaid naisvokaale laulab Edith Karlson.

Marten Kuningas esines Tallinn Music Week 2014 raames 28.märtsil Rock Cafes ja 29.märtsil Viru Keskuses. Tänu Tallinn Music Weekile jõudis lugu "Te quiero" Hispaania raadioprogrammi Hemisferio Boreal. Laulja kohta kirjutas raadiokanal oma blogis, et kui erinevad talendisaated mujal maailmas toodavad üksnes kommertslikke staarihakatisi, siis "Eesti otsib superstaari" kunagise osalejana on Marten valinud hulga iseseisvama ja eksperimenteerivama tee

6.aprillil 2014 toimus Otsa kooli saalis 30. Uno Naissoo loomingu- ja interpretatsiooni konkursi finaal, mille Kuningas võitis palaga "Tagurpidi vaal". Peale laulja-kitarristi Kuninga ja Raul Ojamaa aitasid edu tuua Kristjan Kallas trummidel ning Peedu Kass kontrabassil.

Auhinnaraha, 1500 eurot, plaanivad mehed kulutada täies mahus sügisel ilmuva plaadi "Praktiline mees" peale, kuhu läheb ka võidulugu. "Tagurpidi vaal" ilmus singlina 22.mail.

"See lugu räägib igatsusest armastuse järele. Me ehitame enda ümber müüre, mille tagant meis valitsevast tunnetedžunglist pääseb vaid õige natuke välja. "Tagurpidi vaal" on inimese sisemine monoloog, mille käigus ta järk-järgult enda seest erinevaid värve leiab," ütles üks loo autoreist, Raul Ojamaa.

Singliesitluse kontserdid toimusid 10.juunil Tallinnas, Von Krahli Teatris ning 13.juunil Tartus, Genialistide Klubis. 19.juulil esines Marten Lätis Positivus festivalil ning 1.augustil Intsikurmu Muusikafestivalil Põlvas.

Marten Kuninga teise albumi “Praktiline mees” esitlus toimus 5.septembril Pärnus. Poelettidele jõuab CD septembri lõpul.

8.septembril 2014 avaldati januste meeli jahutav kantriroki elementidega teine raadiosingel "Jää".

19.septembrist 2014 alustas kinodes järgmine osa filmist "Maagiline Oz", kus Marssal Kommi osa loeb Marten Kuningas.

28.septembrst 2014 on albumi “Praktiline mees” kõik 10 lugu kuulatavad Marteni soundcloudist.

Singlile "Tagurpidi vaal" valmis Vilnius Temperature video, mis avaldati 10.detsembril. Video filmiti akustilise sessioonina Stroomi rannas asuva liivalaiu peal, kuhu sai jalgsi läbi vee minnes. Septembris salvestatud klipis näeb hommikust udu, kuna esitus võeti üles kell viis hommikul, ja kuuleb erinevaid linnuhääli.

Marten Kuningas esines 27.detsembril "Sinilinnus", kus toimus singli “Sügavad tunded” esitlus.

28.märtsil esineti Tallinn Music Week raames Viru Keskuse Linnalaval ja päev varem Sinilinnus.

Miljardeid sai uue nime all esmalt näha 10.juulil festivalil Kultuuritolm 2015. 17.-19.juulil toimunud Tallinna Merepäevade tunnuslooks oli Marten Kuninga "Tuhandenäoline meri", mille sõnade autoriks Juhan Saar.

11.novembril avalikustasid Miljardid oma esimese loo "Mister Please", mis on inspireeritud Marteni ja Rauli aastast Berliinis. Singel on kuulatav/ostetav kõigist suurematest veebiplatvormidest.

19.detsembril mängisid Miljardid kultuuriklubis Kelm Tallinnas Vene tänaval oma teist plaati "Praktiline mees". Ülesastumine toimus unplugged.ee festivali raames. Akustiline kontsert salvestati nii helis kui pildis ja on hiljem tasuta allalaetav.

Miljardid esitasid Marteni teist sooloalbumit "Praktiline mees" akustilises võtmes 17.02 Von Krahli Baaris ja 18.02 Tartus GenKlubis. Miljarid esinesid Tallinn Music Week raames 1.aprillil 2016 Kinos Sõprus.

13.juunil 2016 tuli välja uus pala "Allan", mis räägib alla surutud tunnetega eestlasest, kes avastab, et tal on valikuvabadus. "See vastleitud vabadus, ei seisne mitte toodetes, mida osta ega teenustes, mida tarbida. See vastleitud vabadus seisneb taipamises, kuidas ennast maises elus rakendada," sõnas ansambli kitarrist Raul Ojamaa ning täpsustas, et loo lõpuks mõistab peategelane, et teda edasikandvaks jõuks on tuul, mis puhub läbi saksofoni.

5.novembril andis Tallinnas Von Krahlis kontserdi ansambel Miljardid. 1.novembril avaldasid Miljardid lühifilmi, mis sai filmitud Martin Randalu poolt augusti lõpus suvises Käsmus ning millega ansambel avas oma kuulajatele ukse bändilaagris toimuvale. Minidokumentaalis räägivad Kuningas, Ojamaa, Kass ja Kallas oma loomingust, sõprusest, bänditegemisest ning võimalus on jälgida ka ühe loo sündi.

19.mail 2017 nägi ilmavalgust uhiuus singel “Olendid”, mis räägib mõistuse, tunnete, ihade, soovide ja vajaduste lakkamatust omavahelisest kemplemisest. Kord üks varjutab üht, teine teist ja vastupidi. Ikka see vana hea tasakaalu otsimine. Klassikaline juhtum,” kirjeldas singlit Miljardite trummar Kristjan Kallas.

Miljardid sõlmisid leppe maailma suurima plaadifirmaga Universal. Bändimeeste sõnul on see samm bänditegemises edasi.
"See tähendab esialgu väga suurt vastutust, aga ka äärmiselt suurt privileegi ja usaldust, et selline koostöö on tehtud," rääkisid bändimehed. Muusikud lisasid, et tänu plaadilepingule saavad nad igapäevaselt keskenduda ainult muusikale ja oma ala professionaalid teevad kõik ülejäänu. "Kogu see löögirusikas on selle võrra kordades tugevam. See annab märku, et bänd on jõudnud järgmisele levelile," selgitasid ansambli liikmed.

Miljardid uus album "Kunagi läänes" ilmus 10.novembril 2017. Singel "Vilkuvad kollased" tuli Spotify´s välja 29.septembril. 11-loolist plaati esitleti 9.novembril kontserdiga Eesti Raadio 1. stuudios.

25.jaanuaril 2018 võitis Miljardid album “Kunagi läänes” Eesti Muusikaauhinnad galal kategooriates aasta debüütalbum, aasta rockalbum ja aasta album. 7.veebruaril linastus plaadi lõpuloo "Tule Koju" muusikavideo, lavastajaks Helen Tammemäe.

Eesti Laul 2018 poolfinaalis 10.veebruaril osalesid Miljardid looga “Pseudoprobleem”. Lugu avaldati 19.detsembril.

Miljardid suundusid tutvustama oma debüütalbumit "Kunagi läänes" kaheksasse Eesti linna. Tuur algas 8.märtsil Viljandist. 7.aprillil esinetii TMW raames Vene Kultuurikeskuses Sony Music õhtul.

Miljardid esinesid 15.augustil Tallinnas Kultuurikatla Aias PADA. 19.augustil esinesid Miljardid Tallinna lauluväljakul EV100 üleilmse üheslaulmise üritusel ning 20.augustil sisustati presidendi vastuvõttu Kadrioru roosiaias.

Sügisel suundus ansambel Miljardid erinevatesse Eesti paikadesse kontserte andma, alustati oma tuuriga 08.10 Tartust ja lõpetati 14.10 Haapsalus.

Miljardid avaldasid 10.mail 2019 nelja looga lühi-albumi “Imeline”, mis sisaldab muuhulgas kaverit "Vari" Gino Vanelli loost “Wild Horses”, mis Henry Laksu eestikeelsete sõnadega kuulsaks lauldud Jaak Joala & Laineri poolt. Plaati esitleti akustilise kontserdiga plaadipoes Terminal.

Miljardid andsid esmakordselt kaks akustilist kontserti 7.novembril Tallinnas Fotografiskas ja 9.novembril Tartus Eesti Rahva Muuseumis.

Miljardid andsid edukale “Akustilised Miljardid” kontserdisarjale jätku 22.veebruaril Kumus. 17.veebruaril avaldatud "Eva" muusikavideo režissöör on Katariina Ratasepp, operaator Rasmus Kosseson ja produtsent Katre Tatrik.

Miljardid andsid 19.juunil välja singli "Ma luban, et ma muutun”. Ühtlasi on tegu nende uue albumi nimilooga.

19.augustil tuli välja albumi teine singel "Savi", mis on lugu ihast, seksist, oportunismist. Nagu keraamilise taiese õnnestumiseks läheb tarvis õiget materjali ja temperatuuri vahekorda, on sama lugu ka inimsuhetes. Liigses kuumuses paisuvad osapooled lõhki, liiga jahedas ei hakka midagi küpsemagi.

4.novembril ilmus ansambli Miljardid uus videosingel “P.S.O.”. Loole filmiti koostöös Triin Ruumetiga seikluslik muusikavideo, milles löövad lisaks bändiliikmetele kaasa ka Mihkel Raud, Marta Vaarik ning boamadu Teemant.

Miljardite teine stuudioalbum “Ma luban, et ma muutun” ilmus 18.novembril ning sisaldab 9 lugu. Külalisena osales loos "Kuldsõrmus" Anna Kaneelina. „Uus album on võrreldes eelmisega energilisem”, rääkis bändi solist Marten Kuningas, „sisuliselt on aga albumi läbiv teema surm. Surm on üks jõulisemaid kujundeid markeerimaks muutust. See album on jutlustus armastusest, milleni jõuab läbi ego surma. See nõuab pühendumust ja vastutust. Maailmas on nii palju hirmu – see album on kantud vaimust, et teisiti on võimalik.”

Eesti Muusikaauhindade jagamisel 28.jaanuaril Saku Suurhallis pälvis Aasta Rockalbumi tiitli Miljardid – Ma luban, et ma muutun.

22.veebruaril avaldasid Miljardid loo "Sisemine samurai" visuaali, mille autoriks on Hindrek "Masa" Maasik. Enamik kaadreid pärineb uuest ETV+ seriaalist "Vaga vesi", mis jutustab loo pealinnast Ida-Virumaale kolinud tüdruku elust.

16.juunil olid Miljardid tagasi laval. Fotografiska Tallinnas tõid nad esmakordselt ettekandele oma teise stuudioalbumi "Ma luban, et ma muutun" lood.

11.detsembril esinesid Miljardid @Uus Laine, Tallinnas.

11.aprillil 2022 andsid MIljardid välja uue loo pealkirjaga "Külm". "Meie sees hubiseb soojus, aga päris suur osa meist on end mähkinud virtuaalse, külma teki sisse, panemata tähele, kuidas jahe informatsioon meid tundetumaks muudab," rääkis bändi solist Marten Kuningas.

22.aprillil ilmus Raul Ojamaa lühialbum “inner space”, mis võtab kokku muusiku kahe viimase aasta loomingu ning pandeemiaperioodi isikliku fookuse. Muusikaliselt on artist sidunud enda kahte armastust – kitarri ja elektroonilist muusikat. Kuulajale võiks muusika anda ruumi ja leevendust, mida muusik ka ise antud ajaperioodil on vajanud. “Kõik need teemad on selle plaadi tegemist saatnud ja see EP ongi harjutus selle poole, et ma enda elus ja loomingus aus, vahetu ja julge oleks,” kommenteeris Ojamaa.

Rauli oli võimalik kuulata 5.mail külalisesinejana Elderbrooki kontserdil klubis D3 ja samal õhtul hiljem Tallinn Music Week’i raames Fotografiskas.

2. ja 3. juulil toimus Rakvere staadionil Meeste Tantsupidu 4 Venda, mis jutustas seekord loo nelja Eesti soost venna kulgemisest läbi erinevate ajajoonte eestlaste kujunemisloos. Ürituse raames avalikustati 1.juulil Marten Kuningas + Helikond esitatava loo "Stopp siin!" muusikavideo. Muusika ja sõnad: Madis Orav/Ago Niglas, videorezhissöör: Joosep Kask. Miljardid esinesid 8.juulil festivalil Võnge pealaval.

Miljardid tegid 29.detsembril 2022 etteaste Tallinnas asuvas kontsertklubis D3. Esinemisel keskenduti debüütplaadi “Kunagi läänes” lugudele.

Miljardid tegid 28.detsembril 2023 etteaste Tallinnas asuvas kontsertklubis D3. Kontserdil mängiti teoseid, mis pole kaua aega prožektorivalgust näinud, nagu "Selgrooootus" ja "Kivinugis".

Faktid

Miljardid on koosseisus (nimi/tegevus bändis/sünniaeg):
Marten Kuningas (vokaal, kitarr) - 28.12.1985
Peedu Kass (kontrabass, elektribass) - 27.02.1986
Kristjan Kallas (trummid) - 06.05.1984
Raul Ojamaa (kitarr) - 21.09.1989

Muud huvitavat

Seotud videod

Miljardid - Sisemine Samurai
Miljardid - Sisemine Samurai

Artist: Miljardid

Lugu: Sisemine Samurai

Album: Ma luban, et ma muutun

Aasta: 2021

Miljardid - Eva
Miljardid - Eva

Artist: Miljardid

Lugu: Eva

Album: Imeline EP

Aasta: 2020

Režissöör: Katariina Ratasepp

Miljardid - P.S.O.
Miljardid - P.S.O.

Artist: Miljardid

Lugu: P.S.O.

Album: Ma luban, et ma muutun

Aasta: 2020

Režissöör: Triin Ruumet

Miljardid - Tule Koju
Miljardid - Tule Koju

Artist: Miljardid

Lugu: Tule Koju

Album: Kunagi läänes

Aasta: 2018

Režissöör: Helen Tammemäe

Marten Kuningas - Te quiero
Marten Kuningas - Te quiero

Artist: Marten Kuningas

Lugu: Te quiero

Aasta: 2014

Režissöör: Johanna Ulfsaki ja Rain Tolk

Marten Kuningas - Tagurpidi Vaal
Marten Kuningas - Tagurpidi Vaal

Artist: Marten Kuningas

Lugu: Tagurpidi Vaal

Album: Praktiline mees

Aasta: 2014