Angus

Eesti Laulu poolfinaalis 20.jaanuaril astusid üllatusetteastega lavale ansambel Angus koos Anett Kulbiniga, kes esitasid oma reggae-tõlgenduses Rootsile Eurovisiooni võidu toonud laulu "Tattoo".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 24.05.2014 - 08:23
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 20.01.2024 - 22:07
Eesti artist, Ansambel, Alternative & Indie

2010. aasta kevadel loodud ansambel Angus viljeleb rütmikat reggae ja ska muusikat. Koosseisu kuuluvad noored ja andekad muusikud Viljandist ja Viljandi Kultuuriakadeemiast. Bändinimi Angus tuli tuntud seriaalikangelase MacGyveri järgi, kellel eesnimeks samuti Angus.

Austus väljendub bändis, mängides muusikat mitte enesele vaid rahvale. Tulemusena rõkkavad kuulajad naljast ja naerust, nagu tore mälestus lapsepõlvest. Sama moodi väljendab kuulaja oma austust ansambli kohta hüüeldes ja plaksutades. Tulemusena tekib tunne, et aeg ja ruum on kadunud, alles jääb vaid õhkõrn puudutus maa ja taeva vahel. See on justkui vastastikune tänuavaldus, mis kandub edasi ajast aega. See on mälestus. See on lihtsuses peituv võlu läbi muusika ja tantsu.

Senimaani on Angus jaganud lava paljude tuntud muusikutega ja koosseisudega, näiteks Külalised, Bombillaz, Uus Energia, Tommyboy, Hjalmar(island), Orelipoiss, Def Räädu jt. Lisaks on kogemuste pagasis kolm kontserti Viljandi pärimusmuusika fesivali rohelisel laval, Eesti Esimesel Reggae Tuuril, ning festivalil Rock Ramp.

"Me teeme lõbusat, heatujulise energiaga kaasahaaravat muusikat ja püüame seda emotsiooni edasi anda ka rahvale. Seni ja ka edaspidi teeme seda laval, kuid nüüd on heliplaadi näol võimalus positiivselt nakatav muusika ka endaga koju kaasa võtta. Samuti on reggae-muusika Eestis üsnagi defitsiitne ja Anguse üks eesmärkidest on seda stiili laiemalt tutvustada. See külvab head tuju ja ei tohiks inimestele võõras olla," kommenteeris Anguse trummar Rauno Vaher.

Anguse esimene ametlik singel "Armureggebiit" avaldati 27.juulil 2012 ning järgmine "Täna olen aus" ilmus 24.veebruaril 2013.

2014 aasta jaanuarist alustas Angus stuudios tööd ning salvestati 13 heatujulisest energiast pulbitsevat lugu, mille loomisperiood ulatub tegutsemise algusajast kuni tänaseni. 1.mail avaldati oma esimene plaat "Angus". 2.mail esineti ETV Terevisioonis, kõlasid albumi esimene singel "Angus" ja varasem laul "Armureggaebiit".

3.mail sai Viljandist alguse võimas plaadiesitlustuur, kus seni on lisaks Ska Faktorile laval kaasa teinud veel Pärnu alustav reggae-roki bänd Irie.

24.mail toimus Sinilinnus plaadiesitlustuuri kõige võimsam pidu – laval astusid esimest korda koos üles Bombillaz, Ska Faktor, Angus ja DJ Daysleeper! 31.mail järgnes esinemine Tartus Genklubis.

4.augustil tuli soundcloudi üles singel ''See tunne''. "See tunne on lugu mis kirjeldab väga rõõmsat olekut ja jutustab loodusest kui meie hingelähedasemast peoplatsist. See annab edasi mõnusat tunnet ja suvist tooni, kus kuulaja saab ennast hästi tunda,'' ütles Anguse laulja Anton Ventsel. 9.augustil esines bänd Käsmus Viru Folgi Metsalaval.

8.mail 2015 jagas Angus uudist, et uueks saksofonimängijaks on tulnud bändist Wilhelm Lauri Kadalipp, kes asendas lahkunud Taavi Toomsalut.

20.juulil avaldas Angus suvise singli "Südamesalat", mille muusika ja sõnade autoriks on ansambli solist Anton Ventsel. "Armastus on justkui salat - seda liiga kiiresti sööma sukeldudes võib avastada sealt nii mõnegi ussikese," võtab autor tabavalt kokku laulu sõnumi. Angus andis kontserdi ja tähistas uue singli väljalaskmist XXIII Viljandi Pärimusmuusika Festivalil, 24. juulil Kultrahoovis.

16.novembril 2015 tuli Angus välja singliga "Vääriskiivi". Uut singlit oli võimalik elavas esituses kuulda 28.novembri õhtu kontserdil Kivi Paber Käärides, Tallinnas.

5.jaanaur 2016 tuli Youtube'i Anguse akustiline video loole "Angus", mida esitati Viljandi Vibes sessiooni raames Ugala Black Boxis 29.novembril 2015.

Teist kauamängivat ettevalmistav Angus kinkis enda kuuenda sünnipäeva puhul kõigile kuulamiseks ja alla laadmiseks oma debüütalbumi "Angus". Bänd esines 15.aprillil Türil üritusel Regilaul Uues Kuues.

17.juunil tõi Angus kuuldavale suvise singli "Tihti Tähti". Lugu pajatab suvisest vabadusest ja toredusest, mis käib käsikäes kodulinna Viljandi atmosfääriga.

Anguselt ilmus 2017 novembris “Ligadi logadi EP”, mida esitletakse Pärnus, Viljandis, Tartus ja Tallinnas. Singlitena on tulmud lood “Puujalg” ja "Konsonantide hümn".

Angus avaldas 21.juunil 2019 uue loo “Maailmaparandajad”. Vaata, kuidas maailm püüab. Vaata, kuidas särab päikene isegi kõige pilvesemas taevas. Angus hüüab massi endaga kaasa! Teeme tööd ja näeme vaeva. Armastus on meie valuuta!

12.märtsil 2020 tuldi välja looga "Mees, kes keerutanud plaati", mis oli pühendatud Anguse 10. sünnipäevaks!

21.aprillil 2023 oldi tagasi singliga "Tänavatele" ning 19.mail avaldati singel "Bombalom". 26.mail andis Angus välja 11-loolise albumi "Vibratsioon".

28.juulil esines Angus 30. Viljandi pärimusmuusika festivalil ööklubis. 5.augustil toimus Angus tunnine kontsert Põlvas metsa- ja atmosfäärifestivalil Intsikurmu.

6.oktoobril lasti välja live video Viljandi pärimusmuusika festivalilt loost “Punakollaroheline” feat. LI:V. Samal õhtul võideti Viljandi Pärimusmuusika Aidas R2 erikulp albumiga “Vibratsioon”.

Albumi "Vibratsioon" tuur toimus 9.-11.novembril Tallinnas, Tartus ja Viljandis.

Eesti Laulu poolfinaalis 20.jaanuaril astusid üllatusetteastega lavale ansambel Angus koos Anett Kulbiniga, kes esitasid oma reggae-tõlgenduses Rootsile Eurovisiooni võidu toonud laulu "Tattoo".

Faktid

Bändi kuuluvad:

Anton Ventsel - Vokaal, Kitarr
Elari Ennok - Vokaal, Kitarr
Mati Tubli - Vokaal, Basskitarr
Rauno Vaher - Trummid
Mikk Villem - Perkussioon
Lauri Kadalipp - Vokaal, Saksofon
Allan Järve - Vokaal, Trompet
Tõnu Tubli - Vokaal, Tromboon

Muud huvitavat