Teravmoon

Elavas esituses oli võimalik uut lugu “Kodukäija” kuulda 9.veebruaril Tallinnas Fortbaris toimunud üritusel, kus lisaks Teravmoonale astusid üles ka ansambel Noodle Charity ja Elukas.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 12.03.2002 - 14:04
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 10.02.2024 - 02:33
Eesti artist, Ansambel, Rock

Pikkade traditsioonidega värsket hingamist täis jõuline ComedyRockband, mille lavaesitlus pakub rõõmu silmale ja pinget kõrvale.

Teravmoon alustas tegutsemist juba 2010 aasta märtsi lõpus. Eesmärgiks oli laulja sünnipäeval mõnusalt nalja teha ja mängida vanu häid Eesti punk/rock lugusid. Paraku ilmnes juba esimeses proovis, et bändiliikmetel on erakordselt suur tootmisvõime, seda nii naljakate lugude kui ka lavashow mõtete poolest. Esinemine läks hästi ning ei suudetud sellega lõpetada.

Leidlike eriefektide ja humoorika muusikaga lahutati inimeste meelt nende sünnipäevadel ja pidudel. Lugudest võib mainida "Härjatapja", "Kõrgepinge", "Rumcajs", "Schumacher". Koosseisus olid Tiit ja Silver Savason, trummar Erik, kitarrist Tom a Hook ja bassil Martin Mägar.

Plahvatuslikum loomeperiood algas 2017 aastal kui bändiga liitusid uus bassimees Mihkel Kütt ja trummar Marite Hannes. 7.mail 2018 avaldati lugu "Suvemeloodia". "Mõnus bass, mahe meloodia, kirjanduspreemiat vääriv sisutihe lüürika ja tänapäeva loole kohane räpikoht – see kõik koos ühes loos! Loodame, et loost saab sinu selle suve parim kaaslane," kommenteeris kollektiiv oma uut laulu.

30.oktoobril 2018 tuldi välja looga "Põrgurattur", mis oli avalöök Teravmoona rockmaastikule sisenemisel. "Laulus kuulete erakordselt jõhkrast tüübist, kes sõidab mööda linna ringi ja korraldab võikaid tegusid. Kuulujuttude järgi eksisteerib mootorrattureid, kes on Põrguratturit ka isiklikult näinud, kuid kahjuks pole neid kodanike pärast seda kohatud. Lugu sündis kui nägime teel proovikasse skolnikuga elunäinud vanameest meist mööda sõitmas."

8.jaanuaril 2019 avaldatud "Kondibluus" oli bändi teine rokk žanri ponnistus, mille peategelaseks on lustaka olekuga Valge Viktor, kes saatuse tahtel pidi pärast teise ilma minekut tööd alustama uues ametis. Nimelt käib Viktor koos inglitekooriga laulmas inimestele, kelle viimne tund on õige lähedale jõudnud. Seega kui kuuled Viktori häält, ole parem ettevaatlik!

12.märtsil avaldas Teravmoon oma loole "Põrgurattur" muusikavideo. Teoses sooritab kondimootoril kulgev pahalane õelaid tegusid kuniks karma ta kätte saab. Muusikavideo on täies mahus bändi enda toodetud. "Eriefektid said meil nii vinged, et hakkasime neid isekeskis eridefektideks nimetama," kommenteeris videot loo autor Silver Savason.

9.detsembril tuli välja videosinglel “Tõmbame sae käima”. “Praegu on suurepärane aeg taolise loo avaldamiseks. Kui raadiost tulevad jõulumeloodiad ja lumeootus on ajud juba pehmeks teinud, siis on hea millegi teravamaga pilt jälle ette saada”, sõnas loo muusika autor Silver Savason. Heli salvestusel oli abiks Profound Studios, eesotsas Kaspar Leesmega, kuid muusikavideo pani ansambel ise kokku.

“Täiesti pe***s video minu meelest! Me ei saa öelda ka kellelegi, et tehke meile video, keegi ei oska nii halba videot teha, et see hea oleks - järelikult tuleb ise teha. Pealegi on see protsess meil alati niivõrd fun, et ma oleks kadedusest spargliroheline, kui ma peaksin sellest kogemusest loobuma. Eriti muhe oli see, et saime sel korral kaasata ka vabatahtlikke näitlemishuvilisi ja kohale tulid mitmed nii toredad kiiksuga inimesed. Tundsin end nende kõrval päris normaalsena.” , võttis salvestus perioodi kokku vokalist Tiit Savason.

Bänd esines 7.veebruaril Tartu klubis Rock&Roll ning 8.veebruaril 2020 Valga Rockiklubis.

21.veebruaril 2021 avaldas Teravmoon singli “Varjude mäng”. Lugu on Silveri ja Tiidu sõnutsi ka kõige tõsisem lugu, mis nad kunagi elus kirjutanud on. “Meile tundus lihtsalt väga naljakas see kui albumi esimene laul ei olegi naljakas,” sõnas Silver. Bänd astus üles 27.veebruaril Barbaris.

Teravmoon andis 30.aprillil välja loo "Haige". Sedapuhku loodi ise muusikavideo milles kasutati populaarsuse saavutamiseks kõiki klassikalisi nippe. Nii võib näha videos rannakabiini stseeni, mahajäetud maja ees rokkimist, kokkuleppimata koreograafiat, võlts New Yorgi tänavaid, meeletud bassisoolot keset merd, tossu ja palju muud. Video on üles võetud Haabersti rekreatsiooni aladel ja Tabasalu pankranniku all. "Loodan, et video annab vaatajatele hea annuse elutervet huumorit. Seda on praegu vaja, et hallis argipäevas naeratava näoga väljakutsetele vastu astuda.", kommenteeris videot solist Tiit Savason.

18.mail ilmus Teravmoon album "Loodan, et sul pole paha meel". “See mitmel moel väga ainulaadne album. Kuna me ei üritanudki žanriliselt otseselt kellegi õrnemaid kehaosasid silitada, siis leiab siit omale lemmikloo nii käredat vokaali armastav higise nahktagiga vanakooli hevimees kui ka juuksevärviga ülepingutanud noor veganrokkar. Kes plaanib albumi osta CD kujul, saab booklet’i avades lahendada lõbusat täiskasvanute töövihikut. See pole mingi argipäeva sudoku vaid tõeline võimatute ülesannete kogumik pühapäevase peaparanduse kõrvale,” kommenteeris albumit mahlase sõnakasutuse poolest tuntud bändi frontman Tiit Savason.

Teravmoon esitles 12.juunil oma värsket kauamängivat “Loodan, et sul pole paha meel”. Rockiklubi Barbar nägi sellist möllu, millest räägitakse legende veel lastelastelegi.

Omanäoliste isetehtud muusikavideotega varemgi silma paistnud rokkansambel Teravmoon avaldas 21.02.2022 uue loo "Kuhu?", mis on pühendatud arvutimängurlusele ja filmilindile lavastatud stseenidest leiab äratundmisrõõmu nii nii vanakooli telekamängu mängija kui ka tänapäeva gamer. Loomulikult on ka sel korral ansambel asja pisut üle võlli keeranud ning näitab, mis juhtub kui süütust meelelahutusest saab sõltuvushäire. “Loo kirjutamise algusest oli kohe aru saada, et loo vaib on seotud videomängudega. Muusika sai enam-vähem juba paika aastal 2020, aga muude tegevuste tõttu jäi see mõneks ajaks riiulisse. Kuna karmimate piirangute ajal pidi palju kodus aega veetma, siis juhtus ka paratamatult see, et arvutimängudele sai rohkem aega pühendatud. Sel hetkel mõtlesime, et oleks aeg seda laulu edasi kirjutada, sest teema oli juba väga südamelähedane.”, kommenteeris laulu muusika autor Silver Savason.

23.veebruaril 2022 toimus klubis Barbar Eesti pidu, kus esinesid Vikat, Rattlecan Paintjob ja Teravmoon. Uut singlit esitles Teravmoon veel 5.03 Tartus klubis Rock&Roll.

12.märtsil esinesid No More Fridays, Bourbon Sugar, Di'Artist, Teravmoon, Räpina Jack ja Laura Prits @Odeon, Tallinn. 23.juulil 2022 esines Teravmoon Punk & Rock festivali aftekal @Underground.

Teravmoon andis 20.veebruaril 2023 välja uue peadpööritava videosingli “Ajupesumasin”. Tempokas video kutsub vaatajat üles olema allikakriitiline. “Tunnetan, et väga palju toimub peegeldamist ühiskonnas. Kuskilt kuuldakse midagi ja siis minnakse ja peegeldatakse seda mööda ilma laiali, kontrollimata või mõtlemata sealjuures, kas asjal üldse sisu ka sees on. Nõnda võib palju kahju korda saata. Meie videot võib õnneks täiesti ohutult jagada, peegeldada, ette laulda või muul endale sobival moel kasutada,” kommenteeris videot ansambli frontman Tiit Savason.

Bändi uueks trummariks sai mais 2023 ansamblites Külmking ja Ajataju tuntust kogunud Rain Parkman, kes esimest korda oli laval 27.mail Narva kontserdil.

Teravmoon andis 4.septembril välja singli “Pelmeenid ja probleemid”. “Laul kätkeb endas teemasid nagu ületöötamine, rööprähklemine, valesti toitumine, stress, üksindus ja sellega kaasnevad tagajärjed. Kõlab hirmsasti, kuid tegime seda omas lõbusas võtmes. Olgu see heaks meeldetuletuseks, et töö- ja puhkeaja tasakaal on see, mis aitab meil püsida täisväärtuslikuna kõikidel rinnetel. Ajastasime oma loo koolialguse aega just seetõttu, et juhtida tähelepanu õpetaja ameti vastutusrikkale ja stressirohkele, ent pahatihti alaväärtustatud tööle,” kommenteeris loo sisu Teravmoona ninamees Tiit Savason.

6.oktoobril tulid Tartu klubisse Rock’n’Roll (Tiigi 76A) viinakuu raskust peletama kolm kanget bändi - Taak, Külmking ja Teravmoon.

5.veebruaril 2024 tõi Teravmoon välja videosingli “Kodukäija”. “Kodukäija ja külmking on Eesti rahvafolkloori kohaselt kodu külastavad vaimud. Sealjuures ei pruugi nende külastustel just parimad plaanid olla. Meie laul keskendub kodukäija eluperioodile, kui ta veel pole vaimustunud. Sõnu kirjutades meenusid meie ansambli liikmetele lapsepõlvest erinevad põnevad tüübid. Oli näiteks üks naabrimees, kes käis iga nädal kümme kulli laenamas. Oli üks teine tont, kes sattus suvalise nädalapäeva õhtul napsu viskama, soola või tikke küsima. Vot sellistest toredatest inimestest, kes on omaniku tahtest hoolimata su koju jäänud käima, see lugu ongi,” selgitas loo sisu Teravmoona esikõri Tiit Savason.

Videopilt sündis koostöös ansambliga Dreadpin ning on laulule laienduseks. See räägib kõige tänapäevasematest kodukäijatest, nendest, kes satuvad inimeste koju läbi teleekraani. “Ansambel Dreadpini võtsime kampa, sest nad võitsid 2022. aastal ühe konkursi ning said seetõttu teha underground muusikute sfääris ühe kalleima video. Meie oleme alati olnud eelarveta DIY (Tee Seda Ise) kultuuri viljelejad ja lootsime, et tulemus saab olema põnev, kui Ferrariga harjunud mehed peavad Žaporosetsiga sõitma hakkama. Seekord me küll päris ilma eelarveta hakkama ei saanud, et videos näidatavad asjad mõjuksid 100% ehedalt. Parima tulemuse saavutamiseks kulus üsna mitu viina.”

Elavas esituses oli võimalik uut lugu “Kodukäija” kuulda 9.veebruaril Tallinnas Fortbaris toimunud üritusel, kus lisaks Teravmoonale astusid üles ka ansambel Noodle Charity ja Elukas.

Faktid

Koosseis:
Silver Savason (s. 26/06/93) – kitarr, taustavokaal
Tiit Savason (s. 12/04/88) - vokaal
Mihkel Kütt (s. 23/07/91) – bass, taustavokaal
Rain Parkman (s. 26/07/88) – trummid

Muud huvitavat

Seotud videod

Teravmoon - Kodukäija
Teravmoon - Kodukäija

Artist: Teravmoon

Lugu: Kodukäija

Aasta: 2024

Teravmoon - Ajupesumasin
Teravmoon - Ajupesumasin

Artist: Teravmoon

Lugu: Ajupesumasin

Aasta: 2023

Teravmoon - Kuhu?
Teravmoon - Kuhu?

Artist: Teravmoon

Lugu: Kuhu?

Aasta: 2022

Teravmoon - Haige
Teravmoon - Haige

Artist: Teravmoon

Lugu: Haige

Album: Loodan, et sul pole paha meel

Aasta: 2021

Teravmoon - Põrgurattur
Teravmoon - Põrgurattur

Artist: Teravmoon

Lugu: Põrgurattur

Aasta: 2019

Teravmoon - Tõmbame Sae Käima
Teravmoon - Tõmbame Sae Käima

Artist: Teravmoon

Lugu: Tõmbame Sae Käima

Aasta: 2019