Ines

Ines andis koos oma bändiga 8.novembril välja uue singli “Taevasse”. Laulu muusika autorid on Raul Ojamaa, Rasmus Rändvee ja Eda-Ines Etti; sõnad kirjutasid Eda-Ines Etti ja Arch Veimer (1972-2023). “See on mitmetasandiline lugu, mis kannab endas mõtet, et erilisi inimesi meie eluteel tuleb osata hoida ja väärtustada. Kuigi jäljed, mille nad meie südameisse jätavad, on igavesed, on aeg nende seltsis alati piiratud,” kommenteeris lauljatar. “Ma väga loodan, et see lugu mõjub sulle tiivustavalt ning inspireerib märkama elu ilu ja maagilisi hetki.”
Jutu autor ja esmane lisaja:
Magnus - magnus@allstarz.ee 20.05.2002 - 10:55
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 08.11.2023 - 11:22
Eesti artist, Sooloartist, Pop

Eda-Ines Etti, artistinimega Ines, sündis 26. mail 1981. aastal Haapsalus. Elu esimesed esinemised said teoks juba kahe-kolme aastaselt, esimeseks tõmbenumbriks oli lastelaul "Tassi peal on kassike".

Mõned aastad hiljem kolis pere elama Väike-Maarjasse, kus Ines osales kohalikel lauluvõistlustel, kust ei õnnestunud kordagi lahkuda auhinnata. Ines ise peab seda algaja õnneks. Lisaks Väike-Maarja gümnaasiumile on Ines lõpetanud ka Rakvere muusikakooli klaveri eriala.

Esimene suurem saavutus oli noore laulja jaoks pääs Laurukarusselli televooru 1998. aastal. Aasta hiljem tuli lauluvõistlus "Kaks Takti Ette" ja teine koht. Sealt algas koostöö 2 QS Productioniga. Laujatar Maiken soovitas noort Eda-Inest kolmandaks liikmeks projekti Class Act, produtsentidele laulja meeldis ning salvestatigi kaks lugu. Class Acti esimene singel "Lift Me Higher" oli suhteliselt edukas.

Tee soolokarjäärile oli avatud. Mõni aeg hiljem salvestaski Ines 2 QS Productsioniga esimese soololoo "One & Only", millele järgnes koheselt hitiks saanud "Illusion of the Happiness".

2000. aastal võitis Ines Eurovisiooni Eesti finaali lauluga "Once in a Lifetime" ja saavutas Eurovisiooni lõppvõistlusel Stockholmis neljanda koha. Pärast Eurovisiooni jõudis "Once in a Lifetime" müügile rahvusvahelisele turule. See tõi Inesele hulgaliselt esinemisi kõikjal Euroopas.

2000. aasta lõpus ilmus Inese debüütalbum "Here for Your Love". "Once in a Lifetime" pärjati aga Parima raadioloo ja Parima tantsuloo tiitliga. Lauljatar ise peab suureks tunnustuseks 2000. aasta Eesti parima naisartisti tiitlit.

Eda-Ines'e järgmise CD ilmumisajaks oli 2003 aasta algus ning 03.novembril 2002 esitles ta oma uut singlit “Highway To Nowhere“ klubis Amigo. Sellel kontserdil kõlas uutest lugudest veel “Big Lie“ ning “Goodbye“. Kui plaadi esimene singel on Laisaar-Paulus-Kotkas tiimi kirjutatud siis Ines ise on oma uue plaadi lugude kaasautoriks ning just “Goodbye“ on tema enda loodud.

Järgmine album "15 magamata ööd" oli suures osas Downtown stuudiotes salvestatud ja eestikeelne album ilmus poelettidele 6. detsembril 2004. Soomes salvestatud kolmele loole lisaks salvestati ja produtseeriti Downtownis ülejäänud plaadimaterjal. Albumiga töötasid Hendrik Sal-Saller, Fred Krieger ja Arian Levin (produktsioon) ning Johannes Lõhmus (mixing). Albumi andis välja Bulldozer Records.

Eda-Ines on edukalt kätt proovinud ka muus vallas. Ta on teinud eduka debüüdi teles: juhtides menukaid saatesarju “Guinnessi rekordid” ja “Usu või ära usu!”, lisaks on Ines olnud saatejuhiks mitmetele laste laulusaadetele ning kaasa teinud koos Millingu ja Normaniga naljaseriaalis. Eelmisel suvel alustas neiu ka raadiotööga, mida jätkab ta tänaseni. Ka modellitöö pole Inesele võõras. Neiu on olnud modelliks mitmetele eesti prestiisikatele meediaväljaannetele, ka on ta reklaaminägu Soomes mobiiliteenuseid pakkuvale firmale Plusdial.

Inese uus taustabänd, kellega ta astus publiku ette esmakordselt mais raadio Sky Plus sünnipäevapeol, koosneb neljas toredast poisist. Lauljatari saadavad vend Ivo Etti bassikitarril, Erki Pärnoja kitarril, Magnus Pajupuu trummidel ja Siim Mäesalu klahvpillidel. Siim ja Ivo teevad kaasa ka "Ruffuses". Ines ise on bändiga väga rahul ning loodab koosseisuga veel pikaks ajaks kokku jääda. Talle on kindel seljatagune laval väga oluline.

2005 jõulude eel tuli Ineselt album "Uus päev", millel 10 lugu ning väljaandjaks taas Bulldozer Records. Ines kandideeris Eurolaul 2006 finaalis enda ja vend Ivo Etti loodud ballaadiga "Iseendale", mille võib leida ka uuelt albumilt "Uus Päev".

28.juulil 2006 asus Ines tuurile "Kolme lillekese juubel" koos Anne Veski ja Ita Everiga, mis jõudis 10-sse Eestimaa paika.

Edasi osales ta 2007 aasta Eurovisiooni Eesti eelvoorus looga "In Good and Bad", mille muusika ja sõnad on taas kahasse kirjutatud venna Ivoga.

2.juunil 2007 toimus Tartu laululaval kontsertfestival "Buzz 07", mille esinejate seas oli ka Ines. Augustis astub Ines üles koos Dave Bentoniga seitsmel kontserdil erinevates Eesti mõisates. "Mul on õnnestunud Davega siiamani ainult paaril korral koos laval olla. Dave pakkumine selliseks romantiliseks kontsertsarjaks oli väga meeldiv üllatus,“ lausus Ines. Esinemiste repertuaari enamuse moodustavad kõigile tuntud aegumatud duetid ning lisaks Inese ja Bentoni soololood. Artiste saadab viieliikmeline live-bänd.

Inesel tuli singel "Kustutame vead", mida saab kuulata ka www.myspace.com/edainesetti ning tema album "Kustutame vead" ilmus 06.12.2007, millel on kokku peaaegu tosin lugu. Kõlavad "Iseendale" ja mõned vanemad lood mida veel plaadil olnud pole, kõik eestikeelsed. Lisaks Inesele teeb plaadil häält Tanel Padar. Kõige uuem singel oli Ineselt "Keerlen".

30.novembril 2008 TV3 finaalsaates “Laulud tähtedega” selgus parim duo, kelleks osutus telefonihääletuse põhjal Valdo Randpere ja Eda-Ines Etti. Eda-Inese süda tuksub eraelus aga kiiremini oma uuele armastatule, portugallasele Francisco d'Orey'le.

2008 detsembris ilmus Inese singel "Täna" ja selle loo video oli üleval tema myspace'i fännilehel. Mai lõpus 2009 tuli teine plaadi singel "Öine linn". 2009 aastal oli kindel plaan valmis teha uus plaat. Laule kirjutasid nii Ines kui tema vend ja teised bändikaaslased. Avati taas ametlik koduleht ines.ee Eda-Ines Etti uus plaat "Kas Kuuled Mind" nägi ilmavalgust 12.detsembril 2009.

Juunis 2010 ilmutas plaadifirma Seksound tasuta allalaetava singli "Kuskil alati on olla hea". Suvehiti esitajaks on paljukordselt muusikaauhindadega pärjatud Eesti-Soome doktorpopi lipulaev Popidiot koos imelise Eda-Ines Ettiga.

Mais 2011 avaldas Ines singli "Tule – tule". Muusikavideo režisööriks on Talis Paide ja produtsendiks Helen Lõhmus, operaatoritena on õla alla pannud Tauno Sirel ja Erik Riikoja. 09.juulist on video üleval Inese Youtube kanalil.

Septembrist 2012 õpib Ines online-kursustel USA Berkeley ülikoolis laulukirjutamist, see hõlmab nii muusikat, vokaali, kui ka sõnu. Inese õpinguid rahastab Eesti Esitajate Liit.

Ines on olnud 2002 aastast alates tegev telesaatejuhina. Ines on jõudnud juhtida saatesarju "Guinnessi rekordid", "Tenerife", "Laulud tähtedega", "Eesti talent", "Usu või ära usu!" ja "Kodusaade" ning olnud eurolauluvõistluse ja Eesti muusikaauhindade jagamise õhtujuht.

Päris teiseks ametiks Ines saatejuhtimist aga nimetada ei taha. "Ei ole tarvilik asju sildistada, teletööd on siiski kõik seni olnud vaid projektid, mis tulevad ja lähevad, muusika on aga see, mis jääb mulle alati," ütles Ines.

30.augustil 2014 toimus Sõrve Säärel Muinastulede öö kontsert, mille laulis meeldejäävaks eksklusiivse akustilise kavaga Ines.

20.novembril 2014 tutvustas Ines Vikerraadios uut laulu "Põlen sinu sees", mille ta kirjutas juba mõnda aega tagasi. Esimest korda ilmus laul ingliskeelsena, kuid nüüd on laul saanud eestikeelse ja täiesti uue teksti. "Selline armas lugu mulle," kommenteeris Ines laulu, mis on sündinud ajal, mil ta sai üle loomingulisest kriisist.

15.jaanuaril 2015 toimus Nordea Kontserdimajas Eesti Muusikaauhinnad 2015, mida juhtisid Ines ja Ott.

25.juulil esines Ines neljandat korda toimuval Kloogaranna Festivalil.

Lauljatar Ines ja Põhja-Tallinna räppar Wild Disease said septembriks 2015 valmis ühise loo pealkirjaga "Tallinn". Lugu esitleti eksklusiivselt Raadio 2 saates "Eetris on Koit Raudsepp", kus see valiti hetke kõige kuumemaks looks. 27.septembril avaldati räppar Wild Disease’i ja lauljatar Inese ühislaulu “Tallinn” muusikavideo.

9.oktoobril 2015 esitas Ines raadios Sky Plus esmakordselt oma uut muusikapala “Maailm minu ümbert kaob”. Sügis möödub Inese sõnul kiirelt, sest valmimisel on uus plaat. Lauljatari bändis on nüüd ka uued liikmed: kitarri mängib Martin Jürman, trumme Kaspar Kalluste ja bassi Viljar Norman.

Ines postitas 4.oktoobril 2016 soundcloudi loo "Olgu Nii".

Ines laadis 20.juunil 2017 YouTube’i üles oma uue singli “Vii mind vii”. Laulu autoriks on Ines ise, miksis ja masterdas Siim Mäesalu Sonicmediast.

Ines oli külaliseseinejaks 13.veebruaril 2020 Tartus toimunud Eesti Laulu poolfinaalkontserdil, esitades 20 aastat vana euroloo "Once in a Lifetime".

18.juunil avaldas Ines uue loo “Kõik mis tahta võin”. Romantiline ja õrn pala räägib tõeliselt kaunistest mõtetest – tundub, et need on sündinud väga sügavatest tunnetest.

19.novembril 2020 sündis Inese perre pisipoeg Gustav. Inese lapse isaks on ärimees Mart Vips, kellega ta on olnud koos juba üle viie aasta. Ines ja Mart panid pojale nime oma vanavanaisade järgi, kes mõlemad olid Gustavid.

Eesti Laul 2022 esimese veerandfinaali otsesaadet juhtisid Tanel Padar ja Eda-Ines Etti ning see oli eetris 20.novembril.

2.jaanuaril 2022 võis Eda-Ines Ettit näha koos Mart Sanderiga juhtimas saadet "Viking Loto miljoniloos". Lauljannat ootas saates suur üllatus – Mart kinkis Inesele portree, mille oli temast ise maalinud. Ines oli enda sõnul jahmatusest keeletu. Lauljanna pühendas Mardile vastukingiks laulu "Vikerkaar", mis, nagu ta ise ütles, haakub maali taevassiniste ja roosakate toonidega.

Jaagup Tuisk avaldas 15.septembril uue singli “Tuhk ja tolm”, millele on oma vokaali lisanud ka eestlaste poolt armastatud lauljanna Ines. Värske laul sai kirjutatud ning salvestatud Helsingis koostöös produtsent Elias Hjelmiga. 18. septembril nägi Jaagupit ja Inest ETV saates “Hommik Anuga”.

14.oktoobril astus reket üles Tallinnas kontsertpaigas Vaba Lava, kus lõi erikülalisena kaasa ka Ines. Oktoobris eetrisse jõudnud TV3 suurt teleshowd "Tantsud tähtedega" asus juhtima armastatud lauljanna Eda-Ines Etti.

24.oktoobril esilinastus YouTube’is Jaagup Tuisk x INES "Tuhk ja tolm" muusikavideo, mille tegid 23-aastased kaksikvennad Raul ja Romet Esko ehk Eskobros.

30.detsembril avaldas reket koos Inesega uue loo, mis kannab nime “Et näha tõde”. Lugu räägib elust enesest: “Tõe nägemiseks on meil teadupärast endal kõik meeled olemas, aga mõnikord on ka kõrvalisest abist palju kasu. Ines näitab seekord mulle kuidas laulu peal särada,” kommenteeris reket. Singel anti välja reketi enda plaadifirma alt. Loo on produtseerinud Sergei Harhan ning miksinud ja masterdanud Bert Prikenfeld (Mindnote studio).

10.veebruaril 2023 nägi ilmavalgust Inese ja pop-elektroonilse duo Pur Muddi uus singel "Kõik mis sa teed", mis on uus versioon Inese laulust "Iseendale". Pur Muddi liige Joonatan Siiman kirjeldas, et "Iseendale" on saanud uue produktsiooni, viisi ja salmid. Samuti laulab Ines oma osa uutmoodi. Siiski loodab ta, et kuulajaid haarab ka äratundmisrõõm. Ines sõnas, et tal on hea meel, et lugu "Iseendale" uues kuues kuulajateni jõudis. "Pur Mudd on "Iseendale" laulus leidnud täiesti uue külje, lisanud sinna oma tunnet ja neile omast käekirja," kirjeldas ta.

Eesti Laulu finaalis 11.veebruaril esitasid Ines ja pop-elektroonilse duo Pur Mudd uut singlit "Kõik mis sa teed".

Terminaator, Smilers ja Ines astusid 30.augusti õhtul Alexela Kontserdimaja lavale ning tõid publikuni kolm erinevat muusikalist pilti, justkui mõnusa emotsionaalse rännaku läbi Eesti muusika. Kogu saadav tulu annetatakse sel kevadel meie seast lahkunud, muusikute hea sõbra Arch Veimeri fondi.

Sky Plus esitles: Pür Müdd & Friends @ Kultuurikatel 14.10. Koos bändiga olid laval Ines, Koit Toome, Gameboy Tetris, Grete Paia ja Emily J.

Ines andis koos oma bändiga 8.novembril välja uue singli “Taevasse”. Laulu muusika autorid on Raul Ojamaa, Rasmus Rändvee ja Eda-Ines Etti; sõnad kirjutasid Eda-Ines Etti ja Arch Veimer (1972-2023). “See on mitmetasandiline lugu, mis kannab endas mõtet, et erilisi inimesi meie eluteel tuleb osata hoida ja väärtustada. Kuigi jäljed, mille nad meie südameisse jätavad, on igavesed, on aeg nende seltsis alati piiratud,” kommenteeris lauljatar. “Ma väga loodan, et see lugu mõjub sulle tiivustavalt ning inspireerib märkama elu ilu ja maagilisi hetki.”

Faktid

Saateansambel:
Raul Ojamaa - kitarr
Siim Mäesalu- klahvpillid
Viljar Norman- bass
Kaspar Kalluste- trummid, klahvpillid

Eda-Ines Etti on sündinud 26.mail 1981. aastal Haapsalus
Inese lapsepõlvekodu on Väike-Maarjas
Eda-Inesel on ema Tiina, isa Avo, vend Ivo ja poolõde Kristel
Poeg Gustav sündis 19.11.2020, isa Mart Vips

Ines on lõpetanud Väike-Maarja Gümnaasiumi ja Rakvere Lastemuusikakooli klaveri eriala
Ines on 175 cm pikk
lemmik loom on koer
lemmik auto on väike Mini Cooper
vaieldamatu lemmik laulja on Sheryl Crow

Muud huvitavat

Seotud videod

Ines - Tule-Tule
Ines - Tule-Tule

Artist: Ines

Lugu: Tule-Tule

Aasta: 2011

Režissöör: Talis Paide