Nädala pilt: 39.nädal 2014



25.septembril suri 64-aastasena legendaarne laulja ja muusikapedagoog Jaak Joala.

Lapsepõlves põhiliselt automootorite vastu huvi tundnud Jaak Joala alustas muusikateadlasest ema ja muusikust isa soovil flöödiõpinguid, kuid tema kutsumus ja andekus avanesid hoopis levimuusika valdkonnas.

Lauljana hakkas Joala tuntust koguma juba varajases nooruses – 16-aastaselt esines ta helilooja Olav Ehala ansambliga Kristallid esmakordselt ETV-s ning 18-aastaselt lõi bassimängija ja lauljana kaasa populaarses ansamblis Virmalised.

Jaak Joala oli armastatud esitajaks paljudele tollastele tuntud laulukirjutajatele, kelle arvukat loomingut ta läbi aastakümnete esitas ja meist paljude südamesse laulis. Oma aastakümneid kestnud muusikukarjääri jooksul oli ta üks hinnatumaid ja säravamaid lauljaid nii Eestis kui ka endises Nõukogude Liidus.

Jaak Joala on ise kunagi öelnud, et levimuusika muutus tema jaoks igavaks. "Kõik on läbi nämmutatud, ma ei näe seal enam midagi uut. Mitte selles mõttes, et see oleks halb või paha, aga võib-olla ma olen ülekasvanud ja see ei paku mulle enam midagi," rääkis ta.

Viimased 15 aastat tegeles Jaak Joala Eesti Esitajate Liidu juhatuse esimehena lauljate huvide edendamise ja popmuusika arendamisega Eestis. "Jääme mäletama Jaak Joalat kui anderikast isiksust, suurepärast muusikut ja head sõpra," teatas EEL.

Jaak Joala saadeti viimsele teekonnale 1.oktoobril Tallinna Metsakalmistu kabelis avatud mälestusteenistusel ning muusikuga said hüvasti jätta kõik, kellele Joala looming on palju tähendanud.