Alice Cooper

Alice Cooper annab kontserdi 31.juulil 2017 Leedus Trakais, Trakai linnuses. Juulis tuleb ka uus album "Paranormal".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 10.07.2005 - 21:56
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 11.05.2017 - 02:09
Välismaine artist, Sooloartist, Rock

Alice Cooper alias Vincent Damon Furnier sündis 4. veebruaril 1948. aastal Detroidis, ja oli kirikuõpetaja poeg. Ta kolis noorena Phoenixisse, Arizona osariigis ja elab seal siiani. Kuuekümnendate lõpul võttis endale nimeks Alice Cooper. 1970. aastatel sai ta kuulsaks enneolematute lavashowdega. Showdel võis näha igasugu jubedusi – alates ämblikest ning lõpetades elektritooli ning giljotiiniga. Oldi kindel, et tegu ei ole ikka päris normaalse mõistusega inimesega. Arvati, et ta on mingisugune hull saatanakummardaja. Koolis sattus ta õpetajatega vaenujalale. Lisaks tegi ta koolilehte ja kirjutas luuletusi. Hiljem asus õppima kunsti ja kunstiajalugu.

Tõsisem pööre tema ellu tuli 1975. aastal "Welcome To My Nightmare" turnee ajal, kui Cooper armus endast üheksa aastat nooremasse Sherylisse, oma show ühte tantsijannasse. 1976. aastal mindi kokku ning abielu on püsinud siiani. Seda, et Cooper suur õllesõber oli, teavad kõik. Õllega asi siiski ei piirdunud ja edaspidi sai Cooperist tõeline alkohoolik. Kahel korral pidi ta selletõttu viinaravile minema ning sattus korra ka psühhiaatriahaiglasse. Seejärel pööras laulja oma elus uue lehekülje.

Nüüdseks on Vincent Furnier süvausklik kristlane ja truu abielumees, olles viimased kaheksateist aastat karsklane ja hoolitsev isa oma kolmele tütrele. Samuti müüb ja ostab klassikalisi autosid ning ta on alati oodatud külaline Hollywoodi pidudele.

Vincent Furnier’i muusikukarjäär algas 1962. aastal kooliansamblis The Earwigs. Pärast bändi koosseis ja nimi muutusid, ning sellest sai The Spiders. Furnier sai inspiratsiooni 1964. aastal toimunud Rolling Stones’i kontserdist. Nimelt, nägi ta Mick Jaggeri esinemist ja bändimeeste pillimängu, aga lavashow’d polnud ollagi. Nii tuligi tal mõte, et võiks kasutada oma esinemistel vägevat lasershow’d ning eriefekte. The Spiders võitis 1965. aastal USA noorte bändikonkursi “The Battle Of Bands”.

Enne kui Vincent Furnier vahetas oma nime Alice Cooperi vastu välja, vahetati ka bändi nime. Uueks nimeks sai The Nazz. 1968 aastal nimetati band umber Alice Cooper’iks ning siia kuulusid veel Michael Bruce (soolokitarr), Dennis Dunaway (basskitarr), Glen Buxton (soolokitarr) and Neal Smith (trummid). 1969. aastal sõlmiti leping Frank Zappa plaadifirmaga ja ilmus esimene album “Pretties For You”. Sel samal aastal soojendasid nad bändi The Doors. Kuid toimus ka läbikukkumine – album “Easy Action” põrus täielikult. Kuid teismeliste hulgas muutus laul “I’m Eighteen” koheselt lööklauluks. Algas Cooperi võidukäik.

Fantastiliselt edukale plaadile “Billon Dollar Babies” (1973) järgnenud samanimelisel tuuril tükeldati plastikust nukke. Pärast tuuri läksid Cooper ja ta band lahku. Cooper hakkas algust tegema soolokarjääriga. “Welcome To My Nightmare” ongi jäänud ta parimaks albumiks, sealt pärineb kaunis ballaad “Only Women Bleed”. Järgnevad show’d olid enneolematud. Tantsivad koletised, hiidämblikud jpt koledused.

Vahepeal sattus Cooper viinaravile ja oli ka mõnda aega psühhiaatriahaiglas. 1983. aastal sai ta lõpuks oma joomise maha jäetud. Metalne “Constrictor” ja tema 25 000 pealtvaatajaga kontserdid viisid mehe taas kõrgustesse. 1987. aastal ilmus üks hevilik lugu “Raise Your Fist And Yell”. Paari aasta pärast nägi ilmavalgust pop-rockilik lugu “Trash”.

1991. aastal tuli välja album “Hey Stoopid”, sealt leidus palju häid palu. 1994. aastal ilmunud “The Last Temptation” polnud head minekut. “The Life And Crimes Of Alice Cooper”, mis ilmus 1999. aastal, sisaldas ka paari The Spidersi lugu. Viimased plaadid Alice Cooperilt on 2000. aasta “Brutal Planet” ja 2001. aasta “Dragontown”.

“The Hollywood Chamber of Commerce” andis 2. detsembril 2003 Alice Cooperile üle tema enda tähe “Walk of Fame’il.”’ Alice Cooper tuli ka isiklikult tseremooniaks kohale. 70. aastatel šokeeris Alice Cooper publikut transvestismi ja muude seksuaalväärastustega. Mees armastas laval demonstreerida giljotiinide ja elektritoolide kasutamist elusuuruses nukkudel. Ühel show’l oli ta väidetavalt tükeldanud elusat kana.

Alice Cooper on andnud kontserdi Tallinnas, Lauluväljakul 13. juunil 2000. aastal. Kontserdi nimi oli Live From The Brutal Planet, mis tõi kohale ligi 10 000 inimest. Ning nüüd tuli Cooper taas Eestisse 7. augustil 2005. Esinemine oli Haapsalu Lossihoovi tuur Dirty Diamonds raames, mis oli ka Alice juulis 2005 ilmunud uue LP nimeks.

08.novembril 2005 tuli veel DVD "Good To See You Again". 2. detsembril 2007 esines legend Saku Suurhallis.

Jaanuaris 2007 alustas Alice taas järgmise heliplaadiga tööd ning USA-s on see lubatud välja anda 29.juulil 2008. Albumi "Along Came A Spider" kaasprodutsentideks on Greg Hampton ja Danny Saber Los Angelesist ning albumil on 11 lugu, mis kõik kuulamiseks üleval artisti MySpace lehel. 2008 aasal toimus Cooperil tuur "Psycho Drama".

Digitaalse meedia firma Shout! Factory asus müüma Alice singlit "Keepin’ Halloween Alive", mis tuli 2009 aasta samanimelisel päeval. Refrään oli teemakohane: ‘I’m keepin’ Halloween alive, baby, 3–6–5’... and I mean it!”

12.mail 2011 algas No More Mr. Nice Guy Tour, mille kontsertidel kõlavad ka uue, 12.septembril 2011 ilmunud albumi "Welcome 2 My Nightmare" lood. 15 uut lugu sisaldavalt plaadilt tuli 22.augustil 2011 singel "I'll Bite Your Face Off", mille b-pooleks samuti uus lugu "Caffeine".

Alice 2012 aasta tuuri saatebändi kuulusid kitarristid Ryan Roxie ja Tommy Henriksen ning veetlev naine Orianthi Panagaris, trummidel mängis Glen Sobel ja basskitarril Chuck Garric.

15.märtsil 2013 avaldas Alice, et plaanivad koos produtsendiga Bob Ezrin luua klassikaliste rocklugude kaveritealbumi. Esimeste lugudena on välja valitud the Doors "Break On Through," the Beatles "Revolution," the Who's "My Generation" ja Jimi Hendrix's "Foxy Lady".

9.oktoobril 2013 leidis aset Nokia Kontserdimajas "Alice Cooper Live! Raise The Dead". Alice laulis just selle kontserdi jaoks loodud dekoratsioonide keskel oma rohkem kui 30 aasta pikkuse rokkarikarjääri parimaid palasid.

26.mail 2014 tuli müügile dvd "Super Duper Alice Cooper", millel üle kahe tunni materjali.

11.juunil 2015 pärjas metallimusa ajakiri Kerrang Londonis toimunud auhinnatseremoonial Alice Cooperit Legendi auhinnaga.

11.septembril 2015 tuli Alice Cooper välja klaveritest koosneva albumiga "Hollywood Vampires" ning selle produtseeris Bob Ezrin. Plaadi 13-s loo löövad kaasa Paul McCartney, Dave Grohl, Johnny Depp, Joe Walsh, Slash ja Brian Johnson.

15.02.2016 Grammy galal esines supergrupp Hollywood Vampires koosseisus Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry, Duff McKagan. Esitamisele tuli uus lugu "As Bad as I Am" bändi Motörhead tribuut Lemmy Kilmister mälestuseks.

Alice Cooper järgmisel albumil saab kokku bändi algne koosseis Detroiti rokkaritest, trummar Neil Smith, kitarrist Mike Bruce ja bassimees Dennis Dunaway. Trummide taha istub Larry Mullen Jr. U2-st.

Alice Cooper annab kontserdi 31.juulil 2017 Leedus Trakais, Trakai linnuses. Juulis tuleb ka uus album "Paranormal".

Faktid

Nimi: Vincent Damon Furnier
Lavanimi: Alice Cooper
Sündis/koht: 4. veebruar 1948 / Detroit
Abikaasa: Sheryl (1956), pulmad olid 20.03.1976
Tütred: Calico (1981), Dashiel (1985), Sonora Rose (1992)
Vanemad: Mick Furnier, Ella Furnier
Õed/vennad: vanem õde Nicola (1946)
Hirmud: ta vihkab nõelu
Kogub autosid ja antiikseid kelli.

2014 aasta saatebänd:
Ryan Roxie (s. 01.12.1965) - kitarr
Tommy Henriksen (s. 21.02.1966) - kitarr
Nita Strauss (s. 07.12.1986) – kitarr
Chuck Garric (s. 16.05.1967) - basskitarr
Glen Sobel - trummid


Diskograafia

1969 “Pretties For You”
1970 “Easy Action”
1971 “Love It To Death”
1971 “Killer”
1972 “School’s Out”
1973 “Billion Dollar Babies”
1973 “Muscle Of Love”
1974 “Greatest Hits”
1975 “Welcome To My Nightmare”
1976 “Goes To Hell”
1977 “Lace And Whiskey”
1977 “The Alice Cooper Show”
1978 “From The Inside”
1980 “Flush The Fashion”
1981 “Special Forces”
1982 “Zipper Catches Skin”
1983 “Da Da”
1986 “Constrictor”
1987 “Prince Of Darkness”
1987 “Ladies Man”
1987 “Raise Your Fist And Yell”
1989 “Trash”
1989 “The Beast Of Alice Cooper”
1991 “Hey Stoopid”
1992 “Alice Cooper Live”
1992 ”Alice Cooper At The Whiskey A Go Go 1969”
1993 “Home To Mother”
1994 “The Last Temptation”
1995 “Classics”
1997 “A Fistful Of Alice”
1997 “A Nice Nightmare”
1998 “Freedom For Frankenstein: Hits and Pieces”
1998 “Poison”
1999 “Super Hits”
1999 ”The Life And Crimes Of Alice Cooper”
2000 “Brutal Planet”
2001 ”Billion Dollar Babies (Deluxe Edition)”
2001 “The Definitive”
2002 “The Essentials”
2002 “Dragontown”
2002 “Dragontown (Special Edition)”
2002 “Dragontown Tour Edition”
2002 “Welcome To My Nightmare (Deluxe Edition)”
2003 “The Eyes Of Alice Cooper”
2004 “School's Out & Other Hits”
2005 “Dirty Diamonds”
2008 "Along Came A Spider"
2011 "Welcome 2 My Nightmare"

Muud huvitavat