KoRn

20.oktoobril 2023 avaldas trio Stillwell loo "Cynical" Hector Romero animatsioonidega video.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 23.08.2002 - 14:37
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 21.10.2023 - 11:56
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Vihased mehed, kes moodustavad ansambli Korn, on olnud üheks 90-ndate aastate populaarsemaid uusi tulijaid, kelle edu algas toetumisel undeground fännidele kuni tõusuni MTV soosituimaks videokuulsusteiks. Ent mingem tagasi aastasse 1992 kui Californias Bakersfieldis tekkis heavy metalli bänd nimega LAPD kuhu kuulusid kitarristid James "Munky" Shaffer ja Brian "Head" Welch, basskitarrist Reginald "Fieldy" Arvizu ning trummar David Silveria. Peale LP valmimist andsid need neli kinga oma lauljale ning kutsusid endaga ühinema bändi Sexart solisti Jonathan HIV Davis’e ning nimeks võttis uus ansambel omale Creep. Kui bänd liikus edasi lähemale Los Angelesele paika nimega Huntington Beach, muudeti nime ning nii sündiski Korn.

1994.aastal anti välja esimene LP nimega “Korn“ ning samas asutati end kaheks aastaks kontsertreisidele koos selliste kuulsustega nagu Ozzy Osbourne, 311, Marilyn Manson, KMFDM ning Megadeth. Kahe aasta jooksul kasvas neil oma fännide kogudus ning nende esimest plaati osteti pea 700 tuhat koopiat. 1996 aasta oktoobris sai ansamblist esimene teerajaja, kes reklaamis oma albumit “Life Is Peachy“ live’ina internetis ning produtsendi Ross Robinsoni abiga jõuti rockiedetabelites kolmandale positsioonile. Rohket edu aitas kindlustada raadiotest leierdatav singel "A.D.I.D.A.S.". Teine lugu „“Shoots And Ladders“ kandideeris järgmisel aastal juba Grammy auhinnale parima metalesituse kategoorias. Ometi tuli võtta kontsertidega tuure maha, sest kidrameest Shafferit vaevas meningiit.

1998. aasta augustis järges album “Follow The Leader” koos hittsingliga "Freak On A Leash." Kohe esimesel nädalal tõusis LP Billboardi albumiedetabelis kohale #1. Oktoobris tõusis aga skandaal, sest laulja Jonathan olevat gay kuna mukib ennasty liiga palju. Lauljat ennast ajas see pull naerma ning ajakirjandus jättis ta rahule ning ajakiri Rolling Stones lugejad valisid ansambli selle aasta parimaks metallibändiks. Järgmisel aastal kõlas nende lugu „“The Camel Song“ filmis End Of Days.

1999 aasta novembris ilmus LP “Issues“, mida Davis iseloomustab kui nende kõige süngema soundi ja emotsionaalseimate laulutwkstidega albumit. Ansambel nautis jätkuvat kuulsust ning üllatavalt kergelt tuli jällegi #1 koht plaatide edetabelis. Seekord pakuti rasket kitarrisoundi loos “4 U“. Ometi juhtus jälle kontsertidega äpardus, sest Silveria vigastas oma käerandme ühel showl Põhja-Dakotas. Seda enam asetati nüüd põhirõhk videotele ning "Falling Away From Me" kandideeris MTV parima rokkvideo auhinnale.

11.juunil 2002 anti lõpuks välja kauaoodatud viies LP “Untouchables”, millest sai kümme aastat tegutsenud bändi tipptasemel tehtud töö, sajaprotsendiline, tõupuhas ja algupärane. Üha kiirem, võimukam, viisiküllasem, lüürilisem, iroonilisem, vabam ja iseäralikum kui varasemad albumid. Juba kahe nädalaga osteti plaati miljon eksemplari ning esimene singel “Here To Stay“ võitis Kanda MuchMusic videoauhindade jagamisel parima välismaise ansambli auhinna. Korni teiseks singliks sellelt plaadilt saab augusti lõpus ilmuv “Thoughtless”.

Korn on teatanud juba uue plaadi tulekust suvel 2003 ja see ilmub Epic Recordsilt. 23.juunil paisati raadiotesse mängimiseks uus lugu nimega “Did My Time“, mis kõlab uues filmis “Laura Croft Tomb Raider: Cradle Of Life“ (esilinastub 25.juulil). Kuigi filmimusast lastakse välja ka soundtrack, ei kuule me sellel Korni lugu vaid see ilmub eraldi singlina Sony Music’ult 22.juulil 2003. Praegu pole veel isegi teada, kas lugu hakkab kõlama Korni järgmisel albumil, igatahes on singlil ka b-pool ja selleks on lugu “One“.

KoRn uus LP “Take a Look in the Mirror” ilmub Euroopas 24.novembril 2003 ning siin on kokku 14 lugu. Plaat osutab bändi olevat elu vormis - karmim kui kunagi varem ning selle on produtseerinud laulja Jonathan Davis. Lood on salvestanud samuti tema stuudios ning plaadi annab välja Epic Records Sony Music all. Järgmise singlina antakse välja plaadi esimene lugu "Right Now" ning plaadil kõlab juba tuttava loona ka eelmine singel "Did My Time". Külalisena astub seekord üles räppar Nas, kellega esitatakse lugu “Play Me“ ning kõlab see plaadil kaheksandana. Piiratud aja jooksul on saada Limited Edition esmapress, kuspeal olev bonus-DVD sisaldab 30 minutit videoid, live-materjali ning behind-the-scenes värki. Momendil saate videot loost "Right Now" vaadata ansambli ametlikult kodulehelt ning lisame siia, et tegemist on multikaga, mis sisaldab "Lloyd" by Spike & Mike animatsioone.

Teine singel plaadilt “Take a Look in the Mirror“ antakse UK-s välja 22.märtsil 2004 ning see on “Ya'll Want A Single“. Protestiks plaadifirmade ülemvõimu vastu muusikute üle, räägib lugu ning selle vapustav video singlite kurvast saatusest. Suletud plaadipoes märatsevad ansambli liikmed lammutavad riiuleid ning peksavad singliplaate puruks ning kogu see pull läks maksma 150 tuhat dollarit ja kokku lõhuti 20 tuhat plaati. Video autoriks on Andrews Jenkins ning seda võib näha ansambli ametlikul lehel.

Kolmas singel viimaselt plaadilt on "Everything I've Known" nagu on teatanud laulja Davis ning lugu kommenteerib ta kui kõige personaalsemat ja oma lemmikut. Loydd’s Lunchbox on uue video autor ning see on tehtud jällegi arvutiga, video esmaesitlus oli 22.mail 2004.

2004 sügisel annab bänd välja fännidele albumi “Korn Greatest Hits Volume 1“, et poleks vaja kõiki kuute plaati kogu aeg kaasas tassida. Plaadil kuuleb ansambli oma loomingule lisaks veel fantastilisi covereid nagu Pink Floyd "Another Brick in the Wall" ning Cameo "Word Up", millest tuleb ka esimene singel. Plaadil on kokku 19 lugu ning selle ilmumisajaks väidetakse 18.oktoobrit.

10.oktoobril 2004 leidis aset Havaii Kona saarel kena pulmapidu ning abiellu astusid Jonathan Davis ning 25-aastane modellist iludus Deven Davis. Paarike ootab juba ka last, kes sünnib märtsis 2005.

Järgmise ansambli stuudioplaadi produtsendiks on kutsutud Dallas Austin, kes on kuulsust aidanud koguda seni sellistel artistidel kui Madonna, Michael Jackson ning TLC. Igatahes on kokku väga kahtlane kooslus. Parem uudis on hoopiski dvd tulek, millel live-esinemised läbi aastate Projekt Revolution sarjast.

2005 aasta veebruari lõpus teatas bändi kitarrist Brian 'Head' Welch, et lahkub ansamblist ja pöördub ära jumala poole. Peale seda uudist teatas Jonathan Davis, et uut liiget bändi ei võeta ning jätkatakse neljakesi.

KoRn on koverdanud Public Enemy loo "Fight the Power", mis kõlab uue filmi "XXX: State of the Union" soundtrackil ja loos lööb räpparina kaasa. Xzibit. Film esilinastub 19.04.05 ja peaosa mängib siin Ice Cube.

18.märtsil sündis Jonathan Davisel poeg, kes sai nimeks Pirate Howsmen Davis. Jonathan peab seda heaks märgiks, sest ka tema esimene poeg Nathan sündis 18.oktoobril 9 aastat tagasi ja kuupäevade kokkulangemine on ilmne.

Järjekordse uudisena on ansambel lindistanud mõningad demod uuele plaadile, millel mängib soolokitarri kunagine Evanescence kitarrist Ben Moody. KoRn riputab demod üles oma kodulehele ning kui fännidele need meeldivad, siis võibki juhtuda, et Ben Moody'est saab nende uus kitarrist. Juuniks 2005 oli meestel plaadile lindistatud kõik 20 lugu ning esimest singlit on oodata augustis.

Juuli lõpus teatas ansambel, et nende tuleval UK/Europe turneel mängib soolokitarri bändi Otep mees Rob Patterson, kes on vaid kontsertkitarrist, mitte bändi ametlik liige.

Korn sõlmis uue plaadilepingu seekord Virgin/EMI alla ning järgmise albumina tuli 21.novembril 2005 15-looline plaat nimega "See You on the Other Side". Esimene singel bändi juba seitsmendalt plaadilt oli "Twisted Transistor". Singli video võeti üles 05.oktoobril ning siin mängivad bändiliikmeid tuntud räpparid Lil Jon, Snoop Dogg, Xzibit ja David Banner. ”See You On The Other Side” albumiga on Korn saanud uue kõla, sest meloodilise poole eest on nüüd vastutav kitarrist Munky. Muutus on toonud lugudesse uusi elemente j ateinud Kornist ühtsemalt mängiva bändi. Albumist on saadaval ka limited edition, mis sisaldab lisadena kolme varem avaldamata lugu, kaht remixi ning kaht live videot uutest lugudest.

"Coming Undone" oli järgmine video ja singel Korn viimaselt albumilt. Cd-Maxi sisaldas nimiloole lisaks ”See You On The Other Side” limited editionil olevat laulu ”Eaten Up Inside” ja live-versiooni loost ”Twisted Transistor”.

05.mail 2006 tuli SonyBMG alt ansambli vanemate lugude kogumik "Live And Rare", millel 11 lugu on live ja kaks lugu rare.

20.juunil 2006 tuli välja Korni dvd "Live on the Other Side", millel näeb 2005 aasta sügisel antud kontserti Hammerstein Ballroom'is kui New Yorkis esineti viimase albumi ilmumise järel. Augustis 2006 estleti Korn "Liar" animatiseeritud videot.

02.oktoobril 2006 teatas bänd, et nad on asunud taas stuudioplaati lindistama. Samas hakkab Jonathan Davis mängima õudusfilmis "Job" peaosalist, usuhullust sarimõrvarit. Filmivõtted algavad detsembris Texases ja rezissööriks on John Gray.

09.detsembril 2006 mängis ansambel sisse 14 akustilist lugu telesaatesse MTV "Unplugged" ning albumile jõudsid need 20.veebruaril 2007. Külalistena osalesid Amy Lee bändist Evanescence loos "Freak On A Leash" ja ansambel The Cure loos "Make Me Bad / Come Back". Albumil kõlab ka Radiohead kaver "Creep".

16.mail 2007 esitleti raadiotele järgmist singlit "Evolution" mida võib kuulda ka Korn myspace lehelt. Singlile lisab särtsu koomiliste lisanditega Dave Aude Remix. "Evolution" pärineb bändi kaheksandalt ja seekord nimetut stuudioplaadilt, mis ilmus 30.juulil 2007. Albumil ei mängi enam trumme David Silveria vaid bändi Missing Persons trummar Terry Bozzio, keda aga ei näe esinemas KoRn kontsertidel. Kuni oktoobrini 2007 on live-trummariks Slipknot/Ministry’s Joey Jordison. Teine singel albumilt oli novembris 2007 ilmunud "Hold On".

KoRn esines Eestis 10.veebruaril 2008 Saku Suurhallis. Tallinna jõudis Korn oma mullu ilmunud nimetut albumit tutvustava tuuri käigus, suurhallitäis rahvast rokkis.

Aprillis 2008 andis KoRn oma “nimetust” albumist välja uue versiooni, millel uus lugu “Haze”, "Hold On" 5 videot ja HAZE videomängu treiler.

Korni kidramees James “Munky” Shaffer teatas, et 08.augustil 2008 ilmub tema uue bändi Fear and the Nervous System debüütplaat. Lisaks Munkile on bändis bassimees Billy Gould (Faith No More, Brujeria), Wes Borland (Limp Bizkit, Black Light Burns) teisel kitarril ja Brooks Wackerman (Bad Religion, Tenacious D) trummidel ja löökriistadel. Veel annavad oma panuse kitarrist Leopold Ross ja klahvkamängija Zach Baird.

Septembris 2008 teatas Jonathan Davies, et nad teevad mõneks ajaks ansambliga pausi. "See pole lõpp või midagi sellist, saame ikka läbi. Kui me kõik oleme valmis, saame taas kokku ning teeme seda jälle," ütles muusik. "Meil on vaja lihtsalt patareisid laadida ning taas näljaseks saada."

Endine kidramees Brian "Head" Welch jõudis ka sooloplaadini ning 08.detsembril 2008 tuli temalt plaat "Save Me From Myself" firmalt Soulfood Music Distribution (Sony). Plaadi esimene singel oli "Flush", mille müüki alustas iTunes 08.juulil.

Juulis 2009 teatas Korn järgmise plaadi salvestamistest ning see on nende esimeste plaatide sound. Koosseisus on HIV, Fieldy, Munky ja trummar Ray Luzier. Plaadi produtsendiks on Ross Robinson. 31.märtsil 2010 teatas Roadrunner Records plaadilepingust ning albumi nimeks "Korn Iii - Remember Who You Are" ning plaadile mahub 11 lugu. Esimeseks singliks oli "oildale (leave Me Alone)". Plaat ilmus tavaversioonis 13.juulil 2010, lisaks tuli veel kolme lisalooga plaadi Special Edition koos DVD-ga. Teiseks singliks teatati 03.septembril 2010 "Let the Guilt Go".

Juba 2009 aastal alustas Jonathan Davis tööd oma sooloalbumiga, mille muusika on väga erinev ja meenutab Peter Gabrieli. 2011 jaanuaris anti stiilinäidetena aimu kolme looga "Final Days", "Happiness" ja "Medicate".

Bändi kümnenes album tuleb mõjutustega dubstepist. Selleks kaasati seitse dubstep produtsenti. Esimese loona mais 2011 striimitud “Get Up” produtseeris Skrillex. Lugusid kirjutasid veel Excision, Datsik, Noisia, Kill the Noise ja 12th Planet.

Plaat "The Path of Totality" ilmus 06.detsembril 2011 Roadrunner alt ning sisaldab 11 lugu. 17.novembril esitleti singlit "Sanctuary".

19.veebruaril 2012 andis Korn välja remiksidega digisingli "Narcissistic Cannibal". Euroopa turnee algas Pariisist 12.märtsil. 23.märtsil 2012 esitleti singlit "Chaos Lives In Everything". 08.mail 2012 pandi üles video loole "Way Too Far".

10.septembril 2012 jõudis müügile CD/DVD "Live At The Hollywood Palladium", millel materjal ansambli viimaselt albumilt. Kontserdile olid kaasatud dubstep produtsendid Skrillex, Excision, Datsik, Downlink, Kill the Noise ja 12th Planet.

Aastal 2013 oldi stuudios, seekord produtsendiks Don Gilmore ning taas kuuleb kitarril Brian “Head” Welch'i. Plaat "The Paradigm Shift" ilmus 1.oktoobril ja kuulda saab 13 lugu. Esimest videot "Love & Meth" esitleti 17.oktoobril VEVOs.

6.veebruaril 2014 tuli “Spike in My Veins” muusikavideo, milles avaldatakse omi arusaami tänapäeva meedia üle.

Korn andis oma 12-ndat stuudioalbumi "The Serenity Of Suffering" välja 21.oktoobril 2016. Singel "Rotting in Vain" ilmus 22.juunil ning 22.augustil avaldati 11-loolise plaadi avaloo "Insane" video. 27.septembril ilmus singel "A Different World" koos Slipknot vokalisti Corey Tayloriga, millele valmis lisaks video. 26.oktoobril tuli bänd välja loo "Take Me" videoga.

6.juunil 2017 avaldati viimase albumi loo "Black Is the Soul" video. 16.juuil algab The Serenity of Summer tuur koos bändiga Stone Sour.

Jonathan Davis avaldas 25.jaanuaril soololoo “What It Is“ muusikavideo. Lugu kõlab "American Satan" soundtrackil. Lugu oli esimeseks singliks Sumerian Recordsilt 25.mail 2018 ilmunud laulja 13-looliselt sooloplaadilt "Black Labyrint". 11.mail avaldas ta loo "Basic Needs".

13.septembril 2019 ilmus Roadrunner Recordsilt Korn uus album "The Nothing", kus kõlab 13 lugu. Esimesena avaldati 26.juunil "You’ll Never Find Me" ning teisena 2.augustil “Cold”. 6.septembril tuli välja singel "Can You Hear Me".

20.märtsil 2020 avaldas KORN "Can You Hear Me" muusikavideo, mille lavastas Adam Mason ja produtseeris Elizabeth Mason.

16.septembril 2020 ilmus trio Stillwell viie looga EP ""Supernatural Miracle". Bändis on laulja ja kitarrist Q-Unique, P-O-D. trummar Wuv ning Korn'i bassimees Fieldy. 20.novembril tuldi välja loo “You Don’t Wanna Know” muusikavideoga.

Brian "Head" Welch's projekt LOVE AND DEATH andis 12.veebruaril 2021 välja 10-loolise albumi "Perfectly Preserved". 8.jaanuaril avaldati singel "White Flag", kus laulab Ryan Hayes.

19.veebruaril tuli trio Stillwell välja loo "Alright Alright" muusikavideoga.

Jonathan Davis kirjutas loo "Elex", mis kõlab videomängus "Elex II".

4.veebruaril 2022 ilmus KoRn uus album "Requiem". Üheksa looga plaadi singel "Start The Healing" tuli välja 11.novembril. Muusikavideo autoriks oli Tim Saccenti. Teise singlina ilmus 13.jaanuaril "Forgotten" ning 2.veebruaril esitleti lugu "Lost In The Grandeur".

21.aprillil avaldas bänd "Worst Is On Its Way" muusikavideo, mille lavastasid Craig Bernard ja Culley Bunker.

21.oktoobril 2022 ilmus trio Stillwell loo "Rock the House" muusikavideo. Bändis on laulja ja kitarrist Q-Unique, P-O-D. trummar Wuv ning Korn'i bassimees Fieldy.

3.veebruaril 2023 andis Korn välja viie looga "Requiem Mass" EP, millel kõlavad lood on salvestatud aastatagul Los Angelesi kontserdil.

Kitarrist James “Munky” Shaffer ja helilooja Chris Hunt moodustasid elektromusa projekti Venera ning 13.oktoobril on oodata debüütalbumit. 26.juulil toodi välja singel "Swarm" ning 16.augustil järgnes “Hologram (ft. VOWWS)”.

20.oktoobril 2023 avaldas trio Stillwell loo "Cynical" Hector Romero animatsioonidega video.

Faktid

Nimi: Jonathan Houseman Davis
Hüüdnimi: HIV
Koht Bändis: Laulja, torupill
Sündis/koht: 18. jaanuar 1971 / Bakersfield , Kalifornia, USA
Poolvend: Mark Davis
Isa: Rick Davis
Õde: Alyssa Davis
Pojad: Nathan Houseman Davis (sünd. 18.oktoober 1996);
Pirate Howsmen Davis (sünd. 18.märts 2005)
Abikaasa: Deven Davis (abiellusid 10.oktoobril 2004)

Nimi: Reginald Arvizu
Hüüdnimi: Fieldy
Koht Bändis: Basskitarrist
Sündis/koht: 02. november 1969 / Kalifornia, USA
Naine: Shela Arvizu
Tütar: Serena R ae
Tütar: Olivia

Nimi: James Shaffer
Hüüdnimi: Munky
Koht Bändis: Kitarrist
Sündis/koht: 06. juuni 1970 / Rosendale , Kalifornia, USA

Nimi: Raymond Luzier
Hüüdnimi: Ray
Koht Bändis: Trummar
Sündis/koht: 14. juuni 1970 / Pennsylvania

Nimi: Brian Welch
Hüüdnimi: Head
Koht Bändis: Kitarrist
Sündis/koht: 19. juuni 1970 / Torrance , Kalifornia, USA
Naine: Rebekkah Welch
Tütar: Jenna Marie Welch

Bändist on lahkunud:

Nimi: David Silveria
Hüüdnimi: Pole hüüdnime
Koht Bändis: Trummar
Sündis/koht: 21. september 1972 / Bakersfield, Kalifornia, USA
Naine: Shannon Bellino
Poeg: David Jr

Muud huvitavat