Nightwish

23.detsembril avaldati Ville Lipiäinen lavastatud muusikavideo loole "Tribal", kus kaadrid "Human. :||: Nature." maailmaturneelt.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Holger - archangel591@hotmail.com 11.08.2002 - 12:35
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 23.12.2023 - 22:24
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Nightwish'i sündis aastal 1996 kui Tuomas (praegune sünteka mängija) istus koos oma sõpradega väljas lõkke ääres. Koos oma kahe sõbraga lindistasid nad oma kolm esimest akustilise laadiga lugu, vahemikus 96 aasta oktoobrist detsembrini. Bänd koosnes tollal 3-st liikmest Tuomas, Tarja(laulja) ja Emppu(kitarrist).

Nad tahtsid teada milline nende muusika kõlaks kui ka trummid mängiksid seega tuli bändi trummar Jukka ja akustilise kitarri asemele võeti elektrikitarr. !997 aasta aprillis läksid kõik neli stuudiosse ja lindistasid seal 7 head lugu ja lasid hiljem välja siis albumi Angels Fall First , mida müüdi vaid piiratud kogustes. Maikuus sõlmisid nad lepingu kaheks plaadiks Spinefarmi plaadifirmaga. Augustis läksid nad uuesti ja lindistasid neli uut lugu ja enne kui Angels Fall First välja lasti ilmus neil singel The Carpenter, mis oli parimana 8-ndal kohal Soome ametlikus singlite paremikus. Angels Fall First oli parimana 31 kohal. Oma esimese kontserdi andsid nad Kitees 31 detsembril. Peale seda mängisid nad talvel veel ainult 7 korral, sest Jukka ja Emppu olid sõjaväes ja Tarja oli süvenenud oma õpingutesse, samas pikendasid nad oma lepingut Spinefarmiga 3 plaadini kahe asemel.

Aprillis algasid nende esimese video The Carpenter'i filmimised. Valmis sai see mais ja seda võis kuulda soome noortesaates Jyrkki, kus Tarja ja Tuomas andsid intervjuu. Suvel liitus nende bändiga bassimängija Sami. Suvel harjutati ja augustis mindi taas stuudiosse, kust väljuti alles hilisoktoobris. Novembri 13 kuupäeval mängiti Kitees ja seal filmiti ka video Sacrament of Wilderness, selle loo singel lasti välja 26 november ja uus almbum Oceanborn lasti välja 7 detsembril. Kõiki pani imestama albumi suur edu, see tõusis koguni viiendale kohele Soome ametlikus edetabelis ja singel Sacrament of Wilderness oli esimesel kohal nädalaid. 99 aastal talvel mängis bänd paljudes kohtades üle Soome ja kevadel hakkas Oceanborn ilmuma ka väljaspool Soomet.

Maist alates mängis Nighwishi jälle mitu kuud osaledes ka suurimatel rockkontsertidel. Umbes samal ajal lindistati ka singel Sleeping Sun, mis lasti augustis Saksamaal välja ja sisaldas endas ka selliseid hitte nagu Walking in The Air, Swanheart ja Angels Fall First. Ainuüksi Saksamaal müüs singel 15.000 koopiat ühe kuu jooksul. Varsti avastas Nightwish et Album Oceanborn ja singel Sacrament of Wilderness olid saavutanud kuldstaatuse. Samal ajal oldi kinnitatud et Nightwish kavatseb teha Euroopa turnee saksa bändi Rage-ga.

2000 aasta alguses mindi stuudiosse lindistama oma kolmandat albumit millele tuli ka väike meeldiv segamine Eurovisiooni poolt ja Nightwish astus oma looga Sleepwalker eurovisiooni lugude kvalifikatsiooniringi Soome eest. Kuigi pandi kinni esimene ring jäädi kokkuvõttes siiski 2 kohale, mis oli kahju , sest lugu oli tõesti hea mida näitas ka täielik ülekaal publiku seas.

Album Wishmaster lasti välja mais ja turnee algas Kiteest bändi kodulinnast. Wishmaster tõusis kohe 1 kohale nii Soomes kui ka Saksamaal ja omandas kiiresti kuldstaatuse ületades isegi kauaoodatud Bon Jovi ja Iron Maideni uusi albumeid. Maailmaturnee algas Kiteest ja läks Kesk-Ameerikasse juulikuus. Nightwishi saavutas suure kuulsuse pea kõikjal kuhu nad jala maha panid ja osalesid mitmetes kuulsates rockfestivalides. Järgmine projekt oli neil lindistada täispikk kontsert DVD ja VHS jaoks ja live version ainult Soome jaoks. Kontsert leidis aset 29-ndal detsembril Tamperes ja selle materjal lasti välja 2001 aasta aprillis ja ülemaailmselt suve jooksul. Kontserdi lõpus anti Nighwishi'le üle plaatinumidisk Wishmasteri eest ja kulddisk singli Deep Silent Complete eest. Pikendati ka lepingut Spinefarmiga ühe täispika albumi jaoks.

Praeguseks on välja lastud album Century Child mis on juba tõusmas kõrgele kohale üle maailma, välja on lastud ka singel mis samuti on saamas kõrgeid kohti kõikjal maailmas.

Nightwish ilmutas 19. aprillil uue singli "Nemo", mis pärineb nende uuelt albumilt “Once“. Singlil kuuleme uut materjali lausa kolme looga ja need on “Nemo“, “ Planet Hell“ ning albumile mittemahtunud “White Night Fantasy“. Singli nimiloo video filmiti Helsinkis ning selle autoriks on Antti Jokinen, kes on aidanud videode tegemisel nii Eminemi kui Shania Twaini. Uus LP “Once“ ise ilmus 07.juunil 2004 ja selle väljaandjaks on Spinefarm/Universal.

Samalt plaadilt tuli teiseks singliks "Wish I Had An Angel" ning seda nii dvd kui cd versioonides. Ilmumisajaks on 15.september 2004.

28.jaanuaril 2005 esilinastus film "Alone In The Dark", mille soundtrackilt leiame esimese loona Nightwish viimase singli "Wish I Had An Angel". Mai lõpus 2005 esitles ansambel oma kodulehel järgmist singlit "The Siren".

2005 sügisel andis ansambel välja 16-loolise kogumiku "Highest Hopes - The Best Of Nightwish". Plaadil on koos 5 stuudioalbumi paremik ja lisaks ka varem avaldamata kraami. Oktoobris viskasid mehed edasi tegutsemise nimel oma naissolisti Tarja lihtsalt bändist välja.

Veebruaris 2006 võitis Nightwish Soomes Emma Awardsil 2005 aasta parima artisti ja suurima läbimüügiga albumi auhinnad.

02.juunil 2006 ilmus Nuclear Blast alt NIGHTWISH End Of An Era CD/DVD.

24.mail 2007 jõudis müügile ansambli uus internetisingel 'Eva', milles kuuleme laulmas uut vokalisti kes valiti välja 2000 kandidaadi seast. Tema nime said fännid ametlikul lehel teada samal päeval kui ilmus singel ning laulja on 1971 aastal sündinud rootslanna Anette Olzon. Nightwishi kuues stuudioalbum "Dark Passion Play" on plaanitud välja anda 26.septembril 2007 ja sellele eelnes veel üks singel "Amaranth", on jõudnud Euroopa peamistesse müügitabelitesse, vallutades nii mõnelgi maal otsemaid esikoha. Selle singli boonusloona kõlab Tuomase kirjutatud "While Your Lips Are Still Red", mis on teemalooks uuele soome filmile "LIEKSA!".

22. septembril esines Eestis Rock Cafes uue lauljaga Nightwish ja eestlased olid esimesed, kes nägid seda maailmakuulsat punti uue laulja Anette Olzoniga. 28.septembril 2007 tuli kolmas singel "Bye Bye Beautiful". 30.mail 2008 tuli bändilt singlina "The Islander", millest valmis uus edit versioon.

06.märtsil 2009 tuli NIGHTWISH järgmine CD / DVD, mis kandis nime "Made In Hong Kong (And In Various Other Places)". DVD andis 45 minutilise ülevaate bändi tuuridest üle maailma viimase albumiga "Dark Passion Play". CD peal kuuleb kontsertsalvestisi 11-st laulust.

2009 oktoobris üllatas ansambel megakogumikuga "Lokikirja", mis sisaldab nende 8-CD paketti. Samas osales Anette Plzon ansamli The Rasmus singlil "October & April", mis ilmus 11.11.2009.

11.novembril esitleti Nightwish singlit "Storytime", mis pärines 30.novembril 2011 ilmunud 13-looliselt albumilt "Imaginaerum". "Imaginaerum" world tour algas 21.jaanuaril 2012 Los Angelesist ning jõudis Soome märtsi alguses.

29.veebruaril 2012 tuli singel "The Crow, The Owl And The Dove". Singlil leidub ka varem avaldamata Nightwishi versioon loost "The Heart Asks Pleasure First" (teema filmist Piano).

1.oktoobril 2012 teatas ansambel: "Järjekordne peatükk Nightwishi loos on lõppenud täna. Nightwish ning Anette Olzon on otsustanud lahku lüüa, jõudes vastastikkusele arusaamisele, et see on hea mõlemale osapoolele. Alates 1. oktoobrist on Nightwishi lauljakohta täitmas hollandlane Floor Jansen (varem kollektiivides After Forever ja Revamp) ning ta aitab meil lõpule viia "Imaginaerum" maailmaturnee".

Stobe Harju lavastatud film "Imaginaerum" esilinastus ja Nightwishi live toimus Soomes Hartwall Areenal 10.novembril 2012. Sama filmimuusikaplaadi "Imaginaerum The Score" kõik lood on uuesti töödeldud Petri Alango poolt, lõpptulemuseks on kütkestav reis Kujutlusmaailma!

1.märtsil 2013 võitis Nightwish Soomes kaks Emma auhinda, aasta parim bänd ja aasta parim metalalbum.

Nightwishi viimane Imaginaerum tuur koosnes 104 kontserdist 34 riigis, ühtekokku esineti enam kui 1,5 miljonile fännile.

2013 aasta augustis Saksamaal Wacken Open Air festivalil toimunud ning kaheksa kaameraga üles võetud esinemine esitleb bändi karjääri vingeimas live koosseisus. Üksnes kõnealust live oli kokku vaatamas 82000 inimest.

9.oktoobril 2013 kinnitas Nightwish Floor Janseni ametlikult uueks naissolistiks. Samuti oli uueks liikmeks kinnitatud multiinstrumentalist inglane Troy Donockley. Uut koosseisu sai näha 29.novembril 2013 ilmunud duubel dvd-l "Showtime, Storytime". Kontserdi kestvus orienteerivalt 85 minutit. Rezissöör Ville Lipiäinen.

Teine DVD sisaldab Ville Lipiäise tuuridokumentaali ”Please learn the setlist in 48 hours” ning siit ei puudu ei draama ega huumori. Dokumentaal reisib koos bändiga mööda maailma kogu Imaginaerum-tuuri aja ning kestvus on 120 minutit ja jutustajahääkeks on proffessor Esko Valtaoja. Dokumentaal on põhiliselt soome keeles, kuid on subtiitrid on inglise keeles.

Lisaks on teisel DVDl video lauahoki turniirist, mida juhib jäähokilegend Timo Jutila. Bonusena veel muusikavideod “I Want My Tears Back” (Live at Hartwall Arena) ja “Ghost Love Score” (Live in Buenos Aires).

Marco Hietala lõi kaasa sümfoonilist metalit viljeleva bändi Delain 7.aprillil 2014 ilmunud albumi "The Human Contradiction" kahes loos.

Laulja Floor Jansen osales 9.aprillil 2014 avaldatud Timo Tolkki's Avalon muusikavideos "Design The Century".

Tuomas Holopainen sooloalbum "The Life and Times of Scrooge" ilmus Nuclear Blast Recordsilt 11.aprillil 2014. Inspiratsiooniks oli maailmakuulsa animaatori Don Rosa kirjutatud ja joonistatud samanimeline koomiks. Plaat salvetati 2013 aasta augustist oktoobrini, kõigepealt Angel stuudios Londonis ja hiljem Shotimaal ja Soomes. Plaadilt on ilmunud singel ja muusikavideo loole "A Lifetime of Adventure", solistiks Johanna Kurkela.

”Kõne all on kauaaegne unistus, mille täitumine võttis aega 14.aastat”, rääkis Holopainen. ”See on ka austusavaldus meie aja parimale jutuvestjale. Soovin teda tänada jutustuste eest, mis ülistavad elu ja seiklusi.”

2014 septembri lõpus andis bänd teada, et Floor Jansen on lõpetanud vokaalosade salvestamise 2015 aastal Nuclear Blast alt ilmuvale albumile. Trummid mängib plaadile sisse Kai Hahto bändist Wintersun kuna Jukka Nevalainen viibib tervislikel põhjustel bändist eemal.

Album "Endless Forms Most Beautiful" ilmus Euroopas 27.märtsil 2015. Singel “Élan” tuli 13.veebruaril ning samas esitleti ka Ville Lipiäinen loodus muusikavideot. Teise loona avaldati "Shudder Before The Beautiful". Nightwish järgmiseks singliks oli "Endless Forms Most Beautiful", mis ilmus mais 2015.

6.novembril 2015 ilmus plaadi "Endless Forms Most Beautiful (Tour Edition)" CD+DVD.

16.detsembril 2016 tuli Nightwishilt välja kontsert-DVD "Vehicle Of Spirit". Näha saab kahte kontserti - Londonist ja Tamperest ning lisamaterjali.

Tuomas Holopainen uus bänd Auri avaldas 9.veebruaril esimese singli "Night 13" ning 11-looline album tuleb välja 23.märtsil Nuclear Blasti alt. Bändis laulab soome laulja Johanna Kurkela ning musitseerib Troy Donockley.

Nightwish lõpetas aasta aega kestnud pausi ja avalikustas 9.märtsil 2018 duubelplaadi "Decades", millel kõlab 22 remasterdatud suurimat hitti. Samal päeval algas ka 9 kuud kestev maailmaturnee, mille käigus esineti 18.mail Saku Suurhallis.

15.juulil 2019 teatas bändist lahkumisest trummar Jukka Nevalainen. Koha võttis üle Kai Hahto.

6.detsembril ilmus Nightwish kontsertalbum "Decades: Live in Buenos Aires". Duubelplaadil kõlab 21 lugu.

24.jaanuaril 2020 andis sooloplaadi "Pyre Of The Black Heart" välja bassimees Marco Hietala. 10-e looga plaadi avaloo ""Stones" muusikavideo tuli välja 22.novembril.

Nightwish üheksas stuudioalbum "Human. :II: Nature" ilmus 10.aprillil 2020. Tegemist on duubelplaadiga, esimesel on üheksa lugu ning teisel üks pikk, mis on jagatud kaheksaks peatükiks. Neist sai esimene bänd maailmas, kellele anti luba filmida video Londoni Loodusloo Muuseumis. "Noise" video tuli välja 7.veebruaril. Teine singel "Harvest" tuli välja 6.märtsil ning kolmas singel oli "How's The Heart?".

12.jaanuaril teatas Nightwish, et bändist lahkus bassimees Marko Hietala. Uus bassimees Jukka Koskinen tehti tuttavaks 28.mail kui toimus Nightwish "An Evening with Nightwish In a Virtual World". 150 000 vaatajat kogunud kontserdist avaldati 16.juulil lugu "Nemo".

3.septembril 2021 avaldas Nuclear Blast Tuomas Holopainen kõrvalprojekti AURI teise albumi "II - Those We Don't Speak Of". 50 minutilisel plaadil kõlas 10 lugu. Bändis laulab abikaasa Johanna Kurkela ning kaasa lööb Troy Donockley.

12.novembril 2021 avaldas Napalm Records 23.aastat vaiksena püsinud Soome Black Metal Projekti DARKWOODS MY BETROTHED 9 looga uue albumi "Angel Of Carnage Unleashed", mille esimene singel "Black Fog And Poison Wind" ilmus 9.novembril. Nightwishist osakevad projektis Tuomas Holopainen ja Kai Hahto.

25.märtsil avaldas Floor Jansen soolosingli "Fire" ning 26.mail järgnes "Storm".

Nightwish esines 15.juulil 2022 Pirita kloostri varemetes.

9.septembril ilmus Floor Jansen kolmas soolosingel "Me Without You".

18.novembril tuli viimasest albumist välja "Human. :II: Nature. (Tour Edition)", mille lisaplaadilt "An Evening With Nightwish In A Virtual World" esitleti 7.oktoobril videoga lugu "Noise".

Floor Jansen avaldas 24.märtsil 2023 esimese sooloalbumi "Paragon", kus kõlab 10 lugu. Plaadilt on seni ilmunud singlid "Me Without You", "Storm", "Fire" ja "Invincible". 24.veebruarril ilmus veel singel "Daydream" ning 21.märtsil "My Paragon". Aprillis-mais annab ta kontserttuuri Hollandis, Saksamaal, Šveitsis ja Austrias.

2024. aastal tuleb välja Nightwish uus album, kus kõlab 12 lugu. Orkestri salvestus toimus Abbey Road Studios Londonis. Plaadi kolmele loole valmivad muusikavideod.

23.detsembril avaldati Ville Lipiäinen lavastatud muusikavideo loole "Tribal", kus kaadrid "Human. :||: Nature." maailmaturneelt.

Faktid

Laulja: Floor Jansen - sünnipäev: 21.02.1981
Trummid: Kai Hahto - s. 31.12.1973
Multiinstrumentalist: Troy Donockley - s. 30.05.1964
Basskitarr: Jukka Koskinen - s. 16.07.1981

Nimi: Tuomas Holopainen
Koht bändis: Süntekas
Sündis / Koht: 25. detsember, 1976 / Kitee, Soome
Tähtkuju: Kaljukits
E-mail: tuomas@nightwish.com
Hobid: Muusika, filmid, matkamine, rändamine
Muusikaline taust: Hakkas kaheksaselt klaverit mängima, üheksaselt klarnetit ja õppima muusikalist teooriat ülikoolis, kus sai hiljem ka diplomi. Kuueteistkümneselt hakkas mängima sünti ja on olnud paljudes bändides nagu Nattvindes Grat.
Lemmik...
Toit: Mehhiko, sushi
Jook: Kohvi
Film: Braveheart, Sleepy Hollow, Gladiaator
Rezisöör: James Cameron
TV-programm: MacGyver
Näitleja/Näitlejanna: Morgan Freeman
Raamat: Lord of The Rings
Autor: J.R.R. Tolkien, Stephen King
Muusika: Hans Zimmer, Danny Elfman, Sonata Arctica, Vangelis, Rhapsody, Pantera, Children of Bodom
Album: Gladiaatori soundtrack
Lugu: Howard Blake'i Walking in The Air
Aastaaeg: Talv
Muud huvitavat..
Parim esinemine: Sao Paulo, juuli 2000
Parim esineimine mida näinud: Metallica/Guns 'n Roses Kansases '92 sügis
Halvim unenägu: Ämblikud
Koht, kuhu tahaks minna: Aafrika
Elu filosoofia: Elu läheb edasi, alati
Instrumendid: Korg'i erinevad mudelid

Nimi: Marco Hietala
Koht bändis: Laul, bassikitarrist
Sündis / Koht: 14.jaanuar, 1966 / Helsingi, Soome
Tähtkuju: Kaljukits
E-mail: marco@nightwish.com
Hobid: Ulme, fantaasia-ja õudukaraamatud, arvutimängud ja filmid
Muusikaline taust: Bass-ja elektrikitarri umbes 20 aastat, on alati olnud lugude ja sõnade kirjutaja ja on õppinud muusikalist teooriat, laulmist ja klassikalist kitarri 4 aastat. 5 aastat stuudio inseneri oskusi ning on mänginud bändides nagu Tarot, Sinergy, Metal Gods ja Conquest.
Lemmik...
Toit: Soome vorstike ,,lenkki''
Jook: Soome õlu ,,karhu''
Film: Terve Star Warsi saaga ja Lord of The Rings
Rezisöör: Liiga palju et valida
TV-programm: Babylon 5
Näitleja/Näitlejanna: Ei olegi
Raamat: On palju aga siiski Lord of The Rings jälle
Autor: Muidugi Tolkien aga ka paljud teised ulme kirjutajad
Bänd: Liiga palju on häid, võib-olla varajane Sabbath, Rainbow, Purple ja Pantera
Album: On palju aga viimasel ajal Thin Lizzy - Live'n' Dangerous
Lugu: Rainbow - Gates of Babylon
Aastaaeg: Suvi
Muud huvitavat...
Parim esinemine: Mängimine koos Tarodiga peale Twisted Sisterit Rantarock-festivalil '86
Parim esineimine mida näinud: Judas Priest Helsingi jäähallis '86
Halvim unenägu: Oma loomingulisuse kaotamine
Koht, kuhu tahaks minna: Teisele planeedile
Elu filosoofia: Perrrkkkele
Instrumendid: Warwick infinity bass, Kramer Forum 1 bass, Warwick Pro-tub IX amp.

Nimi: Emppu Vuorinen
Koht bändis: Kitarrist
Sündis / Koht: 24.juuni, 1978 / Kerava, Soome
Tähtkuju: Vähk
E-mail: emppu@nightwish.com
Hobid: Lihtsalt olemine
Muusikaline taust: Hakkas 12 aastaselt iseseisvalt kitarri õppima ja alates sellest on mänginud mitmetes bändides.
Lemmik...
Toit: Liha cognaci kastmes
Jook: Õlu
Film: Enemy of The State
Rezisöör: Ei olegi
TV-programm: Ei vaata eriti telekat
Näitleja/Näitlejanna: Sandra ,,Bulldog''
Raamat: 1001 positsiooni
Autor: Ei loe eriti, tegelt ei loe üldse
Bänd: Yölintu
Album: ei oska öelda, paljud on head
Lugu: Paljud on väga head
Aastaaeg: Hilissuvi
Muud huvitavat...
Parim esinemine: Ilosaarirock '99
Parim esineimine mida näinud: Kolme aasta tagune Stratovariuse kontsert Jyväskyläs
Halvim unenägu: Duett Tuomasega tuhandete inimeste ees
Koht, kuhu tahaks minna: Egiptus
Elu filosoofia: Sex, Drugs & Rock 'n Roll
Instrumendid: Kitarr

Muud huvitavat

Ametlik leht: http://www.nightwish.com