Craig David

2.veebruaril 2024 tulid Wes Nelson & Craig David lagedale ühistöö singliga "Abracadabra". 15.märtsil järgnes "Abracadabra, Pt. 2".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Magnus - magnus@allstarz.ee 03.02.2002 - 10:33
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 15.03.2024 - 06:29
Välismaine artist, Sooloartist, R&B & Soul

CRAIG DAVID oli 2000 aasta kõige meeletuma eduga uus tulija Inglise muusikabisnisis ning tõusis täielikku staaristaatusesse. Peadpööritavale edule pani aluse koos duoga Artful Dodger esitatud singel “Re-Rewind” ent esikohasinglid tulid juba tema enda kirjutatud lugudega “Fill Me In”(03.aprill) ja “7 Days”(24.juuli). Ilusa punkti pani kuulsusele aga 14.augustil ilmunud album “Born To Do It”, mis pärjati taas esikohaga. Hilisem juba kolmas singel samalt albumilt “Walking Away”(20.november) jõudis neljandale kohale. Kõik see kulmineerus Briti muusikaauhindade jagamisel kus Craig võitis lausa neli auhinda – parim album, parim meeslaulja, parim tantsulugu ning muidugi parim uus tulija. Lõpuks kõlasid auhindade jagamisel kiidusõnad, et sellist kuuma r&b muusikat pole Inglismaal eales veel tehtud ning naljaga pooleks tunnistas isegi Robbie Williams, et kuigi ta kunagi singliplaate ei osta, on Craig Davidi singlid talle erandiks.

Uurime lähemalt tema elulugu. Craig on sündinud 05.mail 1981 aastal Southamptonis ning tema isa George mängis bändis nimega Eboney Rockers. Isa õpetas juba varakult talle kitarrimängu ning 14 aastaselt oli Craig DJ nii kohalikus raadios kui klubides. 15 aastaselt kirjutas ta oma esimesed luuletused ning kuigi talle meeldis üle kõige r&b muusika, tõmbas teda üha rohkem UK-s pead tõstva garage stiili juurde. Sellest huvist lähtudes viiski tee teda kokku Mark Hill’iga Artful Dodgerist ning kõigil nädalavahetustel sõitis ta Londonisse stuudiosse kus esimese töötlusena valmis lugu “What Ya Gonna Do”. Mark Hill ajas välja plaadilepingu Public Demandiga ning nii valmis “Rewind”, mis varsti klubides popiks looks sai. Enam ei läinudki palju aega kui Craigi luule- ja muusikuannet märkas Wildstar Records ning esimene singel “Fill Me In” tegi Craigist kõigi aegade inglise noorima meesartisti, kes on jõudnud singliga esikohale.

Praegu töötab Craig paljudes raadiojaamades, millest nimekamad on Capital Radio, Radio 1 ja Kiss FM ning nii suunab ta noori üle terve maa kuulama rohkem r&b musa, mis on mõnus ja sujuv. Samuti kirjutab ta oma laptopis luuletusi edasi ning teeb seda enamasti oma magamistoas kus sündis kunagi ka “Fill Me In”, mis on talle endale oma plaadilt kõige südamelähedasem lugu. Oma plaadi “Born To Do It” nime kohta on Craig öelnud – igaüks on oma elus sündinud midagi tegema, tuleb see kutsumus vaid teoks teha.

Craig David’i kauaoodatud teine album on lõpuks lindistatud ning see ilmub 11. novembril 2002. Plaat kannab nime “Slicker Than Your Average“ ja siin on kaasa löönud mitmed kuulsad artistid eesotsas Sting’iga, kellega koos lauldakse lugu “Rise & Fall“. Produtsentide tiimist tuleb mainida ka eelmisel plaadil kaasa löönud Mark Hill’I ning duot Soulshock & Karlin. Plaadil kõlab 12 lugu ning muusikastiilidelt kõlab siin nii r&b, hip-hop, pop, electronica ja rock Esimese singlina antakse välja 28. oktoobril “What’s Your Flava?“. Selle loo autoriteks on uued nimed muusikas Marshall ja Trell. Loo video filmiti Prahas ning direktoriks oli siin Little X.

20.jaanuaril 2003 ilmus Craig Davidil järgmine singel "Hidden Agenda". Märtsis ilmus kolmanda singlina “Rise & Fall“ ning 28.juulil 2003 neljas singel “Spanish“. Ometi ei suutnud Craig ikkagi albumiga korrata loodetud eelmise plaadi edu. Nüüd peab täbara seisu päästma viies singel "A World Filled With Love", mis ilmus 22.septembril 2003.

Veel 29.detsembril 2003 ilmus juba kuuenda singlina “You Don't Miss Your Water“, mis oli kena aeglane ballaad ja lasi nautida täiel rinnal Craigi lauluoskusi ja veenduda taas tema talendikuses. Singli teine lugu oli seni avaldamata olnud “Static“.

Aastal 2005 sai valmis laulja kolmas album ning selle nimeks oli "The Story Goes" ja plaat ilmus UK-s 22.augustil. Esimese singlina tuli 08.augustil 2005 "All The Way" ning teine singel "Don’t Love You No More (I’m Sorry)" väljus oktoobris 2005. Sellest singlist sai laulja edukuselt teine singel, mis püsis UK edetabelis 15 nädalat.

Albumi kolmas singel oli märtsis 2006 ilmunud "Unbelievable", mis sai vaid tagasihoidliku 18. koha UK-s ent Craig ei heida siiski meelt ning panustas 24.juulil 2006 uuele singlile "Hypnotic", millel kõlas lootustandev remiks DJ Premier tõlgenduses.

Craig David osales räppar Kano septembris 2007 ilmunud plaadil "London Town", mille esimesele singlile "This Is The Girl" on ta sisse laulnud saateteema. Craig David enda uus singel oli "Hot Stuff’", mis esmakordselt kõlas raadiotes 01.septembril 2007 ja see sämpeldas David Bowie klassikat "Let’s Dance". Laulja neljas kauamängiv "Trust Me" ise ilmus Warneri alt 12.novembril 2007 ning albumi produtsendiks on Martin Terefe ja osa sellest lindistati Kuuba pealinnas Havannas. Albumi muusika on väga mitmetahuline ning siia mahuvad tegelikult mõlemad eelpoolmainitud singlid. Albumi teiseks singliks oli "6 Of 1 Thing", mille video esilinastus jaanuaris 2008.

23.aprillil 2008 esitles Craig uut videot singlile "Officially Yours", mis UK-s tuli välja 12.mail.

Craig David sai 07.novembril 2008 kõrge tunnustuse oma panuse eest muusikatööstusesse – Inglismaa kaguosas asuv Southamptoni Solent´i ülikool tegi mehest muusikaala doktori.

24.novembril 2008 tuli müügile parimate lugude album. "Greatest Hits" hõlmab kogu laulja senise paremiku 13 looga ning lisaks veel uus singel "Insomnia" ja teise uue loona "Where's Your Love".

29.märtsil 2010 tuli UK-s Craig David album "Signed Sealed Delivered", millel ridamisi Motown klassikat moodsates töötlustes. Nädal varem tuleb esimene singel "One More Lie (Standing In The Shadows)", mis sisaldab ka originaalsämpleid bändi The Four Tops hitist "Standing in the shadows of love."

Craid David oli peale vaikust tagasi ning septembris 2014 tuli singel "Cold", mis jõudis laulja soundcloudi 2.juulil. Samas avaldati 6.septembril uus lugu "Seduction".

27.novembril 2015 tulid Craig David ja Big Narstie välja digisingliga "When the Bassline Drops", millest sai Craigile top20 hitt üle kümne aasta.

Craig David allkirjastas jaanuaris 2016 plaadilepingu Sony Music UK ühendusega Insanity Records. Ta lööb kaasa Katy B ja Major Lazer singlil "Who Am I", mille video tuli välja 23.veebruaril 2016.

18.aprillil tuli muusikavideo inglise deephouse duo Blonde loole “Nothing Like This”, kus lauljaks Craig David.

20.mail 2016 jõudis müügile “One More Time” digisingel, millega juhatatakse sisse kuues stuudioalbum “Following My Intuition“. Carly Cussen lavastatud video jõudis Vevosse 27.mail.

Craig David tuli 19.augustil välja kahe digisingliga, koos Hardwelliga “No Holding Back” ja koos Sigalaga “Ain’t Gving Up“. Viimase muusikavideo jõudis Vevosse 6.septembril. Kuues stuudioalbum “Following My Intuition“ sisaldab 18 lugu ning ilmus 30.septembril.

Järgmine singel oli 11.11. avaldatud "All We Needed", mille tulu läheb kampaania "Children In Need" heaks. Loo autoriteks on Craig David ja Rachel Furner ning Carly Cussen lavastatud video tuli välja 14.novembril. 29.novembril jõudis Vevosse singli "Change My Love" Carly Cussen lavastatud muusikavideo.

9.detsembril jõudis müügile värske DJ Fresh digisingel "Bang Bang", kus lauljaks Craig David. Oma panuse andsid produtsentidena Diplo, duo R. City ning Selah Sue.

15.septembril 2017 tuli välja Craig David singel "Heartline" ning 6.oktoobril "For The Gram".

24.novembril andsid Craig David ja Bastille välja ühissingli "I Know You". Muusikavideo avaldati 4.jaanuaril 2018.

12.jaanuaril tuli Craig David välja looga "Live in the Moment" featuring GoldLink. 15-looline album "The Time Is Now" ilmus 26.jaanuaril 2018.

10.mail tuli välja Craig David "Magic" (ft. Yxng Bane) muusikavideo.

6.septembril ilmus ühine singel "Sober", mida esitavad Chic x Craig David x Stefflon Don. 13.septembril tuli välja James HYPE ja Craig David ühissingel "No Drama".

31.mail 2019 avaldas Craig David singli "When You Know What Love Is" ning 14.juunil tuli välja järgmisena "Friday Night".

22.augustil avaldas Craig David uue loo "Do You Miss Me Much" koos lüürikavideoga.

Craig David ja Digital Farm Animals osalesid 23.oktoobril ilmunud K.S.I singlil "Really Love".

Craig David osales 19.märtsil ilmunud Sting'i duettide albumil loos "Rise & Fall".

7.mail ilmus ühenduse Kurupt FM singel "Summertime", kus kaasatud Craig David.

Craig David andis 22.oktoobril välja singli "Who You Are", kaaslaseks MNEK. Muusikavideot esitleti 29.oktoobril. Craig David & MNEK järgmine singel "Who You Are (Part 2)" ilmus 26.novembril.

28.jaanuaril ilmus KYLE ja Craig David ühine lugu "Unreplaceable".

15.aprillil andis Craig David välja uue singli "My Heart's Been Waiting For You" featuring Duvall.

Lugu "My Heart’s Been Waiting For You", milles mõnusa housebiidi saatel osaleb Duvall, avaldati 16.mail. Järgmisena tuli 10.juunil "G Love" featuring Nippa.

29.juulil ilmus Craig David & Galantis ühine singel "DNA". 16.septembril avaldasid Craig David & Galantis jätkusingli "DNA (Part 2)".

Uus Craig David album "22" ilmus 30.septembril 2022 ning sisaldab 12 lugu. Singliks oli "Obvious", feat. Muni Long.

20.detsembril avaldas Craig David jõulusinglina klassika "Have Yourself A Merry Little Christmas".

2.veebruaril 2024 tulid Wes Nelson & Craig David lagedale ühistöö singliga "Abracadabra". 15.märtsil järgnes "Abracadabra, Pt. 2".

Faktid

Nimi: Craig Ashley David
Sündis/koht: 05.mai 1981/ Southampton, UK
Tähtkuju: Sõnn
Vanemad: Tina & George
Pikkus: 186 cm
Juuste värv: Tumepruunid
Silmad: Tumepruunid
Kool: Southampton Community C.
Lemmikmuusikud: Donell Jones, Usher, Destiny's Child,
R Kelly, Faith Evans
Hobid: Laulmine, luuletuste kirjutamine, DJ-na esinemine, sport
Lemmikaine koolis: Ajalugu
Unistuste naine: Auahne, kena välimuse ja hea iseloomuga

Lemmik:
Film: Willy Wonka & The Chocolate F.
Muusika: R&B ja Soul
CD: Donnell J. Where I Wanna Be
Raamat: Charlie & The Chocolate Factory
Muusikariist: Kitarr

Muud huvitavat